Beukema

Bijltjesdag in Schelle

Voor het eerst dit toernooi vloeide er heel wat bloed, met vier beslissende partijen. Opvallend waren de zeges van Sarrau, Hovhanisian en Beukema…

Sarrau blinkt uit

Na zijn sterke prestatie van gisteren heeft Jelle Sarrau de smaak te pakken. Met wit tegen Stéphane Hautot speelde hij een ronduit uitstekende partij om met enkele doelgerichte offers een mataanval te forceren. Volgens het boekje: overwicht in het centrum omzetten op de flank.

Het was geen voorbereiding want ik wist niet goed wat te verwachten. Hij speelt normaal Slavisch maar dit toernooi deed hij Pf6 tegen Rein. Ik heb dus alle Nimzo- en Damegambieten nog nagekeken gisteren. Hij speelde eigenlijk met b6 en d5 geen echt goede variant. h6 was waarschijnlijk wel slecht, want ik kreeg te veel tijd om mijn stukken te coördineren. Al zijn stukken moesten steeds achteruit en toen probeerde hij nog met een wanhoopspoging b5 en c5 maar ik had mijn zwarte loper niet nodig om hem mat te zetten.

2/2 voor Sarrau, die van een geslaagd toernooibegin kan spreken.

Sarrau heeft er een goede tweedaagse opzitten. Zijn partij tegen Hautot was om van te smullen.

Hovhanisian en Van der Stricht pakken eerste scalp

Mher Hovhanisian was nog niet echt op dreef in de eerste drie rondes, maar gisteren sloeg hij voor het eerst toe. Met zwart kreeg hij actief spel, toen Steven Geirnaert het met een kwaliteitsoffer probeerde. Enkele zetten later kreeg je niet echt het gevoel dat het iets had opgeleverd en Hovhanisian nam nu ook de stelling over. 0-1, een belangrijke zege voor de Armeense Belg, die dringend punten nodig heeft als hij voor plaats 1 wilt spelen.

Een concurrent voor die plaats lijkt Stefan Beukema te worden. Op de vraag “hoe spoel je een nederlaag met wit door?” antwoordde hij “met een aanvalspartij en een leuke combinatie”. Kim Le Quang was het slachtoffer van een heel leuke mataanval van de jeugdkampioen. Van Stefans partij werd in de commentaren her en der gezegd dat hij niet goed uit de opening was gekomen. Beukema had zelf niet die indruk: ‘Al mijn stukken stonden goed ontwikkeld, ik voelde me best goed in de partij zitten. Na 21…Lf3 wist ik zeker dat ik remise had. Ik probeerde dan 22…Lh2:+ 23.Kh2: Te4 en verwachtte 24.Td4 met gelijkspel, maar na 24.Db3 was het mat in vier.”

Ook de titelverdediger won vandaag zijn eerste, met wit tegen Rein Verstraeten. Van der Stricht was dominant en liet de teugels nooit los.

Last but not least hadden we graag geschreven over een spektakelduel tussen Dgebuadze en Ringoir, maar die laatste houdt voorlopig woord: zolang het warm is, speelt hij veilige remises. Vanaf vandaag zal de GM en top seed wel écht in actie moeten schieten als hij dit toernooi nog wilt winnen.

In de open reeks gebeurt tot nog toe wat iedereen verwacht had: de GM van het gezelschap speelt iedereen op een hoopje. Voor een verslag: bezoek de officiële site!

  1. Alain Talon
    Alain Talon08-07-2015

    Oei het is fris vandaag Geert je bent gewaarschuwd zou wel eens een heel lange partij kunnen worden vandaag ….

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.