De favorieten tonen zich op de tweede dag

Vanderhallen is een van de leiders

Met vijf spelers staan ze nog op kop: Larmuseau, Sarrau, Leenaerts, Nijs en Vanderhallen. Ieder van hen won vandaag één partij en remiseerde de tweede, telkens na opvallende partijen. Het slachtoffer van deze tweede speeldag is Stef Soors, die eerst een remiseachtig eindspel verloor en daarna opgaf in een stelling die simpelweg ok was voor hem…

Lisez en francais

Leenaerts en Vanderhallen winnen toppers met Soors

Het was geen cadeautje voor de jonge Stef Soors: op één dag tijd kreeg hij zowel Robin Leenaerts als Nicolas Vanderhallen over de vloer. Deze topdag eindigde helaas voor de Overpeltenaar op een heus fiasco. Tegen Leenaerts bleef de partij lange tijd in evenwicht, tot de laatste een voordelig eindspel inging met een goed paard tegen een zwakke loper. Het is niet zo duidelijk of het te winnen was voor Leenaerts, maar Soors koos een fout plan en verloor zijn pionnen.

SoorsEen pijnlijke nederlaag waar Soors niet van herstelde in de namiddag. Tegen Nicolas Vanderhallen (die in de voormiddag een snelle remise had gespeeld tegen Wouter Gryson) koos hij voor de populaire Moskouvariant. Die variant kennen we vooral van Topalov-Kramnik van Wijk Aan Zee dit jaar. Vanderhallen koos net als Topalov voor het idee met een paardoffer op f7 (weliswaar niet in dezelfde stelling). 3 zetten later hadden beiden logische zetten gedaan en Fritz gaf een plusje voor zwart, hoewel de kansen in de partij waarschijnlijk evenwichtig waren. Dit dacht Vanderhallen ook tot Soors tot ieders grote verbazing plots opgaf. Stef dacht oprecht dat hij slecht stond, ook al was het eigenlijk een vrij thematische stelling. Een vreemde partij.

Leenaerts knokt tot de laatste zet

Nog prima uit de voormiddag gekomen: Jelle Sarrau, Nils Nijs en Maarten Larmuseau. Sarrau kwam in een door hem erg goed gekende opening en leek Forster al snel van het kastje naar de muur te spelen. Maar ergens liep het mis en Forster had terug kansen. De Limburger vond echter toch het goede plan en won alsnog. Daarmee ging hij als favoriet de derde ronde in, want daarin moest hij het opnemen tegen Jimmy Lafosse. Lafosse had in de voormiddag nog van Nijs verloren, maar had de stelling prima onder controle. In een duidelijk betere positie nam hij remise aan.

LeenaertsMaarten Larmuseau won van Roel Hamblok nadat een Caro-Kann wat uit de hand liep. Daarmee kregen we met Leenaerts-Larmuseau een prachtige affiche in ronde drie. Leenaerts kwam met een plusje uit de opening en weigerde remise. “Ik wist dat hij remise zou weigeren, maar ik bood het toch aan omdat hij weinig tijd had. Het was een psychologische zet”, verklaarde Larmuseau achteraf. Een zet die zijn effect niet miste, want de hemel klaarde op voor Larmuseau en hij won een pion tot hij enkele zetten later, in een duidelijk gewonnen eindspel, vergat c5 te spelen. Plots was het opnieuw Leenaerts die kansen had. Na een leuke eindfase werd het toch remise, om 19u ’s avonds!

Hamblok kiest opening op basis van playchesspartij

Het klinkt op het eerste zicht raar, maar in de partij Hamblok-Nijs had Roel een aap in zijn mouw gestopt. Nijs

Hij herinnerde zich een blitzpartij die hij twee jaar geleden tegen Nijs had gespeeld op playchess en besloot niets aan het toeval over te laten en die variant te bekijken. Het kwam op het bord en Hamblok kon drukken. Nijs verbeterde zich uiteraard en hield de stelling uiteindelijk redelijk vlot in balans.

Forster-Gryson was waarschijnlijk de slechtste partij van de dag. Daar kon de vertegenwoordiger van de Duitstalige wereld niets aan doen, want Gryson blunderde verschrikkelijk en gaf meteen op.

Daardoor zijn er na 3 rondes nog 5 leiders met 2/3. U kan hun commentaar terugvinden op Schaakfabriekplus. Voor de partijen uit de 3de ronde heeft Tom Piceu zijn korte blik laten werpen op 2 van de 5 partijen.

Ronde 3:

Leenaerts-Larmuseau 1/2
Lafosse-Sarrau 1/2
Vanderhallen-Soors 1-0
Hamblok-Nijs 1/2
Forster-Gryson 1-0

Ronde 2:

Soors-Leenaerts 0-1
Gryson-Vanderhallen 1/2
Nijs-Lafosse 1-0
Larmuseau-Hamblok 1-0
Sarrau-Forster 1-0

 1. mathias
  mathias01-04-2008

  Goeie zaak voor Robin Leenaerts door te winnen met zwart, maar zo op het eerste zicht vind ik zijn commentaar dat zwart gewoon binnen komt toch vreemd. Ik zie niet direct hoe zwart verder komt als wit in de uiteindelijke pionnenstructuur gewoon f2 dekt met de koning en z’n loper actief houdt om tegendreigingen te creeeren.

  Please enlighten me 🙂

  Knappe site trouwens! Suggereert de PLUS dat we binnenkort moeten gaan betalen? 😉

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans01-04-2008

  Ik vind onder Firefox precies niks terug van ronde 2 of ronde 3.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain01-04-2008

  Vreemd, want ik heb ook firefox. Bij mij werkt het prima: bk jeugd, elite, ronde 2

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans01-04-2008

  Ondertussen is ’t hier ook ok.

 5. KAra
  KAra01-04-2008

  Zelfde opmerking als Mathias bij de partij van Robin, het lijkt me vreemd dat zoiets verliest voor wit als hij eenvoudig f2 verdedigt met zijn koning.

 6. Ward
  Ward01-04-2008

  koning van zwart komt dichter. en met Paardschaakjes gaat de koning meer weggedrumd worden. Dan is het tijd voor een paardoffer waarna zwart kan promoveren. denk ik natuurlijk.

  ik zeg niet dat het gemakkelijk is maar volgens mij mag wit de zwarte koning niet laten dichterbij komen ,maar proberen het paard af te ruilen op d5. maar robin heeft het zo geforceert dat hij dan de oppositie heeft. Dus heel knap gespeeld.
  Dikke proficiat en alle andere schakers!!

  Grtz Ward

 7. KAra
  KAra01-04-2008

  Een bizar einde bij Vanderhallen-Soors, na het logische Le7 ipv opgave staat zwart zelfs iets beter volgens de computer. Ok, de zwarte stelling ziet er niet uit, maar een stuk is een stuk. Wit zal sowieso de betere praktische kansen krijgen.
  Of is de notatie op schaakfabriek+ onvolledig?

 8. Ward
  Ward01-04-2008

  Lees commentaar erbij: Tom piceu zegt: en zwart geeft onbegrijpelijk op.
  Dus is de notatie volledig (volgens tom piceu, dus waarschijnlijk wel)

  Maar misschien was er ook tijd met gemoeid ofzo (ik weet het niet, iemand anders miss?)

 9. Tom Piceu
  Tom Piceu01-04-2008

  Een onbegrijpelijke opgave, inderdaad. Het offer op zet 12 is zeer bekend sinds Topalov-Kramnik van Wijk aan Zee 2008 . Een partij die Stef bovendien bekeken heeft met Mher. Waarom hij dan zes zetten later opgeeft in een volledig onduidelijke stelling? Geen idee. Ik sta voor een raadsel. Stef misschien zelf ook. He’ll be back.

 10. KAra
  KAra01-04-2008

  @ Ward
  Met wit plaats je gewoon je koning op e2, de loper op d3 en je speelt constant Ke2-d1 ofzoiets vanzodra de koning binnen kom via b4 speel je loper a6 en moet hij e6 gaan verdedigen. Een ander zinnig plan lijkt me niet voorhanden. De echte fout in de partij was 44.Lb5? speelt Stef Kc3 dan kan de remise nog bereikt worden.

  Het eindspel is wel knap gespeeld van Robin, want hij krijgt een stelling waarin enkel hij nog kan winnen.

 11. Edgard
  Edgard01-04-2008

  Komt er ook een verslag over de andere reeksen?

 12. Jan Lagrain
  Jan Lagrain01-04-2008

  Morgen zal ik een overzicht maken van de andere reeksen ook. Dan zal ook het tornooibulletin te downloaden zijn als er niets misloopt.

 13. Ward
  Ward01-04-2008

  @KAra

  je hebt gelijk als wit Ke1-e2 blijft spelen is er niets aan de hand. ik heb het nu bekeken met frit en er zit niets meer in. Robin heeft een klein beetje geluk gehad dat stef het verkeerde plan had.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.