IMG 9342

Amay wint de topper van Eynatten

Terwijl Bart Michiels zijn eerste Wijk Aan Zee-ervaring afrondde met een 10de plaats, heeft Amay een serieuze optie op de landstitel genomen…

Michiels klokt af op 4,5

Na ons vorig verslag kende onze Bart Michiels geen makkelijk toernooieinde: hij verloor drie partijen op rij en zag zijn kansen op een extra overwinning slinken. Op de slotdag hield hij Vladimir Potkin wel vrij vlot op remise.

Zo eindigt Michiels het toernooi met 4,5/13. Zelf toonde hij zich daar niet echt tevreden mee, maar zijn ervaringen deelt hij binnenkort met onze lezers in een persoonlijk verslag.

Het toernooi werd, zoals verwacht, gewonnen door Magnus Carlsen. Na zijn indrukwekkende 5/5 nam hij wat gas terug met enkele remises. Geen van zijn achtervolgers was in staat om de kloof te dichten. Enkel de remonte van Anish Giri naar 8,5/13 was nog opmerkelijk. De B-groep werd gewonnen door een rastalent: Wei Yi is amper 14 jaar oud en zal volgend jaar nauw gevolgd worden bij zijn debuut in de A-groep.

Amay neemt optie op titel

De zevende ronde van de nationale interclubs waren van cruciaal belang: de twee leiders Amay en Eynatten speelden tegen elkaar. Amay was op papier duidelijk favoriet met een elogemiddelde van 2483, een 100 punten meer dan Eynatten. Dat elovoordeel werd ook omgezet in een zege. Dankzij 4 overwinningen (van Bok, Burg, Broekmeulen en Noiroux) staat Amay nu alleen aan de leiding.

Alle informatie vind je op deze websites:

1° Klik hier voor de site van het Tata Steel Chess Tournament

2° Klik hier voor alle informatie over onze interclubcompetitie

 1. Richard Meulders
  Richard Meulders27-01-2015

  4,5 op 13 en een performance van meer dan 100 punten onder zijn rating is optisch gezien natuurlijk niet goed voor Bart. Maar er eindigen slechts twee spelers met een lagere rating boven hem en 4,5 is nog altijd 1,5 punt meer dan de man die ooit ‘the best of the West’ werd genoemd. Het verschil van 35 jaar – 28 tegen 63 – is daar natuurlijk niet vreemd aan. In zo’n sterk toernooi leer je ook veel bij, dus Bart hoeft niet te mopperen – vind ik.

 2. Gonzo
  Gonzo27-01-2015

  Timman is fysiek niet meer in staat zo’n toernooi te spelen. Veel rek naar boven zal er voor Michiels niet meer in zitten. De echte talenten staan er tegenwoordig al op piepjonge leeftijd.

 3. David Roos
  David Roos27-01-2015

  Kan het zijn dat Carlsen 6/6 had en dat Wei Yi 15 is?

 4. Stijn D
  Stijn D27-01-2015

  Toch nog even opmerken dat Bart ‘en passant’ ook ingenieur is bij ArcelorMittal…. Dan blijf ik zo’n prestaties uitermate indrukwekkend vinden!

 5. Rudy
  Rudy28-01-2015

  Veel kruit verschoten dus aan die ingenieursrol.
  Stel je voor dat schakers als Kasparov of Carlsen of Karpov,…enz een “beroep” naast het schaken uitoefen(d)en.
  Zou te belachelijk voor woorden zijn.
  Dus: alle respect voor Bart. Maar verwacht geen prestaties die hoger zijn dan subtop.
  10de plaats bij de Challengers in Wijk aan Zee. Een correcte uitslag.
  Als hij meer wil, zal hij toch een keuze moeten maken en het schaken professioneler beoefenen.
  Zoals Gonzo opmerkte: de echt sterke GMs worden GM als ze 14 zijn, niet 28.
  Spijtig dat er niet meer in zat voor onze landgenoot, maar Noorse toestanden zoals rond Carlsen zullen we hier niet meemaken.
  Terwijl Bart zijn ingenieursopleiding volgde, studeerde Carlsen “Schaak” aan de sportschool! Vergelijk dat eens met een landje waarin men zelfs schaken niet als sport wil erkennen.

 6. Steven F.
  Steven F.29-01-2015

  Op de leeftijd dat Bart aan zijn opleiding begon had Carlsen al meer dan 2700 elo.

  Zelf had ik de prestatie van Bart indrukwekkender gevonden indien hij voor de vuilkar werkte.

 7. Valery
  Valery29-01-2015

  Niet teveel als ..als ..als…l’Ami is bijvoorbeeld wel snel prof geworden en kijk ook eens naar het kunnen van amateur Stellwagen. Bart doe je geen plezier met zijn tiende plaats te “verdedigen”. Verleden jaar was hij nog topscorer
  in de Meesterklasse en kwam steeds sterk voor de dag op de Olympiades

 8. brabo
  brabo29-01-2015

  Belgie is een dwerg t.o.v. Nederland. Vergelijkingen maken tussen topspelers van beide landen heeft dus geen enkele zin.

 9. Valery
  Valery30-01-2015

  Ik vergelijk l’Ami met Stellwagen

 10. brabo
  brabo30-01-2015

  De laatste partij van Stelwagen verwerkt voor rating dateert al van een jaar geleden. Hij is dus gestopt met schaken. Je kan alleen in het verleden spreken over Stelwagen.

  Persoonlijk denk ik dat Bart zelf rustig de tijd moet nemen om alles te evalueren. Hij is de best geplaatste persoon om zijn eigen prestatie te evalueren want geen van ons kan een serieuze evaluatie maken van zijn prestatie. Ik kijk in elk geval uit naar zijn persoonlijk verslag want hij is zonder twijfel een boegbeeld van ons Belgisch schaken.

 11. Valery
  Valery30-01-2015

  Wat is er mis met gepaste lof toe te kennen aan Stellwagen die eveneens hoge studies kon combineren met topschaak? Enfin het ging er voor mij aanvankelijk over of je eens een minder toernooi mag spelen zonder er nadien zwaar aan te tillen of er een hele uitleg aan te geven.
  Inmiddels is Tanguy goed bezig in het toernooi van Millbrae met een remise tegen Negi. Gisteren gezien via
  http://play.chessbase.com/js/apps/playchess/

 12. brabo
  brabo30-01-2015

  Er zijn enorme verschillen tussen hogere studies.

  Persoonlijk heb ik geen probleem met mensen die een subjectieve evaluatie geven van Barts resultaat. Ik kan best begrijpen dat sommigen zich niet kunnen inhouden om iets neer te schrijven. Trouwens zo komt er hier eindelijk een beetje leven in de brouwerij.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.