IMG 9892

Nicola Capone zorgt voor eerste Belgische stunt op Olympiade

Toegegeven, de ploeg had geen verhaal tegen een Chinese overmacht, maar Nicola Capone zorgde wel voor een persoonlijk succes in de tweede ronde van de olympiade: remise tegen Wei Yi (2717)…

Capone stunt voor het oog van de hele schaakwereld

Er zijn een paar evenementen die iedere schaker, die de kans heeft, aanstipt in zijn “to-do-list”: een wereldkampioenschap bij voorkeur, Wijk Aan Zee en dan natuurlijk de schaakolympiade, een officieus wereldkampioenschap voor landenteams, vergelijkbaar met de olympische spelen.

België stuurt altijd een team en ook deze editie is dat niet anders. Bij de mannen spelen Luc Winants, Thibaut Vandenbussche, Stef Soors, Nicola Capone en Roel Hamblok, bij de vrouwen Hanne Goossens, Iulia Morozova, Sarah Dierckens en Wiebke en Astrid Barbier.

Er zijn zoveel teams die meespelen, dat het altijd afwachten is wat de loting in petto heeft. De mannen kregen geen cadeau in hun tweede ronde, nadat ze de eerste vlot hadden gewonnen: China. Een schaakgrootmacht en een van de topfavorieten met vijf spelers met meer dan 2700 elopunten. Zoals verwacht zouden onze landgenoten geen partij zijn voor de Chinezen, maar voor één van onze spelers werd het een moment of glorie.

Capones stunt kreeg heel wat aandacht in de live-uitzending van het toernooi.

Nicola Capone toonde op bord 4 zijn strijdershart en dwong supertalent Wei Yi tot het uiterste. Die offerde tijdelijk een kwaliteit, won het terug en had waarschijnlijk een licht voordeeltje in een gelijk eindspel. Niet voldoende en Capone offerde op het juiste moment één pionnetje. De Chinees was eraan voor de moeite en kon enkel nog een wilde poging doen om de remise te vermijden, wat niet lukte. Een bijzonder knap resultaat van Capone.

We geven nog even mee dat de Verenigde Staten en Rusland de grote favorieten zijn, dat heel wat schakers blijkbaar van nationaliteit veranderd zijn de afgelopen jaren (Arkadij Naiditsch speelt bijvoorbeeld mee met Azerbeidzjan) en dat Sarah Dierckens u de komende dagen af en toe zal voorzien van inside informatie uit Baku.

Alle uitslagen, partijen en standen vind je op de officiële site.

 1. brabo
  brabo05-09-2016

  “Er zijn een paar evenementen die iedere schaker, die de kans heeft, aanstipt in zijn “to-do-list”: … en dan natuurlijk de schaakolympiade,”

  Vorige week werd mij de vraag gesteld door een buitenlander waarom Belgie een vrij zwak team opstelt met de nummers 1, 13, 15 , 21 en 46 van de ranglijst.

  Natuurlijk zullen er wel bepaalde spelers zijn die door uitzonderlijke omstandigheden niet kunnen spelen. Echter voor velen zoniet de meesten is de interesse erg lauw.

  Nu ik zal in elk geval supporteren. Ook nog even meegeven de directe link naar Nicolas partij om de lezer het wat makkelijker te maken: http://www.chessbomb.com/arena/2016-world-chess-olympiad-men/02-Capone_Nicola-Wei_Yi
  We zien trouwens dat Nicola niet alleen een gelijk eindspel bereikte maar in het middenspel gewoon gewonnen stond. Op zet 31 geeft de site een voordeel van +3,08 met d5 !

 2. brabo
  brabo05-09-2016

  Op het Franstalige forum las ik echter ook dat er minstens 1 hoger gekwoteerde speler had willen gaan naar de Olympiade maar niet op de hoogte was van een berichtje op de bondswebsite betreffende de kandidaatstelling en daardoor te laat was : http://www.fefb.be/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=5107&sid=6353e64ee154b060e8dc7ec8718800c3

  Tja de bondswebsite is nu niet de meest attractieve website. Ik vermoed dat de meesten het enkel bekijken bij een nieuw eloklassement en de resultaten na een interclubronde. Anderzijds als je echt geïnteresseerd bent in de olympiade dan pols je al in het begin van het jaar ernaar bij de bond hoe je een kandidatuur kunt stellen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.