Bart

Titelstrijd tussen Eynatten en Amay

De strijd om het Belgische interclubkampioenschap gaat dit jaar opnieuw tussen Eynatten en een Waalse club. Intussen is er een nieuw eloklassement uit met – voor het eerst – Bart Michiels aan kop van de Belgen…

Amay nieuwe uitdager van Eynatten

Vorig jaar moest Eynatten tot en met de laatste speeldag wachten om in een onderling duel af te rekenen met Fontaine. Dit jaar lijkt dat scenario opnieuw mogelijk, maar dan met Amay als concurrent. Na 5 speeldagen gaan beide teams de winter in met 5 zeges en dus 10 punten. Daarmee hebben ze een ruime voorsprong op de tweede, het verrassende KBSK en Wirtzfeld, die beiden 7 punten hebben.

De kracht van Eynatten ligt vooral in de breedte van hun opstelling: ook op bord 8 kunnen de Duitstaligen een stevige FM of zelfs IM (2350+) opstellen, een luxe die maar weinigen gegeven is. Behalve 1 ploeg, natuurlijk, en dat is dit jaar Amay. Met een gemiddelde van 2523 in hun laatste ronde tegen Rochade Eupen heeft de Luikse gemeente zich opgeworpen tot uitdager nummer 1 en misschien zelfs, als de eloverhoudingen even los van de praktijk bekeken worden, dé grote titelfavoriet. Bovendien had Eynatten de handen vol tegen het sterke Gent, waar Bart Michiels op bord 2 won tegen GM Levin. Op zich niets bijzonder, maar het toont wel de vooruitgang die Michiels maakte het afgelopen jaar. Sinds 1 december is hij de nieuwe Belgische nummer 1 op de FIDE-ranglijst. Het is de eerste keer dat Michiels die eer te beurt valt.

Enerzijds ben ik er best fier op, anderzijds besef ik dat het ook genuanceerd moet worden. De inactieve Chuchelov heeft exact evenveel rating en Winants heeft slechts één luttel elopuntje minder. Dat ik nu op nummer 1 sta is dus geen echt niveauverschil, maar eerder “statistische ruis”.

De verrassing in deze competitie komt tot nog toe van Brugge. De Brugse jongelingen vechten eigenlijk al enkele jaren tegen de degradatie, maar dat spook lijkt dit jaar niet thuis te geven. Met 7 punten draaien de West-Vlamingen zelfs pretentieloos mee voorin.

De degradatiestrijd dit jaar gaat tussen twee nieuwkomers (Namen en Temse) en CREC Charleroi, nog niet zo lang geleden een vaste waarde in de top 5 van de rangschikking. CREC heeft nog geen enkel punt verzameld, maar moet de laatste 4 uit de stand wel nog over de vloer krijgen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.