IMG 9712

Open Brasschaat gaat richting apotheose

Stefan Docx was met 5 zeges op rij het beste gestart in Brasschaat, waar vooral enkele opmerkelijke uitslagen in het begin van het toernooi opvielen…

“Twee grootmeesters meer dan verwacht”

Met het Open van Brasschaat is de eindsprint van deze schaakzomer ingezet, een sprint die meer dan de moeite waard is. Toernooiorganisator Bart Van Brugghe verzamelde een puik deelnemersveld met maar liefst vier grootmeesters. “Dat is eigenlijk twee meer dan voorzien. Oorspronkelijk hadden we Ulvi Sadhikov uitgenodigd en die nam een bevriende GM mee. Sadhikov zei af, maar de GM kwam wel. En dan is er nog de komst van Vajda, natuurlijk en zo hebben we een van de sterkste toernooien van de laatste jaren”, aldus Van Brugghe.

Die vier grootmeesters – Vajda, Kasparov, Dgebuadze en de Azeri Bajarani – waren meteen ook topfavoriet, samen met Belgisch kampioen Mher Hovhanisian. Die laatste liet echter in ronde 1 al een half punt, na een opmerkelijk verhaal. Hovhanisian had een flesje Aquarius gekocht in de bar, maar kreeg de opmerking van scheidsrechter Dimitri Logie, dat het verboden was om eigen drank mee te nemen. Logie ging er vanuit dat er geen flesjes Aquarius in de bar verkocht werden. De opmerking kwam tijdens de partij en het incident groeide uit tot een hevige ruzie. De stelling van Hovhanisian ging van gewonnen naar remise en hij diende een klacht in tegen Logie. Die werd uit het toernooi gezet. Voor de Armeense schaakbelg het begin van een lijdensweg: na zes rondes moest hij al vier remises toestaan (al hebben die andere drie uiteraard niets te maken met het incident van de eerste ronde en waarschijnlijk meer met de gebrekkige vorm en het feit dat hij iedere dag tot 18u moet werken).

De topborden in ronde 6

Ook Levante Vajda liet snel een half puntje, tegen zijn pupil Anthony Mitran. De enige die de eerste vijf rondes overleefde met het maximum van de punten was Stefan Docx, die zijn beste niveau haalde tegen GM Bajarani, al gaf die de partij weg door een enorme blunder. Omdat de andere topborden halfjes lieten, kon Docx de ronde van vandaag ingaan met een halfje voorsprong.

Met zwart nam hij het op tegen Dgebuadze. Het zag er niet verkeerd uit voor Docx, tot hij een zetje te snel speelde. “Ik sta positioneel erg sterk en net voor de eindstelling moet ik Pd7 spelen, om f4 te beantwoorden met f6. Dan is de koningsvleugel gebunkerd en kan ik mijn voordeel elders op het bord proberen om te zetten. Nu vergiste ik me en ik weet niet meer wie beter staat.” Remise.

Ook op de borden naast hem verscheen die score, waardoor aan de top niets verandert: Docx leidt met een half puntje meer dan zijn achtervolgers. In de laatste drie rondes zal de beslissing vallen.

  1. Swa
    Swa22-08-2015

    Bizar verhaal met Logie in de hoofdrol!
    Hij blijft vriend en vijand verbazen!
    Weinigen zullen het hem nadoen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.