Charleroi legt Bredene niets in de weg

Bredene CrecCREC Charleroi stuurde een ernstig verzwakte ploeg naar Bredene voor wat een prachtige clash had moeten worden. De kustploeg won makkelijk met 20-12 en haalt zo zijn eerste titel vlotjes binnen. De tweede plaats was niet voor CREC, want hun opstelling werd ook nog afgestraft door Rochade Eupen, dat tweede werd. Steven Geirnaert scoorde een IM-norm…

Bredene finisht zonder moeite

Bredene-CREC, het was het gedroomde einde van een prachtige roman (wist u trouwens dat de Bredense speler Hugo Roman een roman gaat schrijven?). Helaas eindigde het verhaal een beetje flauwtjes, want CREC kwam met een zwakke ploeg. De laatste 3 borden hadden een gemiddelde van om en bij de 1650 elo, wat tegen het IM en GM-geweld van Bredene uiteraard zo’n 800 punten te laag is. Het mag dan ook niet verwonderen dat Mher Hovhanisian letterlijk maar 20 minuutjes nodig had om zijn partij te beëindigen. Atilla Czebe had amper een uurtje nodig.

Bredene CrecHet gevolg laat zich voelen: Bredene won deze laatste clash met groot overwicht en steekt daarmee zijn eerste titel op zak. Uiteindelijk is de titel zonder veel tegenspel naar deze club gegaan. Het “slippertje” in de eerste ronde tegen CRELEL werd al snel goedgemaakt en de rest van het seizoen werd gedomineerd. Enkel het verrassende gelijkspel tegen Eupen in de 10de ronde leek de titel even in gevaar te brengen. De GM’s van Bredene waren echter simpelweg té sterk. De zwakke ploegopstelling van CREC had ook zijn gevolgen voor de stand, want op het allerlaatste moment wipte Rochade Eupen nog over CREC naar de tweede plaats.

De zwakke ploegopstelling zagen we ook terug bij CRELEL, waar de laatste 4 borden de 1700 zelfs niet overschreden. Een handig geschenk voor degradatiekandidaat Eynatten 2, die optimaal profiteerden door op 2 remises na alle partijen te winnen. Helaas voor de Eynattenaars won rechtstreekse concurrent Namen ook, met 13-19 in Borgerhout, waardoor Eynatten 2 toch naar tweede zakt, samen met het al langer veroordeelde Temse.

GeirnaertEen opvallende opstelling zagen we ook bij Brugge, maar dan om een heel andere reden. Steven Geirnaert had nog één getitelde speler nodig om een IM-norm te scoren. Die getitelde speler moest van Brussels komen, dus werd Steven op bord 1 geplaatst en speelden Tom Piceu, Koen Leenhouts en Frederic Decoster niet mee. Die tactiek was succesvol, want met IM Petar Popovic werd de Brugse wens ingewilligd. Geirnaert hield het met zwart ook nog eens op remise en kan nu genieten van een mooie IM-norm.

Spanning was er ook in de strijd om op te gaan naar tweede nationale. Ans, Bredene en Bosvoorde waren al zeker van promotie, maar in derde D stonden de twee titelkandidaten in een rechtstreeks duel tegenover elkaar. Overpelt 1 had 1 punt meer dan de buren van NLS (1 punt in het 3-puntenysteem wel te verstaan). Na een spannende strijd won NLS de match met 14-10 en wipt dus in de laatste ronde nog over Overpelt en gaat voor het eerst in zijn geschiedenis naar tweede nationale.

  1. Bredene 209
  2. Rochade Eupen 197
  3. CREC Charleroi 196

Eynatten 1-KGSRL 20-12
Eynatten 2-CRELEL 22-10
Bredene-CREC 20-12
Borgerhout-Rochade Eupen 13-19
Temse-Namen 13-19
Brussels-Brugge 19-13

  1. The Voice
    The Voice17-03-2008

    Brussels-Brugge: 19-13

    Met IM-Norm voor POLIO (Geirnaert, draw tegen Popovic)

    Proficiat POLIO!

  2. Pipo
    Pipo17-03-2008

    Waar blijven de reacties op de opstelling van Charleroi?

  3. wim
    wim17-03-2008

    En die van Luik dan?

  4. Calimero2
    Calimero217-03-2008

    Proficiat aan de inwoners van Bredene

    we houden van zijn duinen en zijn strand

  5. scheven
    scheven17-03-2008

    Héla héla, beste The Voice. Ik heet mss polio voor de vrienden, maar voor jou is het nog steeds kinderverlamming.
    Toch bedankt voor de felicitaties,
    grtz
    kinderverlamming

  6. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2008

    waarom zouden er reacties moeten komen? Uiteindelijk hebben die ploegen toch niks tegen de regels gedaan. Ik veronderstel dat ze bij Charleroi gewoon de afweging gemaakt dat zelf sals ze al hun topspelers zouden opstellen (en betalen) dat ze nog zeer weinig kans zouden maken.

  7. Francis
    Francis17-03-2008

    BREDENE:
    Op 02/03 komt de heer Vandamme met volgende ploeg naar Ieper:

    Bord 1:2344 Bord 2:2248 Bord 3:2135 Bord 4:1899
    en dit in vierde klasse.Ze winnen 4 -0, zijn kampioen en wij in degradadie gevaar.

    De heer Vandamme belooft een even sterke ploeg op te stellen tegen Zottegem onze rechtstreekse concurent.

    Op 16/03 stellen ze spelers op met respectievelijk 87,38,
    191 ! en 147 ! elo minder .Het is dan ook op de twee laatste borden dat Zottegem de punten haalt.Ieper zakt.

    Wat moet men daar uit concluderen?

    een ontroostbare schaker

    Cottegnie Francis

  8. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2008

    Francis,

    dat is toch nog altijd een zeer sterke ploeg voor 4de??? Zoiets hebben wij met Hasselt dit jaar toch nog niet tegengekregen in 4de. Plus het 4de bord is een opkomend jeugdtalent dat waarschijnlijk meer waard zal zijn dan zijn elo.

    Trouwens als ik jullie opstelling zie snap ik niet goed dat jullie uberhaupt in degradatiegevaar zitten. Dat is toch een stevige ploeg voor 4de.

  9. Tim
    Tim17-03-2008

    Is het de schuld van François Vandamme dat jullie degraderen? Ik denk het niet. Hij heeft een degelijke ploeg opgesteld zoals hij “belooft” had, maar de laatste 2 borden kregen wat verrassend slaag van het zottegemse jeugdtalent. Ik vind niet dat je de schuld daarvoor bij Bredene moet leggen. Ieper kon niet stunten tegen een (toegegeven versterkt) Bredene, Zottegem kon dat wel.

    Tussen haakjes trouwens proficiat aan Bredene met het halen van de titel in 1ste nationale en aan Steven Geirnaert met de wel zeer geslaagde IM norm!

  10. Hyves
    Hyves17-03-2008

    Akkoord Francis, maar …
    de oorzaak voor degradatie zoeken in één match vind ik vergezocht. Tenslotte lag Zottegem tegen Bredene gemiddeld 200 elopunten onder – ze hebben zich overtroffen. Maar in het klassement zie ik dat ook Oostende en KGSRL een 12-4 om de oren kregen. Zij hebben zich wel in de andere tien ronden kunnen herstellen.
    Ieper heeft twee matchen kunnen winnen: tegen het al na enkele ronden veroordeelde Doornik en tegen derde laatste Oostende. Sommige van jullie spelers waren dit jaar niet echt in vorm. Zo geef ik grif toe dat ik op de eerste speeldag bij jullie een punt krijg. Op andere momenten hadden jullie een sterkere ploeg (hetzij qua elo, hetzij misschien qua motivatie, hetzij misschien qua ondergekwoteerde jeugd bij de andere ploeg) tegenover jullie. Als ik de commentaren lees op jullie website, hebben jullie je deel van pech wel gehad qua partijverloop, maar tja, het verschil moet ergens zitten.

    Wat eruit te concluderen?
    1. als een sterke ploeg moet beginnen zijn opstellingen afwegen aan de eerlijke behandeling van al zijn tegenstanders in alle klassen, doen ze ook aan competitievervalsing (dan benadelen ze zichzelf door de belangen van andere ploegen boven hun eigen belangen te stellen).
    2. shit happens; vorig seizoen vloog Veurne – in West-Vlaanderen toch een vaste waarde in vierde nationale er tot ieders verrassing ook uit (op de laatste speeldag). We duimen voor hen dat ze dit jaar als beste tweede opgevist worden – ze hadden een opmerkelijk sterk Oostende tegenover zich – die kustploegen ook… 😉
    3. Put positieve energie uit deze degradatie: zorg ervoor dat jullie volgend jaar kampioen spelen (ik geloof niet dat Bredene weer overal kampioen wil spelen). Het is niet Ieper tegen de wereld, weet je.

    En ik ga alle tegencommentaar maar voor zijn: Roeselare heeft wschl het meest “pakbare” Bredene op bezoek gekregen, vandaar onze podiumplaats.

  11. Louis
    Louis17-03-2008

    Het is belachelijk om enkel op Bredene te schieten. GIsteren hebben een dozijn clubs hun spelers uit 2e massaal op strafexpeditie naar 3e en 4e gestuurd.
    Ik hoop dat de bond zich eindelijk eens over deze zaak buigt ipv zich met belachelijke zaken zoals de puntentelling bezig te houden

  12. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2008

    Louis, kan je met de hand op het hart zeggen dat jouw club zoiets nooit te nimmer zou doen?

  13. Hans
    Hans17-03-2008

    De resultaten van Ans 1 en Ans 2 bekijken loont ook de moeite. In vierde is de ploeg van Landen hierdoor gedegradeerd.

  14. Pipo
    Pipo17-03-2008

    François Vandamme is niet de ploegkapitein van Bredene.
    Hij kan enkel vragen de ploegkapitein beslist.
    Ik heb vernomen dat de verzwakking van Bredene te wijten was aan een plotse ziekte van Melinda Goczo opgenomen in de kliniek.
    Zoals hierboven gezegd is Jason Vandenberghe een 2000 elo waard.
    Ik vermoed dat Bredene liever op verplaatsing gaat naar Ieper dan naar Zottegem.De degradatie van Ieper is voor hen ook een zware ontgoocheling.

  15. Peter
    Peter17-03-2008

    Het gaat inderdaad kort door de bocht door zulke degradatie op Bredene te steken. Zij hebben toch duidelijk niet bewust hun ploeg “verzwakt” (het was nog steeds een prima ploeg) en het is, zoals pipo zegt, totaal niet in hun eigen voordeel. Niet echt serieus en eerder dwaas zelfs, die commentaar.

    Een voorstel om comp.vervalsing in het algemeen aan te pakken is mss het volgende: de gemiddelde elo van ploeg 1 mag nooit lager liggen dan die van een lagere ploeg. Zo kan je wss wel nog enkele spelers omlaag halen ter versterking, maar toch niet in de zin dat je een hele ploeg kan ombouwen.

  16. KAra
    KAra17-03-2008

    Bij het nazien van de ploeg opstellingen van de vierde ploeg van Bredene blijkt dat de ploeg tegen Zottegem hun derde sterkste opstelling was van het voorbije seizoen. Van een zwakke opstelling kan er dus zeker niet gesproken worden.

    Tesamen met de bijkomende info in 14 is de opmerking van Francis volkomen onterecht.

    Zijn kampioenen en degradanten geen wezenlijk onderdeel van elke competitie? Zoals Hyves al aanhaalde moet je uit een degradatie net positieve energie putten ipv onterecht na te trappen.

    Nogmaals proficiat aan mijn ploeggenoot Steven voor zijn eerste norm. Aan de partijen te zien was het meer dan verdiend!

  17. Adrian
    Adrian17-03-2008

    Ik vind de bovenstaande commentaar van Francis inderdaad te ver gegrepen. Er zijn 11 speeldagen waarin je je als ploeg kunt bewijzen. Die ene ronde zal zeker niet het verschil maken. Zeker niet gezien de verschillen zo weinig waren. Moest Bredenen nu plots met 4 1800ers afkomen dan zou het meer opvallen maar dan nog?

    Geluk en ongeluk komt er sowieso bij kijken. Door een heel jaar tegenslag zat Zottegem 3 jaar geleden met alleen ploegen in vijfde afdeling! Sindsdien hebben we hard gewerkt en hebben we er voor gezorgt dat we 3 ploegen in vierde hebben en ééntje die dit jaar zal stijgen naar derde.
    Als je club echt het potentieel heeft om vooruit te gaan, zal je gewoon een jaartje geduld moeten hebben om resultaten te boeken.

    Verder proficiat aan alle andere ploegen die kampioen speelden en ook proficiat aan zij die een norm binnen haalden.

  18. bibi
    bibi17-03-2008

    Met 5 van de 6 ploegen kampioen. Dit zal waarschijnlijk zeer veel geld gekost hebben maar je moet het maar doen en vooral willen doen. Mijn gelukwensen hiervoor !

    Dat ploegen uit de lagere afdelingen plots worden versterkt ten koste van … is geen inbreuk op het huidige interclub reglement. Dus Bredene heeft niks verkeerd gedaan !

    Maar wie zal binnen zoveel jaren nog praten van Bredene wanneer hun geldschieter zal opgedroogd zijn of de geldkraan zal dicht gedraaid hebben ? Wat zal men bij Bredene dan eigenlijk bereikt hebben ? Heeft men zich deze vraag reeds gesteld ?

    Fr. Vandamme heeft altijd beweerd dat goede jeugdspelers dienden te kunnen spelen tegen sterkere spelers om hun niveau op te krikken. Daarom wou hij met Bredene hogerop als ik mij dit goed herinner.

    Bredene heeft echter geen eigen jeugdspelers van niveau. De enige talentvolle jeugdspelers die ze hebben zijn inwijkelingen van andere clubs. Zeer motiverend voor clubleiders die zich steeds belangeloos hebben ingezet voor de opleiding van hun eigen jeugdleden om ze dan na alle inspanningen te zien vertrekken naar een andere club. Oostende kan hierover meepraten.

    Elk doet natuurlijk met zijn centen wat hij wil. Maar als men dit inderdaad wou doen voor de jeugd dan hadden de fortuinen die in Bredene reeds werden geïnvesteerd misschien beter gegaan naar het op poten zetten van een professionele omkadering of structuur voor het Vlaamse jeugdschaak zoals dit bijvoorbeeld in Nederland bestaat met hun servicepunten.

  19. David Roos
    David Roos17-03-2008

    Ik vind zo een uitspraak toch compleet onterecht van Francis. Zottegem is versterkt afgekomen om uit die degradatie te komen! En als zijn nu juist zeker wouden zijn van een titel in 5de , dan moesten ze de versterking daar maar zetten. Zottegem heeft een goede zaak gedaan om deze 2-2 te scoren en wij hebben dus gewoon ons uiterste best gedaan om er in te blijven. En Jason en Ringoir zijn nu weer ook niet zo een verzwakking hoor 😮
    En ook niet te vergeten dat Jason een vrij vaste speler was in die ploeg. En zeker niet iemand die je op 1-2-3 er afslaagd ! dus gelieve zo’n uitsprake niet meer te maken gewoon om het feit dat ze volledig onterecht zijn

  20. Wouter G.
    Wouter G.17-03-2008

    Mijn beurt om ook mijn zegje te doen: wij hebben inderdaad zowat heel het jaar rond de laatste plaatsen gebengeld (wat vooral te wijten was aan ons 4e bord) maar konden na 3-1 overwinningen in ronde 8 en 9 weer aanknopen in de middenmoot, vanwaaruit wij de laatste speeldag ingingen. Alle ploegen staan echter het hele jaar door enorm dicht op elkaar, dus alles was nog mogelijk. Hierdoor verving David ons 4e bord. Nu, 2-2 spelen tegen een ploeg met een gemiddelde van 2050 als je zelf met een gemiddelde van 1815 zit is sowieso niet evident. Wij zijn op die manier misschien ook een beetje beloond voor ons doorzettingsvermogen, en blijven dus rechtmatig in 4e. En David, is Jason er in 1-2-3 agslagen niet juist een beetje wat jij gedaan hebt :)?

  21. albin
    albin17-03-2008

    Antwoord voor Wim (derde kommentaar).

    Zoals capitain van Luik kan ik antwoorden.
    Onze ploeg was inderdaad zeer verzwaakt. Het reed is dat een van onze sponsoor besliste dit jaar geen meer geld te geven, gedenkt dat het meer nuttig voor volgende jaar zal zijn. Maar het was alleen maar beslist na ronde 9.
    Maar Luik moest nog tegen twee ploegen van Eynatten spelen. Dan waren we “arbiter” voor het europese stijd en voor het degradatie strijd.
    We wisten dat situatie van Eynatten2 slecht was. Dan was het meer eerlijk een normale ploeg tegen eynatten1. Vooral dat eynatten2 verzwaakst was.
    Met opstelling van eynatten2 ronde 10 dachten we dat er geen meer hoop voor degradatie. Met Cekro, Vandevoort, Goossens en Renette, verwachten we meer dan twee remisen.

    We zijn zeer tevreden dat dit situatie uiteindelijk geen erg gevolgens heeft.

    Proficiaat Bredene kampioen. Proficiaat Crec en Rochade voor europese kwalifikatie. Welkom Bredene2 en Wirtzfeld.

  22. Francis
    Francis17-03-2008

    Heb ik iemand beschuldigd van competievervalsing op deze site?Ik vroeg jullie conclusies.

    Ik wilde uw reacties zien en een constructief debat op hang brengen.

    In een mailtje die ik stuurde naar de heer Vandamme beschuldigde ik wel Bredene .(van persoon tot persoon)Ik zei dat zij de oorzaak waren van ons degraderen.

    Ik kreeg een bevredigend antwoord waar ik me mee kan verzoenen,en verontschuldigde me voor mijn uitlatingen.

    Ik wens Zottegem een rustig verbijf in vierde.

  23. xiaan
    xiaan17-03-2008

    Ik voel mee met Francis. Na een echt pechseizoen, aanmodderen en ter plaatse trappelen toch degraderen is niet leuk. In de voorlaatste ronde een superploeg van Bredene tegenkrijgen die je nog wat dieper duwt. Dan zien dat uw directe concurrent moet optornen tegen een, toch wel, iets minder sterk Bredene en zich zo redt (zonder afbreuk te doen aan hun prestatie, want je moet het toch nog altijd maar doen).
    MAAR …. Yves heeft overschot van gelijk, het komt niet van de laatste match, niet van dat verloren punt van de laatste partij, maar van een morsen met de punten gedurende een gans seizoen. You win some, you lose some. Ofwel laat je je kopje hangen ofwel keer je zo snel mogelijk terug naar vierde. Ik zou voor het laatste kiezen.

  24. Yen
    Yen17-03-2008

    Proficiat Steven met je IM-norm, volgens mij kunnen we hier echt wel spreken van een ‘duvel-effect’ (cf.foto). Iemand die weet wat Aalter 2 zondag gedaan heeft tegen Brugge? Ik vrees dat Oostende 2 zal zakken, maar wou graag zekerheid. Oostende 1 heeft zich na een echt thrillerscenario met een halfje weten te redden, oef! Nu enkel nog een paar jaar wachten tot Bredene al zijn ploegen in eerste heeft en we de kustderby niet meer hoeven te vrezen 🙂

  25. Brul
    Brul17-03-2008

    Aalter-Brugge: 6,5-1,5.

  26. Brul
    Brul17-03-2008

    Aalter 2 -Brugge 3: 3-3

  27. Joris Pelemans
    Joris Pelemans17-03-2008

    Kinderverlamming rules ;-). Wat zijn z’n score en TPR trouwens? Toch niet onbelangrijk om weten, me dunkt…

  28. Louis
    Louis17-03-2008

    Los van Bredene

    Wat doe je met dode leden die enkel gebruikt worden om te kunnen schuiven met de rest zoals aronian, leko, shirov of Jakovenko. Dit zijn dan “vaste” spelers. 🙂

    Hoe bescherm je de kleinere clubs die in degradatiestrijd zijn met een grote club?
    Neem Lagrain en NLS (zie verslag). Nls heeft een moyenne van 2100. Alle degradatieploegen hebben gisteren hele en halve ploegen naar die reeks op strafexpeditie gestuurd (Deurne, TSM, Temse). In hun laatste opstelling(en) zijn ze sterker als NLS. Zit daar als kleinere club tussen in de laatste rondes en je degradeert. Dat is geen strijd meer maar een wetmatigheid.

    Hoe kun je dit soort zaken in de toekomst oplossen en/of vermijden?

  29. Peter
    Peter17-03-2008

    Her en der gebeuren in de laatste ronde(n) wel kleine of grotere verschuivingen, maar de Oscar voor de grootste “upset” in een lagere afdeling gaat zonder twijfel naar vierde klasse D. De stunt die Ans en Wirtzfeld daar uithaalden…

    In 3A was Ans 1 namelijk al zeker van de titel en dus werden Gulbas (2397) en Hautot (2373) afgestaan aan Ans 2 in 4D. Samen met twee 2000+ers gaf dat een elogemiddelde van 2234. In vierde klasse! Uiteraard een droge 0-4 en Ans 2 gered.

    Dan heb je het ergste wel gehad, denk je… Denk opnieuw!
    In diezelfde reeks 4D had Wirtzfeld 2 een mooie kans op de titel. Het puntje voorsprong op Herve 2 moest geconsolideerd worden. Omdat Wirtzfeld 1 toch al kampioen was in 2B mochten opdraven bij Wirtzfeld 2 in 4D: de heren Polaczek (2428), Boidman (2446) en Sonntag (2406). Is dat niet een klein beetje erover, kunnen we ons afvragen… De titel werd alleszins veiliggesteld, zelfs al haalde deze ploeg van gemiddeld 2350 elo (!) geen lovegame binnen: de 2100 op bord vier speelde remise tegen een 1800.

    Kind van de rekening in die afdeling 4D werd het arme Landen. Landen zag zich wreed gesandwiched door de twee Waalse reuzen. Want Landen was namelijk de ploeg die met 3,5-0,5 verloor van Wirtzfeld 2 en daardoor in volle degradatiestrijd de raket van… Ans 2 zag voorbijflitsen. Nu ja, voor zover je dààr nog van een “strijd” kan spreken. Inderdaad handig als je als grote club een pak niet-actieve spelers op je lijstje staan hebt…

  30. Brul
    Brul17-03-2008

    Congrats voor Polio The Great!

  31. The Voice
    The Voice17-03-2008

    Steven: 7/9, TPR: 2597!

    Nice!

  32. mathias
    mathias17-03-2008

    Steven, heel knap!

    Regels om ploegopstellingen op een eerlijke manier te regelen: absoluut akkoord, hoewel onze kleine club (TSM) er al een tijdje op wordt aangepakt. Als je als club het maximale uit je mogelijkheden haalt binnen de regels, is er niks mis. Maar blijkbaar is het tegenwoordig enkel ok als je een ploeg versterkt door geld uit te geven.

    (trouwens: uitslagen en opstellingen die niet met normale unilaterale strategische bedenkingen tot stand komen zijn WEL tegen de regels, maar worden dikwijls niet vernoemd omdat er geen rechtstreekse benadeelde tegenstander is.)

  33. hazanovitch
    hazanovitch17-03-2008

    op naar de volgende norm steven wat een goed boek kan doen!!!! groetjes hazanovitc

  34. tom vananderoye
    tom vananderoye18-03-2008

    – Samenwerkingsverbanden zie ik toch wel veel en vaak heb ik de indruk dat binnen die samenwerking beide clubs dan nog apart ploegen opstellen (buiten misschien de eerste ploegen). Het lijkt me iets dat iedere club in eer en geweten zelf moet beslissen.

    – Sponsoring: tja ik geloof niet echt dat dat iets structureel kan bij dragen. Hoe je het ook draait of keert krijgt een sponsor weinig terug voor zijn geld. Zelfs de eerste de beste voetbalploeg uit de laagste reeks krijgt meer persaandacht dan de topploegen ut het schaken. Dus is het eigenlijk een soort liefddadigheid. Ikzelf heb het nog niet meegemaakt bij onze club maar reacties van oudere spelers leert me toch dat ervaringen met sponsoring in het verleden toch niet eenduidig positief waren.

    – Jeugdwerking: daar geloof ik wel in. Voor Hasselt heeft dit de club gered. En met Lars Swijssen en Hans Vandersmissen hebben we toch 2 mooie visitekaartjes. Natuurlijk geeft jeugdwerking wel oneven resultaten (niet elke lichting is even getalenteerd) en is het een werk van lange adem.

    – Aantrekken van volwassen leden: uiteindelijk is schaken een sport/spel die je gans je leven kan spelen en als je wat later begint is misschien de absolute top uitgesloten maar dat betekent niet dat je toch nog een sterke clubspeler kunt worden (mits wat talent en doorzettingsvermogen, 2 kwaliteiten die ik jammer genoeg niet bezit =)).

    – Regionale competities: Dit helpt ook wel! Hasselt speelt met 1 ploeg nationaal maar in de Limburgse Interclubs vullen we makkelijk 3 viertallen. Dat betekent dat ik als ploegkapitein een reservoir aan reservespelers heb die toch regelmatig spelen.

  35. Bart
    Bart18-03-2008

    Ik ben het niet eens met je stukje over sponsoring, Tom. Alle, het is te zeggen: ik denk dat een club wel degelijk serieuze vooruitgang boekt met sponsoring, de sponsor zelf is idd meer liefdadigheid hoewel Inventi en het BK jeugd toch écht veel sponsors vinden tegenwoordig en zeker niet zomaar uit liefdadigheid, wel omdat hun tornooi de pers haalt.

    Als je geen sponsor hebt, kan je niets doen. Als je er één hebt voor 3 jaar, kan je in die drie jaar zoveel mogelijk doen om het niveau van de spelers omhoog te halen. Als die sponsor dan stopt, is dat jammer, maar je hebt toch 3 jaar kunnen werken. Ik zou niet een hele ploeg huurlingen opstellen, maar je eigen ploeg versterken met 1 of 2 prima spelers die ook zorgen voor wat tekst en uitleg kunnen de ploeg alleen maar ten goede komen.

  36. Louis
    Louis18-03-2008

    Proficiat met je norm Steven.
    Er zijn geen extra regels maar wijzigingen nodig. Hoe doen ze dit bvb in Nederland. Uit die hoek hoor je nauwelijks opmerkingen omtrent dit soort zaken

    jeugdwerking, samenwerkingsverbanden of sponsoring lossen dit probleem niet op. goede jeugdspelers worden toch weggelokt om maar iets te zeggen. Anderzijds zeg je gewoon dat kleine clubs maar moeten zorgen dat ze groot worden zodat ze dezelfde spelletjes kunnen spelen. Kan onmogelijk de bedoeling zijn.

    Het gaat uiteindelijk om scheeftrekkingen in de lagere afdelingen.speel je een seizoen slecht en red je het niet dan is dat te accepteren.
    Vlieg je eruit omdat je de laatste 2/3 rondes enkel tegen spelers uit hogere afdelingen gespeeld hebt dan klopt er gewoon iets niet.

  37. The voice
    The voice18-03-2008

    Goede jeugdspelers worden weggelokt als ze zich niet goed voelen in een bepaalde situatie, of als er niet genoeg ondersteuning is.

    Een club kan toch niet enkel teren op volwassenen?

    Er zijn voorbeelden te over van kleine clubs die jarenlang geïnvesteerd hebben in de jeugdafdeling. Die ploegen hebben nu een gezonde structuur, veel doorstromingsmogelijkheden, enthousiaste leden en vooral een goeie sfeer. Uit een hechte groep vertrekt niemand graag, ook niet als ze “weggelokt” worden.

    En als er zich geen jeugdspelers aandienen, dan duidt dat op een gebrek aan inzicht/inzet/middelen om in de eigen regio jonge spelers warm te maken voor het schaakspel.

  38. Gilles
    Gilles18-03-2008

    Proficiat Steven! Waanzinnige prestatie.

  39. Yevyev
    Yevyev18-03-2008

    @ The Voice:

    Allemaal mooi en wel in theorie totdat ze staan te zwaaien met een paar geldbriefkes voor uwe neus. Dan is de goeie sfeer rap vergeten!! Ondertussen blijft de club met een gezonde structuur, enthousiaste leden en jarenlange investering in de jeugd maar mooi met lege handen achter!!

  40. Poekie
    Poekie18-03-2008

    In Nederland mag je als je drie keer in een ploeg gespeeld hebt niet meer in een lagere ploeg uitkomen.
    Voor de rest is het in Nederland zo vrij als het maar kan, zelfs de ELO-volgorde hoeft niet gerespecteerd te worden.

  41. The voice
    The voice18-03-2008

    Ik ken geen clubs die jeugdspelers geld bieden om in hun te kunnen investeren. We spelen tenslotte geen voetbal hé.
    Ken jij zo’n clubs?

    Sommige clubs bieden een betere jeugdwerking dan andere, met bijvoorbeeld gestructureerde lessen van grootmeesters.

    Een enkeling zal zich daartoe laten verleiden.
    Maar dat zijn dan ook de spelers die je liever niet in je hecht collectief wil, me dunkt.

  42. Yevyev
    Yevyev18-03-2008

    Dat laatste is eerder een persoonlijke interpretatie.
    Maar er zijn genoeg voorbeelden gekend van clubs die het gedaan of geprobeerd hebben. Zelfs uw club heeft zich in het verleden daaraan bezondigd.

  43. The voice
    The voice18-03-2008

    Wel, dat moet dan toch alweer een hele poos geleden zijn!
    Kun je iets concreter zijn?

    Om op je vorige post terug te komen:
    Als je een jeugdwerking opzet en je krijgt in pakweg twee jaar twintig nieuwe jeugdleden over de vloer, is het dan een ramp als de beste naar een andere club verkassen?

    Je hebt dan nog steeds een heleboel nieuwe leden die een zekere opleiding hebben genoten, op hun beurt kunnen meewerken aan de uitbouw en de jeugdwerking van de club, en een meerwaarde aan het schaakbord (lees: in de interclubs) kunnen betekenen.

    Ik zie m.a.w. maar weinig argumenten om een jeugdwerking op gang te brengen. Het enige obstakel is de nood aan een vrijwilliger om les te geven. En daar is het dan aan de club, de liga en/of de bonden om mensen te motiveren.

    Het is anders als volledige clubs leeggezogen worden. Daar zijn voorbeelden van, en dat is erg jammer.

  44. mecenas
    mecenas18-03-2008

    Reactie op the voice en yevyev
    jullie hebben alle twee gelijk.
    Toch even mijn visie.
    sponsoring bij de jeugd is volgens mij wel mogelijk vooral bij de banken omdat deze zo nog klanten kunnen trekken.
    Bij de volwassenen is het meestal onder van iemand die klant is.
    Vlaanderen staat inderdaad helemaal niet op de kaart van schaaksponsors.
    Wallonie Eynatten Eupen en Wirtzfeld wellicht wel.
    Als een club centen krijgt is het dan ook veelal van een mecenas en niet van een sponsor.
    Om van een kleine club een grote te maken op lange termijn 10 15 jaar moet je inderdaad de nodige sterke spelers hebben die les willen geven,de nodige scholen die de jeugd aanbrengen en inderdaad teamgeest creeren.
    Als je het snel wil doen,dan moet je eerst naambekendheid krijgen ophef boeken dat iedereen over de club spreekt goed of slecht want dat terkt spelers aan ten koste van de omringende clubs.
    Om die naambekendheid te verwerven heb je natuurlijk een mecenas nodig;
    eens die naambekendheid verworven en de mecenas blijft kan je aan het laatste luik beginnen :jeugd.
    dank zij de mecenas kan je zeer goede lessen organiseren
    gegeven door IM of GM,kan je met de topjeugd naar tornooien gaan.
    De eigen jeugd van nul te ontwikkelen duurt toch een tiental jaren indien je over de nodige vrijwilligers beschikt.

    Ten laatste kan je het een speler kwalijk nemen als hij van bepaalde voorstellen profiteert?
    Neen,het gaat in de eerste plaats om zijn voordeel en niet van de club,want we zijn tenslotte amateurs.
    Als je de sterktelijst van de “grote “clubs doorloopt vind je niet anders dan spelers uit het buitenland en jeugdspelers uit andere clubs, die aangetrokken werden.
    Wallonie zit er zwart van(ook de meeste mecenassen)
    Vanderhallen,Renette,Ringoir(nu terug weggeplukt)Allaert,Maes,Feller.
    Ook bij de Vlaamse vclubs is dit het geval
    KGS zit vol Nederlanders,idem Borgerhout,idem Bredene,Brugge heeft er ook enkele.
    Ook intweede klasse bij de mindere goden wordt aan ledenwerving gedaan:Bruno Debaenst uit Veurne weggeplukt heeft de Kosk gered van degradatie maar Veurne is wel gedegradeerd door het vertrek van Bruno.Jean Jaures heeft ook een leger vreemdelingen,maar kan niet aan Bredene dat ze echter wel laat spelen als de mogelijkheid er is.
    Wellicht is de mecenas van jean Jaures niet zo mild
    Er zit niets anders op voor de kleine clubs om dit te aanvaarden want ditzelfde probleem stelt zich al 50jaar in diverse sporttakken.

  45. Louis
    Louis18-03-2008

    Voice

    Jeugdwerking lost het Icprobleem in de lagere reeksen niet op. Pjv levert uitstekend werk maar in feite gaat het hier niet om.

    In de reeks van Nls zitten toevallig 2 “kleinere” clubs die bekend staan om hun jeugdwerking (Mortsel en Humbeek). Als deze clubs in degradatiestrijd zouden gezeten hebben met TSM of Temse waren zij er ook uitgevlogen. Zij kunnen onmogelijk hun ploeg zomaar met 200 elo’tjes gemiddeld versterken indien het nodig zou zijn.

    Jeugdwerking alleen is dus geen oplossing voor het slechte ICreglement en de scheeftrekkingen die jaarlijks plaats vinden.

  46. scheven
    scheven18-03-2008

    Dank voor de felicitaties.
    Proficiat aan Rob ook voor z’n zalige score in de interclub (met IM-norm TPR).

  47. Hugo
    Hugo18-03-2008

    Beste allemaal,

    Voor kleine clubs is het inderdaad heel moeilijk om op te boksen tegen de grote clubs.
    De reglementeringen van de nationale interclubs zijn al jaren een doorn in het oog. Vooral in de laatste ronden is het vaak een loterij. Wat Landen zondag meemaakte hebben we in Humbeek al meermaals meegemaakt. Daarom is het heel belangrijk dat er zaterdag een nieuw reglement goedgekeurd wordt op de algemene vergadering van de KBSB om de pijn te verzachten. De kern van het voorstel moet zijn dat een team van eenzelfde club in een lagere reeks niet sterker mag zijn dan een team van die club in een hogere reeks. Met dit regelement zou Landen zich hebben kunnen handhaven in 4de nationale.
    Humbeek 1 heeft het na 8 seizoenen niet kunnen redden in 2de afdeling A. In de eerste plaats hebben we dat aan onszelf te wijten, want er werden een aantal domme punten weggegeven in de loop van het seizoen. Maar we kunnen er niet naast kijken dat de competitie als maar sterker wordt. Op het eerste bord kregen we volgende ELO tegen: 2271, 2326, 2188, 2447, 2287, 2474, 2510, 2241, 2564, 2488 en 2411. Hier kan Benjamin Tonoli nog niet tegen op.
    Tijdens het seizoen 2003-2004 stelden we in 2de afdeling zelf een team op met een gemiddelde sterkte 1983 ELO. Onze tegenstanders hadden gemiddeld 2097 ELO aan hun borden zitten. Dit seizoen stelden we zelf gemiddeld 2115 ELO op, maar kregen 2177 ELO tegen.
    Een jeugdwerking opzetten is een werk van heel lange adem. Met een Humbeekse jeugdwerking is een goeie 20 jaar terug gestart. De eerste grote successen komen echter pas na ongeveer 10 jaar.
    Jeugdspelers moeten grote uitdagingen krijgen. Ze vormen jaren SAMEN een team in de nationale interclubs, maar ze moeten zo sterk mogelijke tegenstand krijgen. Daarvoor krijgen ze met de 50 puntenregel zo nodig 50 punten meer, terwijl volwassenen lager geplaatst worden.
    Voor heel jonge spelertjes en volwassenen is het niet leuk om samen een team te vullen.
    In de laatste ronde speelde Humbeek 6 met 4 hukkies van respectievelijk 12, 9, 8 en 7 jaar. Tegen de volwassenen van Pantin werd met 3-1 gewonnen. Spijtig genoeg kon er geen proficiat af van de tegenstanders. Het IS ook niet prettig om te verliezen van een 7 jarige. De jongeren hadden echter niet minder plezier.
    In elk geval zijn er in het verleden maar weinig jeugdspelers vertrokken in Humbeek en de sfeer is nog altijd allerbest. En volgend seizoen gaan we resoluut voor de titel in 3de afdeling. Dan hebben we weer een reden om te feesten.

  48. The Voice
    The Voice18-03-2008

    Louis,
    de discussie die ik met yevyev voerde ging natuurlijk over iets anders.

    Het probleem van ploegen die versterkt worden van bovenaf bestaat natuurlijk al jaren.

    Vrij verschuiven van bord binnen 1 ploeg zou hier al een oplossing voor kunnen zijn (cf. Nederlandse competitie).

    Een striktere reglementering kan ook helpen.
    De hoogste elo van ploeg X (vb ploeg 3) zou bijvoorbeeld niet hoger mogen zijn dan het gemiddelde van ploeg X-1 (ploeg 2 dus). Maar dit zou geen ideale regeling zijn, er is vast wel iets beters te bedenken.

    (Thx Steven)

  49. Jimmy
    Jimmy18-03-2008

    Gemiddelde elo van een ploeg mag niet hoger zijn dan gemiddelde elo van een ploeg in een hogere afdeling? Als vb Bredene, laatste speeldag:

    Bredene 2 (afd 2): gem 2199 elo
    Bredene 3 (afd 3): gem 2065 elo
    Bredene 4 (afd 4): gem 2040 elo
    Bredene 5 (afd 5): gem 2207 elo, tegen de 10e in de stand!

  50. steff
    steff18-03-2008

    Heb het hier ooit al eens gepost, of ik vergis me, maar soit:

    * Elke speler _kan_ toegewezen worden aan een ploeg
    * Een toegeweze speler kan enkel in die ploeg spelen, en speelt minstens 5 keer (filosofie: als men dat haalt, is het statuut “reserve” beter geschikt; dit minimum voorkomt misbruiken)
    * Alle niet toegewezen spelers zijn reserven.
    * De reserven worden op basis van elo verdeeld over de vrije slots in alle ploegen.
    * De opstelling binnen een ploeg is ook volgens elo.

    Je legt dus geen enkele beperking op aan de vaste ploegen, wel aan de reserves. Als speler x van 3800 elo samen met zijn 700-vriendjes in vijfde wil spelen, mag dat, maar dan mag hij wel niet meer aantreden als reserve in eerste. Als ze in vijfde op ’t einde van ’t seizoen versterking nodig hebben om niet te degraderen, kan dat enkel door al hun ploegen te versterken, en dan is het vet ook al van de soep 🙂

    Betreffende dat laatste voorbeeld: de clubs met veel sponsorgeld komen er dan nog steeds voordelig uit (wie weet is x of y wel gek genoeg om 20 man te betalen om een lage ploeg te gaan versterken), maar dat lijken me “faire” mogelijkheden eerder dan “unfaire” (en dat lijkt toch de perceptie van wat alle grote ploegen op het einde van deze competitie gedaan hebben, zoals Charleroi, Wirtzfeld, Ans, TSM…)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.