IMG 9707

Bajarani en Colijn pakken Brasschaat na dolle slotfase

Stefan Colijn zal vreemd opgekeken hebben, toen hij op zet 36 de kans kreeg op Dh6 te spelen. De Nederlander zorgde samen met GM Bajarani voor een opmerkelijke inhaalbeweging…

Bajarani pakt scalp van Vajda

Wie na ronde 6 geld had ingezet op Ulvi Bajarani en Stefan Colijn, werd waarschijnlijk (een beetje) voor gek verklaard. Niet dat beide spelers niet goed genoeg zouden zijn, maar wel hadden ze net anderhalf punt laten liggen. Bajarani leek uitgeteld na een nederlaag tegen Docx en een remise tegen Milu (uit een prima stelling). Bij Colijn was het enigszins anders, want zijn drie remises waren er tegen Kasparov, Vajda (twee keer een stevig resultaat) en de verrassende Ijzermans. Desalniettemin zouden de laatste rondes gewonnen moeten worden om kans te maken op plaats 1, allerminst een sinecure in dergelijk deelnemersveld.

Maar zie: twee rondes later speelden beide heren op de topborden voor een plaatsje op het hoogste schavot. Voor die laatste ronde was het hele pak opnieuw samengekomen, een halfje achter de enige leider, Levente Vajda. Vajda had het heft in handen genomen met zeges tegen Docx en Kasparov. Hij nam het met wit op tegen Ulvi Bajarani en leek de gedoodverfde winnaar.

Alexandre Dgebuadze (links) zag alweer een zege door zijn vingers glippen in de laatste ronde.

Die laatste ronde bracht een climax om u tegen te zeggen. Bajarani speelde complexloos met zwart en zette een ruimtevoordeel om in wat materiaal en een stellingsplus. 0-1, een eerste verrassing. De meest bizarre partij kwam er wel op bord 2. Daar had Dgebuadze net een pion gewonnen tot zet 36. In plaats van het veilige Kh7 (om Dh6 tegen te gaan) speelde hij c5??? De voormalige Belgische kampioen miste daarbij een mat in 1 en kreeg opnieuw een klap te verwerken in de laatste ronde van een toernooi, een constante deze zomer (BK, Open Gent en nu Brasschaat). Colijn won en eindigt samen met Bajarani op 1. Een onwaarschijnlijk slot!

De top 10:

1 GM Bajarani, Ulvi 7.5 AZE
2 Colijn, Stefan 7.5 NED
3 GM Vajda, Levente 7.0 ROU
4 FM Beukema, Stefan 7.0 BEL
5 GM Kasparov, Sergey 7.0 BLR
6 GM Dgebuadze, Alexandre 6.5 BEL
7 IM Docx, Stefan 6.5 BEL
8 IM Izsak, Gyula 6.5 HUN
9 IM Milu, Romeo-Sorin 6.5 ROU
10 FM Dardha, Arben 6.5 BEL

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.