20170331 220746 E1492038872241

Lentetoernooi ronde 3: challenge accepted!

Vrijdag 31 maart is de derde ronde gespeeld van het lentetoernooi in Brugge. Door de uitgestelde partijen met enige vertraging dit verslagje…

Uw verslaggever heeft zich even afwezig, maar hier zijn we terug met ronde 3 van het lentetoernooi. Gezien veel topborden hun partijen hadden uitgesteld, heb ik even gewacht om verdere verslaggeving te doen.

20170331_220737Nu, de spelers van vrijdag lieten dit niet aan hun hart komen. En met succes! Op bord 4 speelde FM Frederic Verduyn een scherpe partij tegen Michiel Bleys (2003). Frederic dacht een openingsfout te kunnen afstraffen, maar dit bleek een serieuze kemel: in plaats van voordeel te behalen, moest Frederic berusten in kwaliteitsverlies. Hij vocht nog moedig verder maar moest besluiten dat ook de mindere goden goed hun partij kunnen consolideren. En bij deze was de eerste verrassing reeds in de maak.

Nu hadden borden 1, 2 en 3 hun partijen uitgesteld. Hierbij ook Martijn Maddens, de tegenstander van uw verslaggever. Martijn besloot te genieten van het mooie Italië voor twee weken om aldaar… een schaaktoernooi mee te doen. Je moet er wat voor over hebben.

20170331_220731Dus zakken we meteen naar borden 5 en 6. Ik moet opmerken dat ik een grote verrassing van dit toernooi nog niet genoemd heb, namelijk de (nog) niet geklasseerde Patrick Oste. In de eerste ronde versloeg hij Maxim De Bisscop (1886) en ook in de tweede ronde was het raak tegen Gino De Smedt (1917). De traditie in het lentetoernooi is dat er rondeprijzen worden uitgedeeld. Voor alle duidelijkheid, dit is de fles wijn, NIET de Duvel die Patrick vergezelt.

In de derde ronde mocht hij dus op bord 5 aantreden tegen Franky Goossens (2045) die zijn opmars (tijdelijk ?) wist te stoppen. Door vakkundig af te ruilen naar een eindspel met twee pionnen meer wist Franky de stunt van het toernooi de loef af te steken.

Geen nood echter, op bord 6 mocht Peter Wydaeghe dan weer zijn kans wagen tegen een compleet uit vorm zijnde Rudy Van Ooteghem (1848). Toen Rudy besloot om een fianchetto te beginnen, was hij een gapend gat op e6 vergeten te “plomberen”. Peter maakte er handig gebruik van om een stevige koningsaanval op te zetten en de partij naar zijn hand te zetten.

En dan over naar de topborden. IM Thibaut Maenhout mocht aantreden tegen Raf Barzeele de week erachter. Thibaut haalde de buit binnen via pionwinst maar bekloeg toch zijn eigen spel. Nauwkeuriger was de Siciliaan van IM Tom Piceu tegen Harald Larsen. In de opening had zwart geen noemenswaardige problemen en na een standaard schijnoffer kon hij twee pionnen veroveren en het eindspel uittikken.

Profile pic FBMaar onbescheiden als uw verslaggever is willen wij even meedelen : het Todtsdom is back! Deze dinsdag werd de partij tegen Martijn gespeeld. Nu had Martijn mij reeds verteld dat hij er een lange dag op had zitten, dus hoopte hij op een korte partij. Het werden inderdaad maar 29 zetten, alleen… viel de bal in mijn kamp. Martijn speelde naar mijn gevoel te passief in de opening en kwam door het lange nadenken in tijdsnood toen ik de koningsstelling onder vuur nam. Een misser was genoeg om een toren te verkwanselen.

Dit betekent dat de kopgroep momenteel bestaat uit vijf leiders met 3/3 : Tom Piceu, Thibaut Maenhout, Franky Goossens, Michiel Bleys en ondergetekende.

Wij noteren voor volgende ronde alvast deze matches :

1. Michiel Bleys – Thibaut Maenhout
2. Tom Piceu – Franky Goossens
3. Jan Vandendriessche – Benny Todts

Zoals altijd kan u een uitgebreid overzicht van het toernooi vinden op http://www.dolletorre.be/verloop-ltt-2017/.

Als we vorige ronde spraken over stillevens, wat vindt u dan van deze:

20170331_224823

De partij Duvel vs. Rochefort!

20170331_220641

Gelukkig waren er ook echter spelers aanwezig…

20170331_220701

“Ga jij mij elke ronde fotograferen of zo?”

20170331_224618

Tom keek ernaar en zag dat het goed was. De partij, niet de Westmalle.

20170331_22472320170331_224650

Ligt het aan mij of hebben Franky Goossens en Jacqyes Bylé dezelfde stijladviseur?

 

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.