De Vleeschauwer bekroont toernooi, Sterck pakt de -18…

… en er zijn natuurlijk nog een hoop spelers tot Belgisch kampioen gekroond gisteren. Een overzicht…

Veel laatste ronde-kampioenen

Maarten De Vleeschauwer vloekte donderdag, toen hij zijn gewonnen stelling tegen Josse Chaerle niet omzette in een vol (en de facto beslissend) punt. Desalniettemin was hij voor het begin van de ronde zo goed als zeker van de titel, zelfs met een nederlaag. Een snelle remise tegen Emile Boucquet, een van zijn vrienden, leek een mogelijkheid, maar De Vleeschauwer eindigde met een mooie kers op de taart: in een leuk miniatuurtje met een knappe combinatie op het einde won hij zijn zevende partij van het toernooi.

De eindstand liegt er niet om: met 8/9 heeft hij maar liefst anderhalf punt voorsprong op de tweeden in de stand, Yordi De Block en Ezra Terryn en 2,5 punt (!!!) op de rest. Indrukwekkend!

De -18 was spannender, want Deon Lee kon met een zege nog over Arno Sterck gaan. Die kende echter weinig problemen in de opening en stelde met een remise zijn titel veilig.

Arno Sterck, zijn naam waardig in de stevige -18-reeks.

Bij de -16 was het alles of niets voor Warre De Waele. Samen met William Boudry had hij 6,5 punt, maar om de titel te pakken moést hij winnen, omdat hij minder scheidingspunten had. De partij ging gelijk op en De Waele speelde het spel dat hij moest spelen: hij offerde een kwaliteit in de hoop dat zijn paard nuttiger zou zijn dan de toren van zijn tegenstander in de druk op de zwarte koning. Met lef gespeeld en dat resulteerde, want Boudry slaagde er niet in mat (of onherstelbaar materiaalverlies) te vermijden. 1-0, titel voor De Waele!

De -14 is de reeks waarin de meest opvallende plot twist te bewonderen was. Laurent Huynh was na ronde 7 vrijwel zegezeker, verloor dan in ronde 8, had nog steeds alles in eigen handen, maar kon in ronde 9 remise niet vermijden. Rune Liveyns, die het onderling duel gewonnen had, profiteerde optimaal en wipt in extremis over de toernooifavoriet.

De trofee voor de kampioenen, met een erg eigenaardig foutje (wie zoekt en inzoomt, die vindt…).

De -12 was al beslist (Dardha won), maar de -10 was wel nog spannend en eindigde zelfs op een ex aequo, zelfs in TB1. Pjotr Cappan is Belgisch kampioen dankzij een betere TB2.

Voor de -8 moeten we nog een kleine correctie doen, want Yvan Burdot won wel degelijk het toernooi (en stond dus ook eerste toen we ons vorige verslag deden), maar hij komt uit voor het Groothertogdom Luxemburg en kon dus geen aanspraak maken op de titel. Die ging naar Hugo Froeyman, die tweede werd in het toernooi.

Karina Gulieva, de kampioene bij de -12.

Tot slot mogen we zeker de meisjesreeksen niet vergeten. De -20 werd gewonnen door Daria Vanduyfhuys, de -18 door Paula-Alexandra Gitiu, maar zij is Moldavische, waardoor de titel voor Lydia Dubbeldam lijkt, maar zij is Nederlandse en daardoor loopt Sara Temmerman met de ereprijs weg. De -16 was een nek aan nek-race tussen Fleur Swennen en Annelies Vitharana, beslist door TB1 in het voordeel van de Limburgse Swennen. Bij de -14 sprokkelde Juliette Sleurs anderhalf punt voorsprong op Marie Dgebuadze. Karina Gulieva domineerde de -12 en bij de -10 won Diana Musabayeva zowaar élke partij, een unicum dit toernooi. Eloise Jortay was de beste bij de -8.

Alle uitslagen kan u volledig nalezen op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.