IMG 9940

Ringoir loopt uit, Roos neemt pole in open reeks

Tanguy Ringoir domineert de koppen hier op Schaakfabriek, maar dat heeft natuurlijk een reden: hij wint en hij blijft winnen. Daarom kijken we vandaag ook even naar de opvallend jonge open reeks, met één grote uitzondering, de man op de foto…

Ringoir al anderhalf punt voor op de rest

Er lijkt een mirakel nodig om Tanguy Ringoir van een nieuwe, Belgische titel te houden. De student uit Baltimore blijft de expertenreeks met overtuigende vlotheid domineren. Na een salonremise tegen zijn leerling Lennert Lenaerts (meteen ook de enige keer dat Ringoir dit toernooi niet op winst speelde) volgde gisteren opnieuw een demonstratie, nu tegen Arno Bomans. Bomans blijft zijn repertoire trouw, maar de Hollandse opening die gisteren op het bord verscheen, draaide al snel op een nachtmerrie uit. Ringoir liep links, won pionnen rechts en haalde het punt binnen door een koningsaanval.

Na 6 rondes heeft Ringoir 5 punten verzameld, anderhalf punt meer dan Alexandre Dgebuadze, die gisteren met Gorik Cools zijn eerste scalp pakte. Plaats 3 tot en met plaats laatst worden bezet door spelers met een score tussen 2 en 3/6.

Leider in de open groep: Adrian Roos

Dat geeft ons de tijd om een blik op de open reeks te werpen. Het is opmerkelijk dat er vrij weinig Duitstalige (lees: lokale) spelers meedoen. Meer zelfs, van de 89 deelnemers zijn de meeste Vlamingen. Nog opvallender is dat 39 van die 89 spelers jeugdspelers zijn. De rangschikking kleurt dan ook bijzonder jong: in de top 20 staan bijna enkel spelers jonger dan 25 jaar en zelfs jonger dan 20. Olivier Wlogalski is de enige, vreemde eend tussen al dat jeugdige geweld. De leiding is momenteel voor de elofavoriet, Adrian Roos. De eerlijkheid gebiedt ons trouwens mee te geven dat Adrian al 26 is, de stakker!

In groot contrast met deze poel van jeugd: Paul Demoulin. Deze opmerkelijke man is 97 jaar oud (!) en haalt nog steeds een meer dan behoorlijk niveau (2/6). Misschien dat zelfs wijlen Victor Korchnoi himself het over zijn hart zou krijgen om toe te geven dat dat toch wel een beetje heel veel respect verdient!

 1. brabo
  brabo09-07-2016

  Vorig jaar in het Belgisch kampioenschap te Schelle stonden er na 4 ronden in de top 20 slechts 4 spelers die ouder waren dan 30 jaar. De titel was dan ook: putsch van de jeugd, zie http://www.skoudegod.be/commentaar_add.php?nieuws=1781

  Dus zo opvallend dit jaar vind ik het niet meer dat het weer allemaal jeugd is.

  Je ziet trouwens een opmerkelijk verschil met kortere tornooien zoals Gent of Geraardsbergen waarin de jeugd een stuk minder opvalt. Dit betekent natuurlijk dat een werkende mens telt hoeveel dagen hij verlof moet nemen.

 2. Swa
  Swa09-07-2016

  Ongetwijfeld is er iemand die dáár een verklaring voor heeft.

 3. wim
  wim09-07-2016

  Het is wel opvallend, brabo. Het is niet zo dat de jeugd van voor speelt. Ze stonden er al op basis van elo. Er zijn gewoon zo goed als geen volwassenen. Dit is nieuw.

 4. brabo
  brabo09-07-2016

  Vorig jaar stond de jeugd er ook al op basis van elo. Kijk maar eens naar http://ratings.fide.com/tournament_report.phtml?event16=115602

 5. brabo
  brabo09-07-2016

  Trouwens ik zie in de open slechts 79 spelers vermeld staan in het klassment i.p.v. 89. Als jeugd wordt beschouwd – 20 zoals op het bk jeugd of werd een andere maatstaf gebruikt?

  Voor verklaringen zou je eens een enquete moeten lanceren. Echter de meest recente poll op http://www.qualitychess.co.uk/blog/ zegt ook al veel. Daar speelt 50% van de ambitieuze spelers (een schaker die quality chess bezoekt, is zeker ambitieuzer dan het gemiddelde) geen enkel tornooi tijdens de zomer.

 6. Swa
  Swa10-07-2016

  Is het grote aantal deelnemende jeugdspelers een reden (dé reden?) waarom volwassenen in rated toernooien massaal afhaken, uit schrik om (te) veel elo’s te verliezen?

 7. brabo
  brabo10-07-2016

  Ik heb al volwassen horen klagen over het groot aantal jeugdspelers in rated toernooien maar dan vooral over het gebrek aan respect en elementaire beleefdheid.
  Echter ratingverlies zal zonder twijfel ook een rol spelen maar dat zullen er slechts weinigen openlijk willen toegeven.
  Het lijkt mij geen toeval dat het aantal seniortoernooien in de lift zit. Wist je trouwens dan België zonet de bronzen medaille heeft gehaald op het EK met Jan Rooze een individuele gouden medaille op het eerste bord en een 2600 TPR? Zie http://www.skdeurne.be/

 8. Swa
  Swa10-07-2016

  Brabo, ik had dit op de website van Deurne reeds gelezen.
  Sublieme prestatie van Jan uiteraard.

  Wat jouw opmerking over de jeugdspelers betreft: er wordt in opleidingen voor jeugdspelers nochtans sterk gehamerd op respect en elementaire beleefdheid. Zo bijvoorbeeld in verband met het op tijd komen, het geven van een hand voor en na de partijen…

 9. Jan T'Sas
  Jan T'Sas10-07-2016

  De ‘putch’ van jongere spelers zet zich inderdaad ook hier door. Als organisatoren van het BK 2015 stelden we vorig jaar hetzelfde vast, maar naarmate het toernooi vorderde, bleek ervaring een niet te onderschatten factor en kwamen oudere spelers sterker opzetten. Of volwassenen van toernooien wegblijven vanwege mogelijke ELO-verlies tegen jeugdspelers betwijfel ik sterk. Je speelt geen open toernooi om ELO-punten te winnen, tenzij misschien als je rating een pak lager is dan je werkelijke sterkte. Over een gebrek aan beleefdheid en respect, en te veel getater vlakbij de borden hoor ik echter ook wel vaker klagen, al ga ik dat niet veralgemenen (ook wij drukken in ons jeugdbeleid op een sportieve en beleefde houding). Verder zie je wat al sinds de jaren negentig zichtbaar is in het verenigingsleven: het vrijetijdsleven – en dus ook de invulling van vakantiedagen – is steeds meer uitgebreid, waardoor er meer concurrentie is voor vaste engagementen, zoals toernooien. En dan heb ik het nog niet over het aanbod op het web.

 10. brabo
  brabo07-08-2016

  Op mijn blog heb ik een aanvullend artikel gepubliceerd over deelname van Belgen in Belgische tornooien waarbij ook de leeftijdsverschillen worden aangekaart: http://schaken-brabo.blogspot.be/2016/08/vakantie-deel-2.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.