IMG 9902

Spanning stijgt in “nieuw” BK Jeugd

Met enkel open reeksen en vandaag rondes 5 en 6 op het programma was het vandaag ‘moneytime’. Het meest opvallende resultaat van de dag was de stunt van Nathan De Strycker…

“Nog wat schoonheidsfouten, maar over het geheel zijn we tevreden.”

Sinds dit jaar is de organisatie van het BJK in handen van de BCYF (Belgian Chess Youth Federation). Het team van Jeugdschaak.be, dat het toernooi onder impuls van Jan Vanhercke, Peter Van Praet, Rudy Valcke en vele anderen al tien jaar organiseerde, gaf de fakkel over aan een nieuw team, waar Tom Piceu en Philippe Vukojevic het voortouw nemen.

Vukojevic, de “toernooidirecteur” (tijdens het toernooi zelf), benadrukt dat de weg die Jeugdschaak.be ingeslagen had het te volgen pad is.

Wij hebben jarenlang een droom van een toernooi gehad, dus is het voor ons logisch om verder te gaan op het ingeslagen pad. We zijn natuurlijk nieuw en een paar kleinere zaken kunnen beter. Zo zijn onze liveborden niet goed per leeftijdscategorie verdeeld en kan de technische ondersteuning nog wat efficiënter, dus daar gaan we volgend jaar aan werken. Maar al bij al is het toernooi een succes. Met 378 spelers breken we zelfs een record.

Zoals Vukojevic aanhaalt, is de basis van het toernooi dezelfde als die van de vorige edities. Op een kleine wijziging na – de toegang voor toeschouwers is nog strikter beperkt – valt vooral het wegvallen van de elitereeks op. Scheidsrechter Luc Cornet legt uit waarom.

De hoofdreden voor het afschaffen van de elitereeks ligt bij de uitzendingen naar internationale toernooien. Niet zozeer de uitzendingen zelf, maar wel wie financieel ondersteund werd door de bond, zij die geplaatst waren in de elitereeks of zij die in de “gewone”, open reeks hun ticket hadden verdiend. Een tweede reden is dat de open reeksen iets te veel aan het afkalven waren.

Quinten Ramacker, tegenwoordig met een weelderige krullenbol, had een uitstekende dag: eerst winst tegen Deon Lee en daarna tegen Vadim Jamar. Hij lijkt de voornaamste concurrent voor Lennert Lenaerts te worden.

Dat betekent dat de meeste reeksen nu draaien om enkele topduels en de favorieten dus goed moeten pieken. Vandaag waren er al enkele van die toppers. In ronde 5 bijvoorbeeld speelden Lennert Lenaerts en Nicola Capone tegen elkaar. Voor topfavoriet en kersvers IM Capone verloopt het toernooi tot nog toe nogal moeizaam en dat zette zich ook verder in de partij tegen Lenaerts. Na een boeiend middenspel met wisselende kansen leek Lenaerts de betere papieren te hebben. In hevige tijdnood van Capone besloot Lenaerts alles op alles te zetten: hij offerde zijn stuk voor enkele pionnen, maar raakte net niet door de verdediging heen. Remise. Op zich een goed resultaat voor de Limburger, want hij heeft al een halfje meer dan Capone. Hij zal echter wel nog moeten afrekenen met Quinten Ramacker. Die is met 5,5/6 al een punt uitgelopen op de rest van het veld.

In de 6de ronde volgde een andere clash, nu bij de -14: daar speelden Daniel Dardha en Anthony Mitran tegen elkaar, een partij die op remise eindigde. Hét resultaat van die ronde was te bewonderen bij de -20. Daar leek Stefan Beukema al zegezeker. Zelfs een remise zou geen slecht resultaat zijn met wit tegen Nathan De Strycker. Maar die had andere plannen: een strakke aanval op de koningsvleugel zette de onverhoopte 0-1 op de bordjes.

Voor de partij tegen De Strycker had Beukema de touwtjes nog in handen. Na de partij (een nederlaag) is het alle hens aan dek.

Uiteraard ligt elke reeks nog vrij open: voor alle uitslagen en standen kan u terecht op de officiële website.

 1. Manvanmelle
  Manvanmelle07-04-2016

  Spelling namen….

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain07-04-2016

  Aangepast. Het is een flauw excuus, maar die spellingchecker maakt van elke Ramacker Raemacker en van elke Daniel Danial. Het is altijd bij die namen dat het misgaat. Vorig jaar verschenen dezelfde fouten ook te dikwijls.

  Ik ga er nu extra op letten dat die typo’s er niet in blijven staan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.