IMG 9998

Titelstrijd open in alle reeksen

Ondanks enkele “papieren” topfavorieten is deze recordeditie van het Belgisch Jeugdkampioenschap in bijna alle reeksen razendspannend. Een verslag uit Blankenberge…

Tom Piceu: “We zijn op elkaar ingespeeld”

Het BJK 2017 is met 395 schakers een recordeditie en dat stemt organisator Tom Piceu uiteraard tevreden. “Vorig jaar hadden we er 25 extra en dit jaar opnieuw. Dat is natuurlijk bemoedigend voor ons team, dat steeds beter op elkaar ingespeeld is.”

Piceu vreesde nochtans voor een kleine terugval. “Vorig jaar hadden we beslist dat ouders niet meer in de speelzaal en zelfs in de speelruimte mogen komen en na wat kritiek hadden we schrik dat sommige spelers misschien niet meer zouden komen, maar blijkbaar is het omgekeerde waar. De kinderen spelen met minder stress nu, dus we zijn tevreden dat we de ingeslagen weg kunnen voortzetten.”

Op enkele kleinigheden na zijn er dan ook geen noemenswaardige discussies, wat het werk van hoofdscheids Sylvain De Vet vergemakkelijkt.

Hoofdscheidsrechter Sylvain De Vet beleeft een rustige week. Hier al mijmerend:
“Zou ik ook kans maken op een titel bij de -8?”

Favorieten hebben het lastig in de de +16-reeksen

Een Belgisch Jeugdkampioenschap is met al zijn leeftijdscategorieƫn vrij lastig om te coveren, dus delen we ze op in twee: vandaag een verslag over de reeksen van de 16-jarigen en ouder, morgen een overzicht van de jongsten.

Elke reeks vanaf de -16 had voor het toernooi begon enkele topfavorieten. Bij de -16 was dat zonder twijfel Jasper Beukema, meervoudig kampioen en ook elofavoriet. Het enige addertje voor Beukema was nonchalance of een moment van onoplettendheid en dat was exact wat de Brasschaatspeler overkwam in ronde 3 tegen Theo Kolp. In een voordelig eindspel met een pionnetje meer blunderde Beukema 2 pardoes een stuk weg.

Het is niet het toernooi van Jasper Beukema, die al twee keer verloor in ogenschijnlijk prima stellingen.

Het is niet het toernooi van de grote favoriet, want na een kleine comeback verloor “De Beuk” vandaag opnieuw en opnieuw na enkele opmerkelijke beslissingen in een ogenschijnlijk degelijke stelling. William Boudry is de enige leider in die reeks.

Arno Sterck: “Het kan wel eens op scheidingspunten aankomen.”

De -18 had twee favorieten: Nicola Capone als belangrijkste en Arno Sterck als zijn uitdager. Maar ook deze reeks toont aan dat een BK geen gewoon toernooi is. Voor de ronde van vandaag stond Capone al drie remises toe, Sterck en schaduwfavoriet Tamer Ismael twee.

Xander Pauwels speelt prima bij de -18.

Vier Sicilianen op de eerste vier borden en bikkelende toppers tot de laatste minuut zorgden voor een hoogtepunt van deze speeldag. Xander Pauwels offerde een kwaliteit en dwong zijn tegenstander (Arno Sterck) tot nauwkeurig spel.

“Ik had het gevoel dat het kwaliteitsoffer van Xander niet voldoende was om remise te houden, maar ik heb waarschijnlijk de foute beslissing genomen door mijn koning in het midden van het bord te zetten”, doet Sterck zijn relaas. Maar Pauwels is een taaie klant. Gisteren verdedigde hij zich goed tegen Capone en vandaag toonde hij opnieuw zijn weerbaarheid in een moeilijke stelling.

De partij eindigde uiteindelijk op remise, waardoor de toppers al aan het rekenen slaan. “Momenteel heb ik meer scheidingspunten dan Tamer en Nicola en heeft Tamer er ook meer dan Nicola, dus hij lijkt nu de voornaamste concurrent. Achteraf bekeken heb ik een domme beslissing genomen om mijn witpartij tegen hem te snel remise te geven. Natuurlijk telt dat enkel als we allemaal de laatste partijen winnen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het wordt nog spannend.”

Voor Capone was het opnieuw werkendag: net als gisteren probeerde hij een toreneindspel met 1 pion meer om te zetten in een vol punt. Waar Xander Pauwels gisteren zijn kennis van de Philidormethode toonde, bracht Tamer het er minder van af. Capone wint en houdt zijn kansen op een titel gaaf.

-20: Maarten De Vleeschauwer in pole positie

De -20 ten slotte leek op voorhand al moeilijker in te schatten en dat “probleem” verergerde met de ronde. In de eerste twee rondes sprokkelde elohoogste Emile Boucquet maar een half puntje, waardoor de weg open lag voor Anthony Mitran, die voor de gelegenheid enkele reeksen hoger speelt. Na twee remises in rondes 2 en 4 liep het echter ook voor hem mis: tegen Maarten De Vleeschauwer overzag Mitran de complicaties in een nochtans uitstekende stelling niet en hij verloor, iets wat hem vandaag trouwens opnieuw overkwam.

Daardoor heeft Maarten De Vleeschauwer met 6/7 de beste papieren, al liet hij vandaag na om de titel al met quasi zekerheid op zak te hebben.

“Gisteren ontsnapte ik tegen Anthony Mitran. Dankzij een wanhoopspoging op het einde won ik nog, maar vandaag gebeurde het omgekeerde. Ik heb een gewonnen stelling helemaal weggegeven”, aldus De Vleeschauwer, die eeuwig schaak toestond tegen Josse Chaerle. Desalniettemin blijft hij een punt voorsprong houden, want Emile Boucquet had na vier zeges op rij een offday en verloor tegen Ezra Terryn.

De finale twee dagen beloven genoeg suspens om uw laptop om 9u30 aan te zetten. De uitslagen en partijen zijn te volgen op de officiƫle website.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.