Capone

Capone: “Plezier maken leidt tot resultaten”

De 42e schaakolympiade in Baku zit erop. Het hoogtepunt was de onverhoopte grootmeesternorm voor Nicola Capone, maar ook de ploegen – zowel de mannen als de vrouwen – speelden op niveau. Een eindverslag…

Recordeditie is een succes voor Belgische ploegen

Verslag door Sarah Dierckens

De 42e schaakolympiade, gehouden in het Azerbeidzjaanse Baku, was een recordeditie. Net als 140 andere landen stuurde België hier een mannen- en een vrouwenploeg op af. Deze Belgische teams startten respectievelijk als 64e van 150 teams en als 62e van 140 teams, met de ambitie om hoger te eindigen dan hun startpositie. 11 ronden later kunnen we concluderen dat beide teams geslaagd zijn in die ambitie. De 42e Olympiade was voor België dus zonder meer een succes.

Een nog veel groter succesverhaal is de persoonlijke prestatie van Nicola Capone. De 17-jarige Waal uit Hornu werd pas tijdens deze Olympiade officieel de IM-titel toegekend, maar dat weerhield hem er niet van om meteen hoger te mikken en een eerste GM-norm binnen te halen. Aangezien een norm op de Olympiade meetelt voor een norm over 18 ronden, heeft Nicola in één klap nog maar één norm (over 9 ronden) te kort voor de grootmeestertitel. Natuurlijk moet hij ook nog de vereiste 2500 elo zien te halen, en dat doe je natuurlijk niet in 1, 2, 3.

Nicola zelf blijft dan ook heel nuchter onder zijn prestatie en wil nog geen uitspraken doen over de toekomst. Het geheim van zijn succes dit tornooi? “Ik heb mij echt geamuseerd tijdens het tornooi en tijdens de partijen tegen de sterkere tegenstanders. Ook tijdens het voorbereiden op de partijen heb ik amusement vooropgesteld. Bovendien ben ik er vaak in geslaagd om mijn voorbereiding op het bord te krijgen, dat is natuurlijk altijd een meevaller.” De jonge IM heeft dus vooral plezier in het schaken, en met het plezier volgen de resultaten.

Tegen Super-GM Wei Yi beleefde Capone een van de hoogtepunten uit zijn nog jonge schaakcarrière.

In de schaduw van de norm van Nicola kan ook Stef Soors terugblikken op een succesvol tornooi, met onder meer een remise tegen de Noorse GM Ludvig Jon Hammer (2651) en een winstpartij tegen GM Iotov Valentin (2518) uit Bulgarije. Vóór de laatste ronde leek ook de TPR van Stef op de 2600 af te stevenen, maar in ronde 11 tegen Liu Yeh Yang (2009) koos Stef in een heel degelijke stelling voor een veelbelovende maar risicovolle voortzetting in plaats van te consolideren, en hij verloor. Zo klokte de sympathieke jonge IM alsnog af op een TPR van 2406.

Ons eerste bord, Luc Winants, had niet zijn meest succesvolle tornooi. Hij verloor wat hij mocht verliezen en won ook regelmatig een partij, maar hij speelde iets te vaak remise tegen zwakkere spelers. Met een TPR van 2443 kan hij niet echt tevreden zijn. Zijn winst in de laatste ronde was echter cruciaal voor het eindresultaat van de ploeg, want hij bezorgde de Black Knights de overwinning door koelbloedig een toreneindspel met een pion meer in winst om te zetten.

Luc Winants had niet zijn beste toernooi, maar dit eindspel omzetten in winst is geen sinecure en was cruciaal voor de einduitslag van zijn ploeg.

Ook Thibaut Vandenbussche blikt terug op een teleurstellend persoonlijk resultaat. Het niveau van zijn partijen zat nochtans goed, maar het was een tornooi van iets te vaak net niet. Roel Hamblok was ietwat teleurstellend aan zijn tornooi begonnen, maar maakte veel goed in de tweede tornooihelft. Hij eindigt met een score van 5/9. Als delegatieleider kan hij ook terugblikken op een tornooi zonder noemenswaardige incidenten.

De mannenploeg eindigt met 13 matchpunten op plaats 53 (gedeeld 35e). De Olympische titel was trouwens voor het eerst in heel lang voor de USA, voor Oekraïne en Rusland.De Amerikanen profiteerden van hun gloednieuwe ploeg met toppers Caruana en So.

Het mannenpodium. De injectie van Caruana en So maakt van de VS een nieuwe superploeg.

Bij de Red Unicorns, de Belgische vrouwenploeg, scoort Hanne Goossens het best. In het begin van het tornooi zocht Hanne nog naar haar vorm, maar eenmaal die gevonden was, konden enkel kleppers uit de Filipijnen en Servië haar nog stoppen. Met 6 punten uit 10 partijen behaalt Hanne een TPR van 2215.

Sarah Dierckens maakte de omgekeerde beweging: zij begon stevig aan het tornooi, maar haar spelniveau en resultaten zwakten af naar het einde van het tornooi toe. Met een elowinst van 14 punten kan Sarah in het totaal toch van een mooi tornooi spreken.

Iuliia Morozova staat over het algemeen garant voor degelijkheid, maar deze Olympiade laat haar vorm het een beetje afweten en verliest ze enkele gelijkopgaande partijen. Toch weet ze op het juiste moment te scoren en bezorgt ze de ploeg op die manier enkele nodige puntjes.

Met 5/9 kunnen we stellen dat een vlot scorende Wiebke Barbier een duidelijk aandeel had in de goede resultaten van de ploeg. Uitblinker was de winst tegen de Egyptische Wafa Shahenda (2113). Wiebke had echter regelmatig pech met haar tegenstanders, en ondanks de plusscore eindigt ze met een teleurstellende TPR van 1918.

De Belgische vrouwenploeg speelde vooral op het einde van het toernooi goed.

Zus Astrid Barbier beëindigt haar eerste Olympiade dan wel weer met een positief gevoel. Zij beklinkt haar tornooi met een plusremise om u tegen te zeggen: tegen het veel sterkere Turkmenistan staat het onverhoopt 2-1 voor België, wanneer Astrid zich uit een verdrongen stelling naar een beter eindspel weet te werken. Haar tegenstandster, Bahar Hallaeva (2103) speelt op dat moment nog voor een bordprijs. Maar daar is Astrid meedogenloos voor. Hoewel ze beter staat, neemt ze in een complex eindspel het zekere voor het onzekere en dwingt ze met eeuwig schaak remise af. De ploegstunt is binnen én de Red Unicorns eindigen met 13 matchpunten op de 43e (gedeeld 30e) plaats. China wint de Olympiade overtuigend, voor een zeer sterk spelend Polen en Oekraïne.

Beide Belgische ploegen kunnen dus terugblikken op een erg degelijke Olympiade, waarin zowel de mannen als de vrouwen boven hun beginpositie eindigen. Een delegatie die niet begeleid wordt door externe kapiteins, delegatieleiders of coaches staat aan het begin van zo’n Olympiade voor een moeilijke opdracht, maar dankzij ploeggeest, discipline en inzet van elk van de delegatieleden kunnen we spreken van een succesvol tornooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.