Capone

Capone en Soors spelen excellent in Baku

Met 5/6 en een tpr van meer dan 2650 is Nicola Capone een dijk van een olympiade aan het spelen. Een eerste verslag uit Baku van Sarah Dierckens, die meespeelt met de eveneens degelijk spelende vrouwenploeg…

Capone speelt toernooi van zijn leven

Door Sarah Dierckens

De Olympiade is inmiddels over halfweg, en de Belgische ploegen staan momenteel allebei de ploegen boven hun beginstand. De mannen staan op de 61e plaats met 8 matchpunten, en de dames hebben 9 matchpunten en bezetten daarmee de 25e plaats. De laatste 4 ronden kan er nog heel veel veranderen, maar dit is alvast een goed uitgangspunt om de eindsprint in te zetten.

Nicola is momenteel de best presterende Belg, en hij lijkt niet te stoppen. Hij scoort momenteel 5/6 en verloor nog geen enkele partij. Zijn remise tegen de Chinees Wei Yi (2717) zal ons nog lang bijblijven. Ook Stef speelt goed en liet enkel een punt tegen de Chinese Super-GM Li Chao.

Luc waagde dan weer zijn kans tegen wereldkampioen Carlsen, maar kon helaas geen punten scoren. Luc speelde reeds eerder tegen wereldkampioenen Tal (0,5/2), Karpov (0,5/3), Kasparov (0/1) en Carlsen (1/2). De laatste keer dat Luc tegen Karpov speelde, zat er zelfs een mat in voor de Belg, maar die heeft hij gemist. Het was dan ook één van de minst goede tornooien in zijn leven.

Gewonnen partijen toch nog weggeven, het is een pijnlijke ervaring waar elke schaker zich wel iets bij kan voorstellen. Duilio Collutis, de tegenstander van Thibaut in ronde 4 zal ook wel eens gevloekt hebben toen hij in remise moest berusten met niet minder dan 2 stukken tegen een pion voor. In de volgende stelling is er na 41.g6, met de dreiging Tf6 één zeer complexe winstweg mogelijk voor zwart, alle andere voortzettingen zijn remise.

Ook Hanne werkte zich dit tornooi reeds een weg van een verloren stelling naar remise. Even werd het nog spannend, toen haar Koreaanse tegenstandster, Wang Chengjia in de volgende stelling een mooie truc miste:

Zwart miste een betere kans om voor het volle punt te gaan.

Wit kan niet bewegen, koning en loper zijn gebonden aan de c3 pion. Wang speelde hier Lg3, maar had in plaats daarvan ook het volgende plan kunnen uitvoeren: 87…a5 88.Lf6 a4 89.Lg5 90.a3+ 91.Kxa3 Kxc3. Toch is ook 87… a5 niet gewonnen: wit kan op de 89e zet Ka3 spelen: 89.Ka3! Lxc3 90. Lg5 Ld4 91. Kxa4 c3 92. Kb3 Lf2 93. Lf6 c2 94. Lb2 Kd2 95. La3 Ld4 96. Kc4 en wit blijft c1 onder controle houden en maakt alsnog remise.

Van de dames nam Astrid tot nu toe al het meeste aantal rustdagen. Al zal ze niet veel gerust hebben, want zij volgde 3 dagen cursus. Ze koos ervoor om de cursus op 3 dagen te volgen, zodat ze op de rustdag vrij zou zijn en met vrienden kon afspreken, maar dat bleek een misverstand, want de derde lesdag viel gewoon pal op die rustdag. Gelukkig maakt Astrid overal vrienden, en na de cursus verkende ze intussen al meerdere keren de stad onder leiding van lokale gidsen, zodat ze toch optimaal gebruik kon maken van haar vrije dagen.

Ook Stef is onder de indruk van de lokale cultuur, en dan vooral van de obers die overdreven hard hun best doen om ons te helpen aan tafel. Zo kan je geen fles water vastnemen zonder dat er een ober naar je toesnelt om de fles uit je handen te nemen en je drank in te schenken. Borden en glazen verdwijnen ook zonder dat je er erg in hebt, en zelfs regelmatig vooraleer je echt klaar bent met eten of drinken. Stef vermoedt dat de baas van het hotel uiterst tevreden zal zijn met het labeur van zijn eerstejaars obertjes, die op hun beurt wellicht heel trots zullen zijn op zichzelf. Maar voor ons, kinderen van een totaal andere cultuur, is het moeilijk te begrijpen dat er eer te halen valt uit totaal inefficiënte handelingen zoals de fles uit iemands handen pakken en trager water inschenken dan de persoon zelf had gedaan.

Bediening tot het uiterste gedreven: vier obers aan 1 tafel!

Roel heeft tot nu toe een moeilijk tornooi als reservespeler, maar als kapitein van de mannenploeg heeft hij nog niet voor grote uitdagingen gestaan. Aan zijn rol als delegatieleider heeft hij al meer tijd moeten besteden. Hij had veel contact met de Belgische ambassade hier. De ambassadeur probeert steeds af te spreken met de Belgische teams, maar tot nu toe is dit nog niet gelukt. We zijn benieuwd of het de laatste dagen van het tornooi alsnog in orde komt.

Roel is onze contactpersoon voor de Belgische ambassade, maar als het om communicatie met de lokale vrijwilligers gaat, is Iuliia een grote aanwinst voor het team. Veel vrijwilligers zijn het Engels niet machtig, en soms is het dan ook erg moeilijk om informatie uit hen los te krijgen. Dan springt Iuliia gretig in en klampt ze een Russisch sprekende vrijwilliger aan. Toch handig, zo’n Russische tolk.

Ambassade, vrijwilligers, pers. Met die derde groep communiceerde Sarah dan weer. Hoewel Sarah aan een goed tornooi bezig is, vormt het interview dat ‘Miss Strategy’ Anna Rudolf van haar afnam, toch haar persoonlijke hoogtepunt tot nu toe. Sarah kent Anna nog uit de jeugdtornooien, en zo kwam het dat Anna, die de officiële tornooijournaliste van de Olympiade is, haar voor camera enkele vragen stelde over de Bermuda Party.

Het interview vind je via de volgende link: https://youtu.be/QjlpFEPAQ2w?t=5m46s

We eindigen met een mooie combinatie uit Wiebkes partij in de 4e ronde tegen Ilhom Mootribai. Zwart aan zet heeft hier een mooie tactische pointe.

Zwart wint op een leuke manier een kwaliteit.

Oplossing: 24…Pf4+ wint een kwaliteit: 25.xf4 xf4 26.Lxf4 Lxa1

  1. Tom
    Tom13-09-2016

    ik zou anders een betere service (of service tout court) in Belgie zeker weten te appricieren 😉

    Goed artikel btw!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.