Fide 130327 976 Edit 2

Carlsen verlengt wereldtitel

De elfde partij tussen titelverdediger Carlsen en uitdager Anand heeft de beslissing gebracht: de Noorse wereldkampioen won en zorgde voor zijn tweede wereldtitel op rij. Het cruciale moment van de match was er in de 6de partij…

“Als je geen cadeau verwacht, neem je het ook niet aan als het toch komt”

De WK-match kreeg pas echt vorm na de derde partij. Nadat Anand in partij 2 meteen al een nederlaag te slikken kreeg, gaf niemand nog een cent voor zijn kansen. Maar in de derde toonde de Indiër weerbaarheid en minstens even belangrijk: prima schaak. Anand won en plots was er een match.

Het dramatische keerpunt kwam er in de zesde partij. Carlsen speelde met wit een voordeeltje bij elkaar tot hij rond zet 20 een stuk losliet, aarzelend de klok indrukte en zijn adem inhield. De Noor besefte meteen na zijn zet 26. Kd2 dat hij het verkorven had. Zijn opponent kon met een eenvoudig trucje twee pionnen winnen. Een unieke kans om de partij naar zich toe te trekken. De live-beelden van de partij brachten dit unieke moment prachtig in beeld: Carlsen laat het stuk los, drukt de klok in, schrijft Kd op en wacht dan enkele seconden voor de 2 op zijn blad verscheen, plots beseffend dat hij de partij heeft weggegeven.

Photo@Chessvibes

Anand had de blunder echter niet verwacht en speelde bijna meteen 26… a4, de zet die bij zijn initiële plan hoorde. Kans verkeken en het grootste probleem voor Anand was dat hij dat zelf ook vrij snel doorhad. Een mentale tik, die hij niet meer te boven kwam. Carlsen buitte zijn voordeel uit en won.

Het was een belangrijk moment. Weet je, als je geen cadeau verwacht, dan ben je er ook niet op ingesteld als het zich aandient. Op zich was er geen enkel gevaar voor hem in de stelling, dus ik was niet bezig met trucjes die zouden kunnen verschijnen bij een fout van mijn tegenstander.

Een ontgoochelde Anand probeerde wel nog, maar kwam nooit écht in de buurt van het broodnodige punt om zijn achterstand in te halen. Vandaag won Carlsen met wit nog een keer en besliste de match. Dat gebeurde – en dat is vrij opmerkelijk – met wit tegen de ultrastevige Berlijnse Muur, een opening die in WK-matchen nog nooit tot een zwarte nederlaag leidde.

Carlsen blijft wereldkampioen en de nieuwe cyclus om zijn uitdager te bepalen begint. De meeste waarnemers verwachtten dat Fabiano Caruana die rol op zich zal nemen.

Carlsen-Anand 6,5-4,5.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.