“Carlsen was playing chess, the other ones blitz”

Magnus Carlsen heeft de tegenstand vermorzeld in de Grand Chess Tour in Leuven, het enige toptoernooi in ons land. In Niel is intussen het BK van start gegaan…

Carlsen verbluft in blitztoernooi

Magnus Carlsen heeft niet de makkelijkste maanden achter de rug. In zijn laatste klassieke toernooien moest hij telkens zijn meerdere erkennen in respectievelijk Wesley So en Levon Aronian. In de Grand Chess Tour van vorige week in Parijs ging het al beter, maar strooide een voor hem nooit geziene 0/3 roet in het eten. Desalniettemin won hij het toernooi nog na playoffs. In Leuven echter kwam de klasse van de wereldkampioen opnieuw boven water.

De Grand Chess Tour in Leuven combineerde een rapidtoernooi (9 rondes, 18 punten) met een blitztoernooi (18 rondes, 18 punten). Het rapidtoernooi werd gedomineerd door Wesley So, die maar liefst drie punten uitliep op Carlsen en MVL (Vachier-Lagrave), maar het blitztoernooi werd een zelden geziene one man show. De Noorse Mozart scoorde een op dit niveau onbetamelijke 14,5/18 en speelde zijn concurrenten simpelweg op een hoopje.

Wesley So kon enkel applaudisseren voor de overmacht van Carlsen. So werd tweede.

Voor ons land is dit toernooi een unicum: het is de enige keer dat deze collectie wereldtoppers te bewonderen is. Wie op een meter van Carlsen wilt staan, wie wilt luisteren naar commentaar van Garry Kasparov himself, wie op de foto wilt met Anand of wie Ivanchuk wilt zien ijsberen op de grote markt in Leuven – onder enigszins verbaasde blikken van locals, die zich afvragen wie die halve gare is die in zichzelf loopt te praten, terwijl hij in zijn neus aan het pulken is – die houdt best zijn agenda vrij eind juni 2018.

BK start met drie favorieten

Door het prachtige toernooi in Leuven is de start van het jaarlijkse Belgische Kampioenschap wat ondergesneeuwd geraakt. In Niel knokken 10 spelers voor de nationale titel. Alexandre Dgebuadze, Mher Hovhanisian en Stefan Docx zijn de toernooifavorieten. Zij krijgen concurrentie van Gorik Cools, Tom Piceu, Pieter Claesen, Adrian Roos, Arno Sterck, Stefan Beukema en outsider voor de titel Steven Geirnaert.

Na twee rondes zijn er vijf spelers met 1,5/2. Later deze week volgt een uitgebreider verslag uit Niel zelf. Voorlopig verwijzen we u graag door naar de website: http://belchess2017.schaakliga-antwerpen.be/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.