Carlsen en co opnieuw te bewonderen in Leuven

Eind juni komt de verzamelde wereldtop, inclusief Magnus Carlsen, opnieuw naar Leuven voor de Grand Chess Tour (Your Next Move). Een opmerkelijke naam is die van Vassily Ivanchuk…

Magnus Carlsen en andere toppers schaken opnieuw in Leuven

Eind juni strijkt de Grand Chess Tour voor de tweede keer neer in Leuven. De editie van Your Next Move is een van de vijf toernooien van de Tour. Vijf dagen lang nemen tien topschakers het tegen elkaar op in rapid en blitz.

Vorig jaar won huidig wereldkampioen Carlsen zowel het rapid- als blitztornooi. De eindoverwinning in de Grand Chess Tour ging toen naar de Amerikaan Wesley So. Beide heren zijn er dit jaar opnieuw bij en ze nemen het op tegen de voormalige wereldkampioenen Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik, en verder tegen Maxime Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, Anish Giri, Baadur Jobava en… Vassily Ivanchuk! De excentrieke publiekslieveling is al even terug aan het schaken en werd zelfs wereldkampioen rapidschaak, maar maakt nu dus zijn opwachting tussen de absolute wereldtop in een gesloten toernooi.

He’s back! Na zijn triomf op het wereldkampioenschap rapid, komt Ivanchuk nog eens zijn kunde testen in ons land!

Schaakfans zijn gratis welkom

Het oude stadhuis van Leuven op de Grote Markt vormt het bijzondere decor voor deze topontmoetingen. Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni (telkens vanaf 14 uur) staan de partijen rapid op het programma, op zaterdag 1 en zondag 2 juli (ook vanaf 14 uur) volgen de blitzpartijen. Schaakfans die deze toppers live in actie willen zien, kunnen gratis aanwezig zijn. Registeren kan via http://www.grandchesstour.org/YourNextMove zolang er plaatsen zijn. Alle details vind je op de website.

Pop-up schaakmuseum

Nieuw dit jaar is een mini-tentoonstelling met bijzondere schaakmemorabilia uit de collectie van de World Chess Hall of Fame (WCHOF) in St-Louis (VS). Onder meer nota’s van Bobby Fisher voor het wereldkampioenschap van 1972, het fameuze ‘rode boekje’ met de partijen van Boris Spassky en het bijzonder schaakbord Play by Trust van Yoko Ono zullen te zien zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.