Kasparov wint makkelijk simultaan in media-event

kasparovGarry Kasparov heeft in Lint erg vlot al zijn partijen van de simultaan gewonnen. Erg verrassend was dat niet, want op 2 schakers na was heel het deelnemersveld samengesteld uit CEO’s en dergelijke, die van schaken relatief weinig kaas gegeten hadden. De simultaan was veeleer een commercieel evenement met veel pr, veel reclame, maar toch ook een enorme promotie voor de schaaksport . Zo werd een belangrijke brug tussen televisie en schaken gemaakt en is de media-aandacht sowieso goed meegenomen (of niet?). Een uitgebreid fotoverslag met reacties en een kort ‘interview’ met Kasparov…

Persconferentie lokt veel persbelangstelling

Inge Geerdens van CVwarehouse (een recruteringswebsite) vond dat er een grote link bestaat tussen schaken en rekruteren en besloot daarom om dit mega-event mét Kasparov op poten te zetten. De dag werd in twee delen ingedeeld. ’s Morgens trok de nationale pers (en schaakfabriek) naar de Hilton in Antwerpen om daar een algemene persconferentie met Kasparov bij te wonen, waarin vooral de nadruk op politiek lag. ’s Avonds werd de simultaan in een van de studio’s van het bedrijf Alfacam georganiseerd.

KasparovAlle vragen die de pers aan Kasparov wilde stellen, moesten eigenlijk op de persconferentie komen. Kasparov weigerde ieder persoonlijk interview (behalve “voor zijn vrienden”) en de persconferentie werd dan ook druk bezocht. Typerend was het moment toen Kasparov vroeg waar Bessel Kok bleef en er uit de achtergrond een stemmetje boven het gewoel uitkwam dat zei: “I’m here, but I can’t get through”.

Zoals te verwachten was, ging die persconferentie voornamelijk over Vladimir Putin en de Russische politiek. Het zette meteen de trend, want Kasparov is uitgegroeid tot een ervaren politicus, die de pers erg goed weet te bespelen. “Putin constantly changes the rules of the game. We think we are playing chess, but he is playing poker”, was een van de vele oneliners die Kasparov afvuurde op de camera en krantenlui.

“Het is leuk om mijn oud-collega’s fouten te zien maken”

Toch kregen we ook de kans enkele, weliswaar oppervlakkige, vragen te stellen over het ons zo dierbare schaakspelletje.

Kasparov en KokSF: Een vraag over het tornooi vanavond. Hoeveel minuten zal je nodig hebben om de 26 tegenstanders te verslaan?
Kasparov: “Aha, eindelijk een vraag over het tornooi. Tijd is niet zo belangrijk, ik speel gewoon om te winnen en dat is alles.
SF: Ga je je inhouden of wil je iedereen verpletteren, zoals in de goeie ouwe tijd?
Kasparov: “Ik hou mij niet in, ik ga om ze allemaal te winnen.”
Nigel Short: “Garry neemt geen gevangenen, hij zal proberen ze allemaal te doden” (lacht).

SF: Is dat een uitdaging? De tegenstanders zullen waarschijnlijk allemaal veel te zwak zijn voor jou?
Kasparov: “Neen, het is geen echte uitdaging. Ik hoop met de vingers in de neus te winnen (foto). De kans is groot dat ik alles win, maar daar gaat het niet om vanavond. Ik ga me gewoon amuseren en proberen het schaken wat te promoten, want het blijft natuurlijk een spel dat me nauw aan het hart ligt. Bovendien wordt het volledig uitgezonden, met een hele pak camera’s en ik zal dan ook mijn best doen om Nigel te assisteren bij zijn commentaarschap. Ik hoop vooral veel gevoelens los te krijgen bij mijn tegenstanders. Ik zal andere aspecten van het spel belichten. Het is fijn om te doen en het is ontspannend. Ik kan de zetten nog steeds.”
Bessel Kok: “Ik denk dat het erg belangrijk is dat er nog eens een schaakevenement in België is met deze media-aandacht. Het is erg lang geleden. De jaren ’80 waren de Belgische schaakhoogdagen. Vanavond komen er 700 mensen en dat is enorm en al een tijdje geleden.
SF: Volg je het wereldje nog?
KasparovKasparov: “Natuurlijk, ik volg alle grote tornooien nog via het internet. Het voelt goed aan als ik mijn oud-collega’s fouten zie maken (lacht). Ik word tegenwoordig zelfs de sterkste kibitzer van de wereld genoemd (lacht).
Journalist: Doe je het eigenlijk nog graag, in vergelijking met vroeger?
Kasparov: “Absoluut, ik zal het nooit beu worden. De mate van competitie is weliswaar totaal anders. Ik speel regelmatig nog simultanen en schrijf ook nog boeken. Ik ben nu bezig aan 2 boeken over mijn matchen met Karpov. Mijn reizen en evenementen als vandaag doe ik ook ter promotie, ik hoef daar niet over te liegen, zo verdien ik nu eenmaal mijn brood momenteel. Na vandaag ga ik naar Parijs om daar een editie van een van mijn boeken te promoten.
Journalist: Speelt Putin eigenlijk?
Kasparov: “Neen, hij doet judo. Hij probeert dingen met brutale kracht op te lossen. Hij houdt niet van intellect…
SF: Vroeger was je ook betrokken in de schaakpolitiek. Denk je dat die ervaring nu nuttig van pas komt?
Kasparov: “Ik denk dat elke ervaring nuttig is. Dat staat ook zo in mijn boek, waarin ik de relatie tussen schaken en het leven probeer te verduidelijken. Het helpt natuurlijk wel, maar er is toch een groot verschil. Ten eerste zijn de belangen echt veel groter en ten tweede is het risico voor mij persoonlijk niet te vergelijken met het rustige leventje dat ik vroeger had.
SF: Noem eens iets dat echt dagdagelijks veranderd is.
Kasparov: “Wel, ten eerste loop ik in Rusland niet meer rond zonder bodyguards, dat is al iets serieus. Het is niet leuk voor mij en mijn familie, maar het is nu eenmaal zo. Ten tweede vlieg ik niet meer met Aeroflot en als het niet anders kan, eet ik niet op dat vliegtuig. Ik vertrouw het voor geen haar. Al moet gezegd dat hun service de laatste jaren verbeterd is (lacht).”…

En toen ging het opnieuw over politiek.

26-0, na een multimediaal schouwspel

Short interviewt KasparovHet mag geen wonder heten dat de simultaan op schaaktechnisch gebied weinig tot niets voorstelde. Kasparov kreeg amper 2 echte schakers tegen (Ronny Willen uit Eisden en Eva Baekelant, u allen bekend) en ook voor hen was de Rus veel te sterk. Ronny Willen koos voor een stonewallverdediging en vloekte achteraf over die keuze. “Ik dacht dat ik het met die opening lang zou uithouden, maar het omgekeerde gebeurde.” Short gaf ik het interview aan dat hij dat ook ooit geprobeerd had tegen Kasparov. “Not a very good idea, Ronny”, voegde hij er aan toe.

Short was vandaag dus commentator en zelfs interviewer. Die eerste rol is hem op het lijf geschreven, die tweede liep iets stroever. Short vergat soms de micro onder de neus van zijn interviewee te duwen en voerde stuntelige, maar toch geanimeerde gesprekjes met zijn gasten. Een grappig moment was er toen Kasparov zelf bij hem op bezoek mocht komen.

kasparovDe simultaan bracht voor schakers in feite weinig tot niets, maar was misschien wel belangrijk om enkele andere redenen. De match werd live uitgezonden vanuit de studio’s in Alfacam. 28 HD-camera’s en live commentaar van Nigel Short zorgden voor een geanimeerde live-uitzending op groot scherm in de VIP-ruimte. Opnieuw was het schaaktechnisch bijna niet te volgen, toch was het leuk om te zien hoe gevarieerd het schouwspel in beeld werd gebracht. Vooral de mimiek van Kasparov (die er soms bewust een schepje bovenop leek te doen) en zijn tegenstanders, die dikwijls in close-up werden genomen, was absoluut de moeite om volgen. Onderaan dit artikel kan je de foto’s in groter formaat bekijken.

Dat de voorstelling regelmatig werd onderbroken voor een speech of interview tussen moderator Kurt van Eeghem en een van de bedrijven (zoals CVwarehouse zelf) had voor ons als schaker uiteraard weinig toegevoegde waarde, het was zelfs storend, maar anderzijds was het niet meer dan logisch dat het zakelijke aspect niet zomaar vergeten kon worden. Wie weet dat het zelfs een brug kan vormen voor meer sponsorschap voor ons edele spel.

Dit evenement was veel pr en minder schaakgericht, maar toch mogen we zeker niet zeggen dat het spel werd genegeerd. De clubs hadden uitnodigingen gekregen en voor sommige verenigingen was het de ideale kans om eens met bijvoorbeeld Bessel Kok te praten over het schaken in ons land (en eventuele steun van zijn bedrijf globalchess). Wat ons betreft vond de organisatie al bij al een degelijke balans tussen hun eigen belangen en het schaken (wat uiteindelijk niet tot hun prioriteiten behoorde).

Noot: U mag de komende week nog een erg uitgebreid interview met Nigel Short verwachten, waarin hij praat over “Dunderhead” Azmaiparashvili, over Kramnik en het WK, over zijn eigen carriere (“Why do I keep playing chess in May? It’s a very stupid idea”) en over Fide. Wist u trouwens dat Short ooit politieke ambities heeft gehad? Wel, over enkele dagen weet u het wel. Voorts hebben we ook nog een interessant interview met de CEO van Alfacam over schaken en de mogelijkheden om het live op tv uit te zenden. “We moeten het gewoon doen” en andere toekomstgerichte zaken binnenkort op deze website.

En nog enkele sfeerbeelden:

Camera’s registreren het gebeuren.

resultaat

Zo zag het er uit in de VIP-ruimte op groot scherm.

kasparov

Met je neus erop.

Eva Baekelant

Eva Baekelant passeert ook voor de toeschouwers.

Allerlei camerastandpunten.

Kasparov

Kijken

Kasparov en Short wachten op de start

Kurt

Kurt Van Eeghem interview een CEO tijdens de “commerciële break”.

Marc Coucke

“Wij zijn een boel tsjoolders die hier tegen een genie komen spelen”. Marc Coucke was nochthans een van de beste CEO’s. Hij speelde vroeger blijkbaar nog in het Gentse.

 1. loix
  loix19-11-2007

  even kijken

 2. Stompie
  Stompie19-11-2007

  Nieuws vanuit Turkije: Garry heeft alles gewonnen. Hoewel Eva waarschijnlijk de enige was die wat tegenstand kon bieden…

 3. marcko
  marcko19-11-2007

  inderdaad mooie publiciteitsstunt en grote mediashow. Meest gelukkigen waren jeugdige Limburgse bezoekers Hans Vandersmissen en Lennert Lenaerts die op een onbewaakt moment handtekening ontfutselden en mee op de foto glipten.

 4. mrxjn
  mrxjn20-11-2007

  nog een linkje:
  http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/regionaal/Antwerpen/07119_kasparov_in_antwerpen#

  Thijs en ik zijn ook gaan zien maar het viel nogal tegen vonden we.
  Enkele toonaangevende quotes van kasparov:
  “you can’t do that, you’re king already moved” op een poging tot rockade en
  “you’re in check” (wijzend naar dame en koning) waarom zijn tegenstander rap een andere zet zocht om te spelen…
  Ik denk dat het gemiddelde elo rond de 1000 zal gelegen hebben en dat is dan nog alleen omdat Eva het omhoog trok.
  Nigel vermeldde nog dat hij het “not very brave” vond dat Kasparov op voorhand wilde weten welke tegenstand (rating) hij maximum ging krijgen.
  Had Eva het simultaan gegeven, het resultaat ging hetzelfde geweest zijn (en ze zou het allicht voor minder geld gedaan hebben ;)).

 5. PP
  PP20-11-2007

  De tegenstand was inderdaad gruwelijk zwak, maar toch heeft iedereen blijkbaar één speler over het hoofd gezien, namelijk degene die twee plaatsen voor Eva zat en tegen wie Kasparov de ruilvariant van het Frans speelde.
  Dat was Pieter van der Poel, een Nederlandse CEO met een rating van 2142 en dus veruit de sterkste van het toernooi.
  Ik geloof dat hij wel snel een kleine kwal achterkwam, maar hij hield het ook het langste vol van alle deelnemers (niet dat dat op zich een verdienste is).

 6. Fideel
  Fideel20-11-2007

  Het niveau van de partijen bediscussiëren is hier eigenlijk naast de kwestie. Dit was een pr-evemenent en daarin lijkt het me goed geslaagd. Zet Anand hier en je mag het VRT-journaal vergeten. Schaken is op een originele manier in de aandacht gebracht en dat is voor ons het belangrijkste. En wie weet, misschien zal een van die CEO’s meer happig zijn te investeren…

 7. benjamin
  benjamin20-11-2007

  uitslagen uit turkije:
  -8:hendrik 2/2
  -10:nathan 1/2
  -12:jason 1/2
  -14:nils 1/2
  pieter 1/2
  michelle 1/2
  -16:stief 1/2
  hanne 1.5/2
  -18:robin 1/2
  Ronde 1: 5/9
  Ronde 2: 5.5/9
  Totaal: 10.5/18

 8. Hugh
  Hugh20-11-2007

  Geweldige publiciteitsstunt van cvWarehouse. Geweldig veel geld verdiend door Kaspi. CEO’s maakten zich onsterfelijk belachelijk en het geld dat ze daarvoor moesten ophoesten kunnen ze niet meer in het (jeugd)schaken pompen. Echte schakers bleven op hun honger zitten want het was een slechte show.

 9. Theo
  Theo20-11-2007

  Wat een grap! Als Kasparov niet op tournee was om zijn politieke campagne te voeren, zou hij dit soort toneeltje nooit spelen!

  Dit schaakniveau is om onwel van te worden. Tegen Kasparov dan nog. Ronduit belachelijk. Waarom speelden niet wat meer goede schakers mee?

  Flauwe mediastunt. Geen respect voor het schaken noch voor Kasparov.

 10. Toeschouwer
  Toeschouwer20-11-2007

  Kasparov speelde enkel omdat hij hiervoor een som geld kreeg met één simultaan die de meeste van ons schakers niet op een jaar kunnen verdienen.

  Kasparov heeft gestipuleerd geen tegenstand boven de 2000 Elo te dulden. Ten eerste omdat hij nu op pensioen is en ten tweede omdat hij niet wil dat het langer dan 5 uur duurt zoals in het verleden eens is gebeurd.

  Wat betreft de mediaaandacht. Alle kranten en zenders hebben erover geschreven en uitgezonden mede omdat één van de sponsors Alfacam een wereldbedrijf is en de eigenaar zijn vader een verwoed schaker van meesterniveau was.

  Verder is er vandaag op TV1 om 21u20 een uitzending ‘Koppen’ gepland.

  Ik kan mij niet herinneren dat in 1972 toen Fischer van Spassky won er zoveel mediabelangstelling was in België.

  Een dikke proficiat aan de organisator CVwarehouse en aan de sponsors. Door het grote succes wil men het volgend jaar opnieuw doen. Ik kan hen alleen maar aanmoedigen.

 11. Adrian
  Adrian20-11-2007

  Ik had inderdaad ook meer tegenstand verwacht. Eenderzijds een goed idee voor de media aandacht, maar anderzijds een teleurstelling voor de geinteresseerde schaker. Ik heb met alle goeie wil van de wereld het een uur vol gehouden en dit was dan te danken danzkij de grappige quotes die voorkwamen. Toch had ik wat meer resistentie verwacht, ook al ging het om een mediastunt. Van de 24 man hadden ze er toch minstens 4 echte schakers kunnen tussen steken.

 12. Koen Van Beylen
  Koen Van Beylen20-11-2007

  Zet Mike Tyson in de boksring met daartegenover de 24 bedrijfsleiders. Ik veronderstel dat géén van allen een poging zouden wagen. Zoals nu zouden er zware klappen vallen. Beneden alle niveau. De schaaksport in het belachelijke getrokken.

  Een zéér teleurgestelde AMATEURSCHAKER.

 13. Bart
  Bart20-11-2007

  Meer schakers was niet slecht geweest, maar kom mensen: “Wat een grap, geen respect voor het schaken”. Dan is er eens één evenement in het jaar dat het schaken veel media-aandacht geeft en dan krijgt ge zo’n reacties. Met alle respect, maar om het schaken groter te maken, heb je zulke evenementen nodig, niet voor het spel, wel voor het geld. Zo simpel is het. Maar velen houden onze sport liever nog een tijdje in de middeleeuwen en blijven dan maar klagen over het feit dat ons land ver achterop hinkt in de schaakwereld…

 14. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-11-2007

  Ik vrees dat dit evenement er ook helemaal niet was voor de schakers of het schaken. Het was er als pr en reclame, met het zij-aspect van het schaken. Dus ja, voor een schaker is dit waardeloos, maar ik denk dan ook dat het een beetje egocentrisch is het enkel vanuit ons schakers-standpunt te zien (die balans probeer ik ook in het artikel te maken): wij zijn helaas niet de klant van dit evenement en het is niet voor onze sport georganiseerd, we kunnen er enkel van profiteren op commercieel vlak.

  Oja, nog één noot: ik heb toch enkele tevreden clubvertegenwoordigers gezien. Niet over heel die show, wel over het feit dat ze eens Bessel Kok te pakken konden krijgen voor sponsoring van tornooien en opleidingsplannen. Een van de enige kansen om zo iemand te ontmoeten. Of dat succes heeft, mja, dat valt natuurljik af te wachten…

  Ik moet trouwens nog verwijzen naar het artikeltje dat Chessvibes geschreven heeft: het is dus volledig waar wat Doggers schrijft over Kasparov: mijn zinnetje “behalve voor de vrienden” wordt door dat artikel duidelijk.

 15. Ronny
  Ronny20-11-2007

  Het evenement was in eerste instantie niet gericht aan de schakers. Maar omdat er ook aardig wat schakers solliciteren via CVwarehouse en dus ook werk vinden dankzij de organisator werd deze groep ook uitgenodigd.

  Bart ik deel je mening 100% om uit de middeleeuwen te geraken heb je een grote basis nodig om uiteindelijk meer schakers te vormen.

  Meer publiciteit, meer schakers, meer geld en dus meer kwaliteit.

  Blijkbaar wordt ook vergeten dat achter Inge Geerdens de CEO van CVwarehouse ook Bessel Kok stond. De man die Fide president wilde worden en nu buite vele andere mandaten de grote baas van ‘Global Chess’ is. Als daar mensen commentaar op hebben. Laat ze dan vogelpik gaan spelen. Daar kun je ook de nodige pinten gaan pakken.

 16. Hugh
  Hugh20-11-2007

  Misschien een leuke maar misschien naieve tip aan de CEO’s voor volgend jaar. Als iedere CEO zich laat vertegenwoordigen door een talentvolle jeugdschaker van minder dan 2000 ELO, krijgen we een nog grotere publiciteitsstunt en het evenement is ook nuttig voor het jeugdschaken in België. De CEO mag achter zijn jeugdspeler tips geven (of krijgen), dus hij staat eveneens in de picture. (Daar gaat het om).
  Een 2de signaal bestaat erin dat schakers misschien wel eens hun toekomstige werknemers kunnen worden, want schakers denken vooruit. Dat was toch de boodschap van Inge Geentens in De Morgen.

 17. Jan
  Jan20-11-2007

  Dat eerste idee lijkt mij wel écht heel goed: iedere CEO heeft zo’n jeugdspeler voor zijn neus staan. Dat kàn idd heel goed werken, misschien zelfs veel beter! Dat moet je eens naar Inge Geerdens mailen misschien 🙂

 18. David
  David20-11-2007

  En wat is de site van Turkije ?

 19. Stompie
  Stompie20-11-2007

  David,
  Alles valt te volgen op http://www.schaakfabriek.be, lol.

  Jan, waar blijven die???
  Fré zit er hier al heel ongelukkig bij, hij heeft vanavond niets gegeten en ziet er nog bleker uit dan toen hij flauw viel op het vliegtuig… Help!

 20. FiFi
  FiFi20-11-2007

  nWie teleurgesteld is, omdat er weinig échte schakers tussen zaten én omdat het schaakniveau niet hoog was, die heeft de aankondiging van het evenement niet goed doorgenomen en zeker niet begrepen waarom het draaide. De organisator heeft nooit een gewone schaaksimultaan aangekondigd met Kasparov, maar een evenement met hem en daar hoorde even het schaken bij tegen een aantal CEO’s. In het verleden zijn er al schaaksimultaans de revue gepasseerd met belangrijke simultaangevers en sterke tegenstanders (zeg maar serieuze clubspelers). Die hebben nauwelijks of nooit de actualiteit of de media gehaald. Geen volwassene of kind ligt daar immers van wakker. Of dacht u dat de Belgen (zolang we dat nog samen zijn) wakker lagen van de prestaties van onze vertegenwoordigers op het Europees Landenkampioenschap ? Dat waren nochtans geen CEO’s, maar wel échte schakers !Hoeveel pers heeft daarover verslag uitgebracht ? Hoeveel heeft dit aan het schaken in ons land meegebracht ? Maar een dergelijk evenement met Kasparov, Short en Bessel Kok heeft wel de pers gehaald en al heeft de activiteit zelf maar één dag geduurd, er werd al weken over gepraat. De organisator heeft dus zijn doel bereikt. En al waren het niet de beste schakers, er zaten wel enkele bekende CEO’s bij !

  Dat het belachelijk zou zijn, is geen serieuze commentaar. Het doet me denken, aan de opmerking van een Vlaamse speler in een of ander forum of gastenboek. Hij stelde, dat de film “Innocent Moves, Searching for Bobby Fisher” iets belachelijk was omdat er geen serieuze schaakstellingen in voorkwamen. Hij had er dus niets van begrepen. Het was een gewoon leuke familiefilm en toen ik met enkele jeugdleden terugkwam van de bioscoop, wouden alle kinderen zo sterk worden als dié jongen in de film, een betere promotie kon ik bij hen niet verkrijgen.

  Sommige denken nog altijd, dat door enkele zeer sterke jeugdspelers te verkrijgen, dat het schaken in België hoger staat. Neen, dat is leuk voor de personen in kwestie, maar verder dan een paar minuutjes in “Man bijt Hond” komen ze niet echt. Het is immers de basis, die men moet verbreden. En ik heb medelijden met hen, die denken dat dit nog bij de volwassenen kan. Die basis kan je alleen maar verbreden, als je jaar nà jaar in Vlaanderen een soort cultuur kan kweken, waarbij ouders het even normaal vinden om hun kind naar de schaakclub te laten gaan als naar de muziekschool of de judo. In die zin zou het voor de schaakwereld interessant zijn, om van een initiatief met Kasparov gebruik te maken om ook hun eigen belangen mee te laten dienen. Het idee om de CEO’s te laten vertegenwoordigen door een jeugdspeler lijkt me een goed idee. Het helpt mee aan de cultuur dat het schaken door jongeren iets heel gewoons is. Nu komt men nog altijd veel mensen tegen, die niet wisten dat dit voor jongeren bestond.

  Tot slot: Het was wel, dat men veel échte schakers had gelokt (allicht om een groot publiek te hebben), door ze in de waan te laten, dat ze konden geloot worden om mee te doen aan die simultaan voor dat ene of twee plaatsje(s). Als men dan ter plaatse komt en men moet vaststellen dat er niet eens een loting is omdat bepaalde personen weer voorgetrokken worden, dan geeft dat natuurlijk wel wrevel aan een heleboel amateurs, die gehoopt hadden op een klein kansje van deelname via een loting. Het blijft toch immers even spelen tegen … Garry Kasparov !

 21. Lusine
  Lusine20-11-2007

  nog wat foto’s en een filmpje…
  http://www.schaaknet.blogspot.com

 22. Peter
  Peter21-11-2007

  In ons bedrijf organiseren wij al jaren een schaaksimultaan want wij tellen Jeroen Claesen in onze rangen.

  Het eerste jaar deed hij simultaan tegen 30 man, waaronder enkele hobbyschakers. Overbodig te zeggen dat hij ze allen mat zette. Daarna een blindpartij tegen de beste schaker: die had geen schijn van kans.

  Nu zijn we zover dat we eerst een toernooi onderling spelen, waarna de drie beste schakers simultaan blind spelen tegen Jeroen. Vorig jaar was de uitslag duidelijk: 3-0 voor Claesen. (dit jaar probeerde hij een nieuwe techniek en was het heel wat minder, maar daar weid ik nu niet over uit, zie http://schaakfabriek.be/2007/10/13/zet-kansarmoede-schaakmat-levert-meer-dan-6000-euro-op/).

  Uit ervaring weet ik dat alle toeschouwers de blindpartij als meest spectaculair zien. Dat lijkt me dan ook een idee voor zulke toernooien. Het media-event hoeft daardoor niets van zijn waarde voor de bedrijven te verliezen, de CEO’s kunnen zelf blijven schaken. En voor alle toeschouwers wordt het daardoor leuker om te volgen.

  P.

 23. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez22-11-2007

  In binnenkort, meer photos en commentaar op http://www.echecs-photos.be

 24. Inge Geerdens
  Inge Geerdens22-11-2007

  Bedankt voor al deze tips.
  Ik zal deze feedback zeker meenemen naar een volgend evenement, maar er zullen ook zaken zijn waar we niets aan kunnen veranderen. Het PR belang is daar één van, vrees ik.
  Ik heb het genoegen gehad Dhr Kasparov te ontmoeten en was diep onder de indruk. Ik ben dankbaar dat hij de tijd genomen heeft om te praten met de pers in Belgie – en ik hoop dat we erin geslaagd zijn om op die manier het schaken in een mooi daglicht te zetten.

  Ik ben blij dat er over gesproken wordt, dat betekent dat CVWarehouse alleszins een goede zet heeft gedaan, of niet ?

  Inge Geerdens

 25. tanguy
  tanguy23-11-2007

  ik vond het nochtans één van de meest intense ervaringen van mijn leven. schaken heb ik geleerd op mijn vijf jaar van mijn vader. tot mijn vijftiende heb ik het regelmatig gespeeld met een neefje en dan 22 jaar niet meer tot een een maand geleden toen ik uitgenodigd werd door CVWarehouse. Ik heb dan toch wat geoefend.
  Helaas had ik de laatste maand enkel met wit geoefend. Ik werd lijkbleek toen Inge Geerdens van CVWarehouse mij vorige week donderdag meldde dat Kasparov met wit opent. Miljaarde!
  Ik was veel te vroeg in Lint en liep op van de zenuwen in die studios. Toen ik voor dat schaakbord zat dan liep het zweet van mij af maar ik bleef mij concentreren en bleef uiteindelijk als 6de laatste over. Voor echte schakers betekent dat misschien niet veel maar voor een gewone burger als ik was dat een geweldige beleving die ik voor geen goud had willen missen.
  nog veel schaakgenot!

 26. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez28-11-2007

  Jullie kunnen nu vinden op http://www.echecs-photos.be/Kasparov2007 een inhoud van de Simultaan met veel photos en video

 27. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez03-12-2007

  Artikel ook in ChessBase :

  http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=7249

  Iets voorzien op de revue Europe-Echecs van januari

  Een artikel van 3 bladen op Trends-Tendances verschijnde op donderdag 29 november.

 28. Jan
  Jan16-10-2008

  Wie dit evenement bekritiseert op basis van het schaaktechnische heeft toch een beetje last van ‘tunnel vision’. Schaken komt breed in de media, niet enkel met Kasparov vs. CEO’s, maar ook met onze jeugspelers. Dat haalt schaken uit het nerd-hoekje, zo werkt promotie. Voor schakend België is dit een heel sterk gegeven. En – scoop! – Vlaanderen houdt er in de volgende editie van Klasse een schaakreportage aan over.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.