16938233789 Ddbfec0bac

BJK van start zonder elitereeks

Zondag is in Blankenberge het Belgisch Jeugdkampioenschap afgetrapt. Eén grote nieuwigheid: er is geen elitereeks meer. Een korte inleiding voor we morgen ter plaatse gaan…

Elitereeks niet meer op het programma

Op zich lijkt de organisatie van dit BJK veel op die van de vorige edities: zelfde locatie (Floréal in Blankenberge) en dezelfde opzet. Toch is deze editie om twee redenen bijzonder.

Ten eerste omdat de organisatie na een periode van 10 jaar niet meer in handen is van Jan Vanhercke en zijn team. Hij heeft de fakkel overgedragen aan een nieuwe ploeg, die van de ‘Belgian Chess Youth Federation’. Dat team is een mix van nieuwe namen en ervaren rotten. Morgen brengen wij meer achtergrond bij deze nieuwe groep initiatiefnemers.

De speelzaal

Een tweede reden is uiteraard dat de elitegroep, die intussen toch al meer dan tien jaar een vaste waarde was, niet meer op het programma staat. Er wordt geschaakt per leeftijdscategorie, zoals in de “goede, oude tijd”. Dit heeft bepaalde gevolgen voor het toernooi. De kleppers onder de deelnemers ontmoeten niet alle andere grote namen, maar enkel diegene die in hun leeftijdscategorie spelen. Daarnaast is de selectie voor de internationale toernooien terug een stuk rechtlijniger. Het valt trouwens op dat de grote namen, zoals Capone, Lenaerts, Beukema etc. hun kat niet gestuurd hebben. Zij spelen gewoon mee in hun reeks. Voor Capone is het een speciaal toernooi, want zijn eerste als Internationaal Meester.

Intussen zijn er drie rondes gespeeld (met vandaag de vierde, die zo meteen begint). Bij de -20 is Stefan Beukema de enige die 3/3 heeft. In de -18 heeft favoriet Capone al twee remises moeten toestaan tegenover eentje voor zijn grote concurrent Lennert Lenaerts. Daar staan drie anderen (Vadim Jamar, Deon Lee en Tibo Maes) op kop. Zo zijn er in iedere reeks al wel enkele kleine of grotere verrassingen te zien.

Morgen gaan wij van Schaakfabriek.be ter plaatse en krijgt u een uitgebreid fotoverslag.

 1. Swa
  Swa05-04-2016

  Grote opluchting!!!
  Schaakfabriek is opnieuw tot leven gekomen!

 2. Oscar
  Oscar05-04-2016

  Sylvin staat goed
  op de foto !

 3. Swa
  Swa05-04-2016

  ’t Is wel een foto van een vorige editie. Toen zag hij er inderdaad nog vrij goed uit.

 4. Oscar
  Oscar05-04-2016

  Alle ouders (en toeschouwers) worden gestraft : ze moeten buitenblijven.

 5. Bas Noorman
  Bas Noorman06-04-2016

  De gesloten deuren zijn inderdaad de grootste afknapper voor de geïnteresseerde bezoeker. Wie hoopt de schakers live aan het werk te zien, kan nog beter gewoon thuis blijven zitten en naar zijn computerscherm kijken…

  Anderzijds is het natuurlijk lovenswaardig dat de organisatie de capaciteit van de zalen optimaal benut heeft om zo veel mogelijk deelnemers toe te laten tot het toernooi.

  Hopelijk dus in de toekomst minstens evenveel deelnemers en grotere zalen waar men wel opnieuw binnen mag als buitenstaander.

 6. Sympathisant van het schaken
  Sympathisant van het schaken07-04-2016

  Tja het moet wel een computer of laptop zijn want op smartphone en i-phone werken de liveborden niet.
  En ook spijtig is als je geen facebook gebruiker bent je geen randinformatie te zien krijgt! Puur uitslagen, zonder scheidingssysteem.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.