IMG 9950

Tanguy Ringoir speelt eerste viool op BK

Schaken in zaal Mozart, analyseren in zaal Freud. Het BK in Bütgenbach draait op volle toeren, met één maestro: Tanguy Ringoir…

Ringoir: “Totaal niet voorbereid”

Wie dit jaar graag eens een bezoekje brengt aan het Belgisch Kampioenschap Schaken heeft er beter wat voor over: het idyllische Bütgenbach is niet bij de deur. Maar als uw GPS u naadloos door het betere bochtenwerk heeft geleid, dan is het best de moeite. Een aangename speelzaal, de rustige natuur, een beperkt maar gevarieerd deelnemersveld en een analysezaal die erg toepasselijk ‘Zaal Freud’ heet, we hadden het niet beter kunnen bedenken.

De speelzaal zelf is trouwens naar Mozart genoemd en dat brengt ons naadloos bij het toernooi zelf. De Mozart van dienst is voor de meeste liefhebbers Tanguy Ringoir. Dat de jonge Geraardsbergenaar – die momenteel in Baltimore woont en studeert – startte met 2,5/3 is voor de meeste waarnemers geen verrassing, maar zelf ziet hij dat anders. “Net als vorig jaar heb ik me totaal niet kunnen voorbereiden op het toernooi. Ook doorheen het jaar heb ik bijzonder weinig tijd gehad om aan mijn schaak te werken, wat je kan zien in mijn eloverlies. Ik heb het toernooi dus aangevat zoals vorig jaar: zonder ambities, maar – en dat heb ik wel geleerd van vorig jaar – wel met de intentie om iedere partij voor winst te spelen.”

Het toernooi wordt gespeeld in deze theaterzaal.

Dat resulteerde in een prima start met 2/2 en een zwartremise tegen de andere favoriet, oudgediende en grootmeester Alexandre Dgebuadze. Die partij was voor een keer geen salonremise. Beide spelers weigerden elk een keertje een puntendeling en speelden beurtelings met een miniem voordeel voor de volle buit, weliswaar zonder resultaat.

Met 2,5/3 zou je verwachten dat Ringoir zijn eerste kloof geslagen heeft, maar dat is buiten de Salieri van het gezelschap gerekend: Gorik Cools. De ervaren Antwerpenaar heeft de juiste focus en dat resulteert. “Gorik speelt wisselvallig, maar als hij op niveau is, is hij makkelijk 100 elopunten meer waard en dat is momenteel het geval”, aldus concullega Geert Van der Stricht. In ronde 4 speelden de twee leiders tegen elkaar.

Ringoir-Cools

Underdog Cools koos voor een Grünfeld – enkele jaren geleden waanzinnig populair, maar/dus intussen bijzonder theoretisch – en bood na een zet of 10 remise aan, al denkende dat wit aanstuurde op een theoretische remise. Niet bepaald, repliceerde Ringoir, die ondanks zijn gebrek aan voorbereiding een uitstekende kennis van de opening toonde. “Het is vreemd. De zet b5 wordt zelden gespeeld, maar ik heb em dit jaar om de een of andere reden al 3 keer op het bord gehad. Ik wist dus vrij goed hoe de stelling aan te pakken.” Ringoir behield de controle en won nummer 3.

Net achter de leiders kan het alle kanten uit. Opmerkelijk was het tactische steekspel tussen Thibaut Vandenbussche en Lennert Lenaerts, een partij die op remise eindigde. Even opmerkelijk: Geert Van der Strichts wurggreep bij Arno Bomans, die zich erg taai toonde, maar uiteindelijk toch kraakte. “Ik kan tevreden zijn met drie remises en deze zege”, gaf Van der Stricht mee. “De tegenstanders hier zijn allemaal bijzonder taai, ook de jongere spelers. Elke partij is tot op het bot gaan.” De Gentenaar staat momenteel tweede op een vol punt.

De uitslagen van ronde 4:
Hautot-Beukema 1/2
Van der Stricht-Bomans 1-0
Godart-Dgebuadze 1/2
Vandenbussche-Lenaerts 1/2
Ringoir-Cools 1-0

De stand:
1. Ringoir 3,5
2-3. Van der Stricht, Cools 2,5
4-6. Dgebuadze, Bomans, Beukema 2
7-9. Godart, Vandenbussche, Hautot 1,5
10. Lenaerts 1

 1. Swa
  Swa06-07-2016

  Vreemde vaststelling….
  In de open reeks zijn er slechts een 80-tal deelnemers.
  Als ik het aantal leden van de clubs uit de Oostkantons optel dan kom ik aan om en bij de 425 leden…
  Slechts een handvol deelnemers van Eynatten, Wirtzfeld (de organiserende club!!) en Rochade Eupen!
  Raar!
  Verklaring?

 2. brabo
  brabo06-07-2016

  Vorig jaar was het niet beter. Minder dan 150 deelnemers ondanks de centrale ligging. Bovendien heeft Liga Antwerpen meer dan 1000 leden.

  In de clubs van de Oostkantons zijn heel veel buitenlanders . Ik zie ook heel veel jeugd waarvoor zulk kampioenschap wellicht te moeilijk is. Tenslotte zullen veel leden moeten meehelpen om het toernooi in goede banen te leiden.

 3. Oscar
  Oscar07-07-2016

  Weer geen live van de experts vandaag

 4. Swa
  Swa07-07-2016

  Toch wel! Alles perfect live te volgen!!

 5. Oscar
  Oscar07-07-2016

  Inderdaad, maar niet in het begin van de partijen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.