Hovhanisian leidt op BK, Kasparov onderbreekt pensioen

Dit artikel ging een kort overzicht bieden van het huidige Belgische Kampioenschap schaken in Niel, maar het onverwachte nieuws dat Garry Kasparov opnieuw zal spelen in een toptoernooi, stuurt deze dag een andere richting uit…

Kasparov speelt rapid en blitz in Grand Chess Tour

Wie afgelopen zaterdag in Leuven het commentaar van Nigel Short en Garry Kasparov meepikte, had het al door: de oud-wereldkampioen amuseert zich nog steeds te pletter met zijn favoriete spelletje. De typische gelaatsuitdrukkingen, de “facepalms”, de snedige opmerkingen en last but not least het inzicht in de denkwijze van de topgrootmeesters… Kasparov bruiste van de energie en leek achter de micro niet onder de indruk van het niveau van de meeste wereldtoppers.

Kasparov heeft niet geacteerd, want een halve week later kondigt hij aan opnieuw mee te spelen in een internationaal toptoernooi. In St. Louis speelt hij weliswaar enkel rapid en blitz, maar het gaat niet om een exhibitietoernooi. Vanaf 14 augustus zal hij en niemand anders het wereldschaaknieuws domineren.

Mher Hovhanisian aan kop in Niel

Zoals eerder al vermeld hier, is in Niel het Belgisch Kampioenschap bezig. GM en meervoudig winnaar Alexandre Dgebuadze neemt het onder andere op tegen Mher Hovhanisian en Stefan Docx, outsider Steven Geirnaert en jonge talenten Arno Sterck en Stefan Beukema.

In dergelijk deelnemersveld is vooral stabiliteit cruciaal: niet verliezen en genoeg winnen. Voorlopig gaat dat vooral Mher Hovhanisian goed af, die zijn momenten nauwkeurig lijkt uit te kiezen. Remises tegen Stefan Docx en Steven Geirnaert en vervolgens zeges tegen Gorik Cools, Adrian Roos en Pieter Claesen. Dat is net één zege meer dan Docx en Dgebuadze en twee zeges meer dan Steven Geirnaert.

Claesen-Hovhanisian 0-1, foto @ Alain Talon

Vanmiddag volgt een belangrijke ronde, want de leider speelt tegen de goed debuterende Arno Sterck, Stefan Docx tegen de eveneens goed debuterende Adrian Roos, terwijl Dgebuadze Steven Geirnaert bekampt. De komende drie rondes zullen bepalen of het onderlinge duel Hovhanisian-Dgebuadze nog relevant zal zijn in de laatste ronde.

Schaakfabriek.be zal vanmiddag of morgen ter plaatse zijn voor reacties en een uitgebreider verslag.

De stand na 5 rondes

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.