DSC04765

Hautot schittert in eerste Wachtebeke Winter Round Robin

Tijdens de krokusvakantie stond in Wachtebeke een nieuw meerdaags tornooi op de kalender. In plaats van de gebruikelijke open groep koos de organisatie voor een in België uniek concept, namelijk tienkampen…

Hautot wint slag van de IM’s

Door Bart Audenaert

De indeling van deze groepen waarin iedereen elkaar bekampt gebeurde op basis van rating. Uiteindelijk raakten 5 tienkampen gevuld, waarbij in de eerste heel wat mooi volk vertoefde. Naast de tornooizege kon immers ook een IM-norm verdiend worden.

Favorieten voor de eindwinst waren de IM’s Steven Geirnaert, Stéphane Hautot en Miguel Admiraal en daarnaast Nicola Capone die als kersverse 17-jarige ook al een rating boven de 2400 heeft. Die laatste moest als enige 6,9 punten scoren voor een nieuwe norm, de andere deelnemers hadden voldoende aan 6 punten.

Capones kansen werden echter al snel gefnuikt want hij verloor in de eerste ronde een scherpe strijd met wit tegen Pieter Hopman. Verder kregen de normkansen van de Iraanse Dorsa Derakhshani direct een knauw en ook Geirnaert ging in een eerste ronde zonder remises ten onder tegen Hautot. Voor de Vlaams Kampioen van 2014 betekende dit het begin van een zeer matig tornooi waarin hij uiteindelijk slechts achtste zou eindigen.

De speelruimte

Al snel was duidelijk dat de strijd voor de eindzege ging tussen Admiraal, recent nog actief in de B-groep van Tata Steel in Wijk aan zee, Hautot en de Nederlandse jongeling Warmerdam. Zij stonden na zes rondes dan ook broederlijk en afgescheiden aan kop van het klassement met 4,5 punten. Max Warmerdam nam geen risico’s meer en remiseerde zich knap naar zijn eerste IM-norm.
In de laatste ronde kwam Admiraal niet verder dan remise waardoor Hautot mits winst tegen Arben Dardha de eindwinst kon nemen. Maar voor Dardha stond er ook nog heel wat op het spel. Nadat hij een verloren eindspel tegen Gutkind in de voorlaatste ronde nog miraculeus kon ombuigen naar een vol punt, kwam hij nog in aanmerking voor een norm. Daarvoor moest Dardha met wit wel winnen. Dardha probeerde het alleszins maar Hautot verkeert in een uitstekende vorm en kreeg de betere kansen in een dubbel toreneindspel. De partij werd als allerlaatste partij van het tornooi beslist in het voordeel van de Luikenaar die daarmee de hoofdprijs meesleepte.

De groepen C en E kenden een minder spannend verloop en werden respectievelijk gedomineerd door Thomas Moerman en Nina de Putter. Ook Annelies Vitharana overvleugelde aanvankelijk haar reeksgenoten maar door twee nederlagen op de voorlaatste dag liet ze de tegenstand terugkomen in het klassement. Uiteindelijk profiteerde Jan de Geest van de Koninklijke Mechelse Schaakclub optimaal en won hij op scheidingspunten de D-reeks. In de B-reeks stond naast een mooie geldprijs ook een ticket voor de IM-groep van de volgende editie op het spel. Jasper Beukema zorgde met een nederlaag in de voorlaatste ronde nog even voor spanning maar haalde het uiteindelijk nipt van Jan Vandendriessche.

Alle informatie en uitslagen: bezoek de officiële website!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.