Dgebuadze1

Dgebuadze en Beukema naar 2/2

Alexandre Dgebuadze was vorig jaar laatste en is uit op wraak. Vandaag won hij zijn tweede partij op rij…

Hitte hakt op spelers in

Er was maar één gespreksonderwerp in aanloop naar de tweede ronde van het BK en dat was -niet verwonderlijk- de hitte. De loden warmte zorgde gisteren voor heel wat gezweet en deze keer niet figuurlijk. Tanguy Ringoir drupte na enkele uren spelen letterlijk op zijn bord en gaf een gewonnen stelling tegen Steven Geirnaert nog weg. “In het begin van de ronde is alles draaglijk, maar er is geen echte verluchting, dus hoe verder de ronde vordert, hoe zwaarder het wordt”, vertelde hij na de partij. “Het is niet makkelijk om de volledige concentratie te houden bij zulke temperaturen.”

Vandaag was die hitte buiten al een stuk minder, maar het bleek toch te zorgen voor een aangepaste tactiek van de topfavoriet. Met zwart vermeed hij Jelle Sarraus openingsvoorbereiding om dan te lopen in … een andere openingsvoorbereiding. Tactisch besloten beide spelers al na een twintigtal minuten tot remise. “De hitte vermijden en daarna op winst spelen”, verklapte Ringoir zijn strategie voor de rest van het toernooi.

De andere spelers pasten zich niet aan aan de vooropgestelde toernooistrategie, wel integendeel. Alexandre Dgebuadze was vorig jaar laatste, iets wat hem nog nooit eerder overkomen was op een BK, maar staat er nu vanaf dag 1. Gisteren won hij van Sarrau en vandaag reeg hij Kim Le Quang aan zijn degen. Voor Dgebuadze belangrijke punten: hij start met een voorsprong en scoort twee noodzakelijke punten tegen spelers, waar hij die punten tegen moet scoren. De ervaren GM doet dit jaar mee om te winnen!

Speelzaal

Youngsters pakken punten

Wie altijd dezelfde tactiek heeft, is Stefan Beukema: hakken en recht naar de strot! Zo ook vandaag, waarin hij met zwart de Hollander bovenhaalde om een uitermate boeiend aanvalspartij te spelen tegen Steven Geirnaert. Beukema is duidelijk gegroeid de afgelopen twee jaar en scoorde zijn tweede opeenvolgende zege.

De andere youngster in de groep is Rein Verstraeten. Gisteren ging hij onderuit in het onderlinge duel met Beukema, vandaag nam hij revanche tegen Stéphane Hautot. Met wit leek hij niet echt iets speciaals te hebben na de opening, maar Hautot sprong minder goed met de klok om en moest een kwaliteit geven. Toen een volgende stuk van het bord zou gaan, gaf de vriendelijke Waal er de brui aan. Een eerste punt voor Verstraeten.

Hovhanisian liet gisteren de helft van zijn lichaamsvocht achter in de speelzaal, maar verloor niet met zwart. Vandaag volgde hij ongeveer dezelfde strategie: remise tegen Vanderstricht. De Armeense schaakbelg toonde zich tevreden na twee zwartremises op rij. Morgen “ontvangt” hij met wit zijn oud-leerling Rein Verstraeten.

  1. brabo
    brabo06-07-2015

    Niet alleen uitermate boeiend aanvalsspel in de partij tussen Steven Geirnaert en Stefan Beukema maar ook theoretische interessant.
    Vorig jaar in Open Brasschaat geraakte Stefan Beukema onmiddellijk in de problemen tegen Stefan Docx door de theorie niet te kennen in deze opening maar deze keer komt hij met een veel beter concept op de proppen.
    Benieuwd of een van beide spelers de belangrijke correspondentiepartij tussen GM Unen en Woltmann (waarvan ik vermoed dat ze niet in de gewone databases terug is te vinden) kent: https://www.iccf.com/game?id=411845

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.