16938233789 Ddbfec0bac

Belgische Jeugdkampioenschap begonnen

Gisteren is in Blankenberge de hoogmis van het Belgische Jeugdschaak in gang getrokken. Enkele grote namen zijn niet vies van een uitdaging, zo blijkt…

Succesformule in Blankenberge voortgezet

Sinds vorig jaar wordt het Belgisch Jeugdkampioenschap schaken niet langer georganiseerd door het team van Jeugdschaak.be, maar wel door een verzameling van ervaren outsiders en sympathisanten van de organisatie van Jan Vanhercke en de zijnen. De formule is dan ook ruwweg dezelfde gebleven, met één grote verandering: de expertengroep is verleden tijd.

Sommige schaakliefhebbers vonden dat een jammere zaak, omdat de toppers zouden wegblijven en omdat er geen zoektocht meer is naar de beste jeugdschaker over de leeftijdscategorieën heen. Anderen juichten die trend toe, want nu krijgt iedere reeks tenminste een échte kampioen.

De speelzaal in de Floréal in Blankenberge

Wat er ook van zij, het is zeker niet zo dat alle toppers hun kat sturen. De -18 is bijvoorbeeld een sterke reeks, met Nicola Capone (intussen uitgegroeid tot een stevige 2300+, die zelfs al even de 2400-grens overschreed) en Arno Sterck als absolute blikvangers. Op de keper beschouwd belooft het BJK in elke reeks de moeite te zijn.

De eerste speeldag is er meestal eentje, waarin de spelers zich wat aanpassen aan de omstandigheden en geleidelijk aan hun beste niveau zoeken. Toch was er hier en daar al een opmerkelijke uitslag te bespeuren, met de nederlaag van elofavoriet Emile Boucquet bij de -20 als aandachtstrekker. Vooral het erg bizarre einde van de partij valt op: Boucquet leek alle kansen op winst te hebben, maar speelt op zet 39. Th3, waarop zijn tegenstander die toren gewoon kan nemen… maar dat niét doet. Na een bizarre sequentie verliest de Brugse elotopper de partij alsnog.

Schaakfabriek.be zal donderdag een bezoekje brengen aan het toernooi en dan kan u ook een uitgebreid verslag verwachten. Intussen zijn alle partijen te volgen op de officiële website. De resultaten van elke ronde terugvinden, is geen sinecure, maar de makkelijkste manier is via de Live Games te gaan.

De WEBSITE – KLIK HIER

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.