Nils Nijs gaat solo aan de leiding

NijsNils Nijs is na een mooie 1.5/2 (en het had zelfs 2/2 moeten zijn) alleen aan de leiding geklommen. Zijn concurrent Vanderhallen remiseerde namelijk 2 keer. Voor het overige is Stef Soors begonnen aan een comeback en had Robin Leenaerts een totale offday. Bij de -18 zijn er nog 2 leiders, bij de -16 is er nog altijd één en bij de -14 is de kampioen al bijna gekend…

Lisez en francais

Nijs domineert beide partijen

Bijna was hij de dag geëindigd met 2/2, maar uiteindelijk werd het 1.5. Desalniettemin zal Nijs terugkijken op een al bij al geslaagde dag. Tegen Nicolas Vanderhallen leek hij tot passiviteit gedrongen, maar pakte uit met het uitstekende pionoffer e5! Vanderhallen miste enkele zetten later de tactische truc Txd2 en kwam een volle pion achter.

Lafosse-VanderhallenHet punt is “in het bakkie” dachten onze redacteurs, maar Nijs ruilde af naar een eindspel met ongelijke lopers en kon zijn pion extra niet verzilveren. Even leek hij ontgoocheld, maar die ontgoocheling werd snel weggespoeld met een erg eenvoudige overwinning tegen Sven Forster (19 zetjes, met vooral een erg zwak einde waarin Forster La6 miste). Vanderhallen stond mee eerste dankzij zijn overwinningen tegen de opgevende Soors en de blunderende Larmuseau, maar haalde zijn topniveau vandaag niet. Tegen Nijs was hij blij met de remise en tegen Lafosse had hij het ook moeilijk om een voordeel te kunnen halen. Die partij eindigde op remise. Daardoor staat Nijs nu alleen aan de leiding, maar Vanderhallen zit hem nog op de hielen.

Soors zet Gryson mat met 4 stukken

Niet alleen Vanderhallen kan nog in aanmerking komen voor de titel, want ook Roel Hamblok heeft hem nog in het vizier.

HamblokHamblok opende de dag met een salonremise tegen Sarrau om uit te pakken in de 6de ronde. Met wit domineerde hij een bizarre stelling tegen Robin Leenaerts die al vroeg in de fout ging met c5. Het loperpaar en een zwakke zwarte koningsstelling deden Leenaerts ertoe besluiten een kwaliteit te offeren. Helaas voor de Brasschaattenaar waren de witte torens te sterk en na wat gepruts wist Hamblok de zege toch thuis te brengen. Hamblok heeft nu 3.5/6 en staat knap derde.

Zijn tegenstander van de 6de ronde had een van de slechtste dagen uit zijn schaakcarrière. Tegen Jimmy Lafosse blunderde hij een vol stuk weg. 0/2 en een verrassende laatste plaats voor de topfavoriet, onder andere te wijten aan een slapeloze nacht naast de zieke Bomans (zie verder).

Net achter Hamblok vinden we 3 spelers met 3/6. Een van hen is de herboren Stef Soors. Hij speelde met veel volharding in een bijzonder moeilijke stelling tegen Wouter Gryson. Gryson leek wel even een voordeeltje te hebben, maar Soors beet zich vast en won 2 pionnen. In de tijdnoodfase weefde Soors een leuk matnet om uiteindelijk een pittoreske mat te geven.

mat

In de 6de ronde speelde Soors een snelle remise tegen de uitstekend voorbereidde Sarrau. Sarrau is een van de andere jongens met 3/6. Momenteel valt hij vooral op door zijn uitstekend huiswerk voor het tornooi. In het middenspel is het ietsje wisselvalliger, maar hij blijft een van de kandidaat-concurrenten voor de titel.

GrysonWouter Gryson had geen problemen om zich opnieuw te concentreren na de nederlaag tegen Soors. Het geheim: een Red Bull “om te de concentratie te verbeteren”, gaf Gryson mee. Het werkte, want in een gelijkopgaande partij strafte hij een foutje van Larmuseau genadeloos af. Gryson speelt morgen tegen Nijs en kan bij winst het titeldebat terug helemaal opengooien.

Voor we de uitslagen geven moeten we ook even de goede prestatie van Lafosse vermelden, die vandaag 1.5/2 scoorde tegen de elotoppers. Niet slecht!

Ronde 5:
Hamblok-Sarrau 1/2
Leenaerts-Lafosse 0-1
Gryson-Soors 0-1
Vanderhallen-Nijs 1/2
Forster-Larmuseau 1/2

Ronde 6:
Nijs-Forster 1-0
Sarrau-Soors 1/2
Larmuseau-Gryson 0-1
Lafosse-Vanderhallen 1/2
Hamblok-Leenaerts 1-0

Arno Bomans stopt “de hoed” in zijn zakdoek

De twee leidersZakdoeken. Zonder die uitvinding was Arno Bomans nu al snotterend naar huis gegaan, maar het draait enigszins anders uit: Bomans bijt zich door zijn hardnekkige verkoudheid heen en is na een intensieve dag mee aan de leiding gekomen met Adrian Roos. Dat deed hij dankzij een remise tegen Barbier, maar vooral door zijn overwinning tegen de Robin Hoed van het schaken, Jonas Van Cappellen. Van Cappellen was trouwens een echte Robin Hood, want hij gaf al zijn bezittingen gratis weg aan de zieke. 0-1 en 5/6 voor Bomans.

De enige andere die dat tempo kan volgen is Adrian Roos. Hij won overtuigend tegen Jean Herman en hield daarna Dimitri Allaert op remise. Zij worden gevolgd door 4 schakers: Barbier, Mastarlez, Gijsen en Allaert.

Bij de -16 is het momentum van Glen De Schampheleire nog niet voorbij. Hij wist een veelbelovende stelling tegen Yordi Schaeken niet om te zetten in winst, maar tegen Marigje Degrande lukte dat wel: 5.5/6. Morgen volgt een serieuze test tegen elotopper Jeroen Deschepper.

De -14 lijkt beslist nu Tanguy Ringoir ook de topduels wist te winnen. Tegen Pieter Saligo werden zijn zenuwen wel even getest, want het was alles behalve simpel. Maar de 6/6 is overduidelijk: Ringoir is veruit te sterk voor de tegenstand.

 1. Lowie
  Lowie03-04-2008

  Vindt ge ? Ik had een hogere score verwacht.

 2. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers03-04-2008

  Hmmm, de site van Juniorchess is wel de moeite alleen zijn helaas enkele partijen verkeerd/niet aanwezig (zoals bijvoorbeeld mijn partij tegen Glen De Schampeleire en tegen De Herdt)

  Maar voor de rest toch de complimenten aan http://www.juniorchess.be EN Schaakfabriek voor de mooie verslagen 😉

 3. Tom Piceu
  Tom Piceu04-04-2008

  @ Wouter: de bug is gevonden en verwijderd door webmaster Jan VH. Zou goed moeten werken nu.

 4. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers04-04-2008

  okeej, thanx 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.