IMG 9929

Originele simultaan opent toptoernooi in Leuven

Vandaag is met een informele simultaan de Grand Chess Tour in Leuven afgetrapt: Belgische jeugdspelers en enkele oude getrouwen kregen de kans om tegen ├álle deelnemers van het toptoernooi te spelen…

Carlsen gaat vol voor de winst in Leuven

Het was een ongewoon gezicht om kleppers als Carlsen, Caruana, Anand, Kramnik, Aronian, Nakamura en compagnie rond te zien huppelen in het stadhuis van Leuven. Het moet geleden zijn van het legendarische Lost Boys-toernooi in Antwerpen dat toppers van dat kaliber ons land aandeden om hun kunnen te demonstreren. Belgische schaakfan: vergeet even het voetbal en zet u de komende drie dagen achter de laptop om van rapid en blitz van het allerhoogste niveau te genieten.

Het toernooi in Leuven kadert in de Grand Chess Tour, dat de beste schakers ter wereld in Parijs, Leuven, St. Louis en London tegen elkaar laat spelen. De rapid- en blitzformule toont de bedoeling van organisator Malcolm Pein aan: niet alleen toptoernooien organiseren, maar vooral veel toeschouwers lokken en de visibiliteit verhogen. Dat lukt. Vorige week in Parijs waren er duizenden fans en het toernooi in Leuven heeft zelfs aanvragen van fans moeten weigeren, omdat de capaciteit van de speel-en toeschouwersruimte anders overschreden wordt.

Het toernooi oogt misschien meer als een exhibitietoernooi, maar dat is het allerminst. Zowel Carlsen als Anand gaven in een kort interview meteen aan dat ze dit toernooi gewoon willen winnen. “Ik ben nog niet bezig met het WK en mijn voorbereiding van de laatste weken is er enkel op gericht om in Parijs en hier te kunnen winnen”, aldus Carlsen. “Dit toernooi past goed in mijn schema. Ik houd mijn ritme en kan spelen tegen de absolute wereldtop. Het WK begint voor mij pas in juli.” Wij spraken met Carlsen nog wat verder over zijn WK-match tegen Karjakin, maar dat krijgt u in aanloop van het WK zelf voor de kiezen.

Wessel Van Kessel en Vishy Anand

Om de fans al wat warm te maken voor wat er de komende dagen geserveerd zal worden, speelden alle 10 de deelnemers mee in een grote simultaan tegen een selectie van vooral Belgische jeugdspelers. De toppers speelden afwisselend enkele zetten, waardoor de gelukkigen tegen ├álle spelers hebben kunnen spelen. Een unieke ervaring. Tijdens de simultaan begaven ze zich onder het publiek, dat op die manier zonder probleem handtekeningen, foto’s en zelfs een partijtje schaak kon versieren.

We geven nog mee dat Garry Kasparov maandag te gast zal zijn in Leuven. Hij geeft ’s avonds een gratis lezing in de Pieter De Somer-aula in het centrum van Leuven (let wel: die lezing zal vooral over politiek gaan, niet over schaken).

Alle informatie over het toernooi vinden jullie op deze website (klik hier) of via de typische kanalen (Chess.com, Chess24 …).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.