Stunts versieren openingsdag BK Jeugd

Gryson-MaenhoutMaenhout, De Schampheleire en Soors: de drie tenoren van de elitereeks wilden hun toernooi met een positieve noot beginnen, maar het liep helemaal anders. De Schampheleire en Soors raakten niet verder dan remises, terwijl topfavoriet Maenhout zelfs tegen een nederlaag aanliep.

Ook in de lagere reeksen viel er heel wat te beleven. Arthur Hugaert moest meteen een halfje toestaan bij de -20, terwijl Hendrik Decrop, een van de grote kanshebbers op de titel bij de -10, verloor van de totaal onbekende Rössler…

Lisez en francais.

Verhuis naar Houffalize start zonder problemen

Na de succesvolle vorige edities van het Belgisch Jeugdkampioenschap in Oostende koos de organisatie er dit jaar voor om naar het pittoreske Ardennendorpje Houffalize te verhuizen. Een keuze die op nogal wat scepsis onthaald werd, vooral omdat de afstand voor de vele Oost-en Westvlamingen gevoelig vergroot is. De omgekeerde redering kan natuurlijk ook voor de Waalse spelers worden gebruikt (voor wie Oostende bijna het einde van de wereld is) en bij het inchecken in het gigantische hotelcomplex reageerden de meesten eenduidig positief.

De meesten, dat zijn nog steeds vooral Vlamingen, want de verhouding 80 Vlaams-20 Waals die de vorige jaren in Oostende kenmerkte, is niet veranderd. De verhuis naar Wallonie heeft niet veel verschil gemaakt in het aantal Waalse deelnemers. Het totaal aantal is overigens 258, wat lang niet slecht is.

SpeelzaalMaar dit hoeft geen onoverkomelijk euvel te zijn. Het driesterrenhotel ziet er prima uit en de beschikbare ruimtes zijn erg geschikt om een aangenaam en groot schaaktoernooi te houden. Enkel de verzengende hitte in de hoofdspeelzaal leidde tot wat geurhinder, maar de airco zal dat probleem eerstdaags oplossen.

Wat wél vervelend was voor de organisatie is de economische crisis die zijn tentakels nu uitstrekt tot in het schaakwereldje. De talrijke sponsors die men de vorige jaren vond, haakten af en het budget moest voor een keer deftig in de gaten gehouden worden. Het was dan ook geen toeval dat hoofdorganisator Peter Van Praet in zijn openingsspeech een uitdrukkelijk dankwoord aan het adres van de trouwe sponsors richtte.

Gryson zet het elitetoernooi meteen op zijn kop

Iets meer hindernissen dan de vorige jaren dus, maar die werden overwonnen en zo kon dit Belgische kampioenschap van start gaan. De blikvanger is sedert enkele jaren de elitereeks, die de sterkste jeugdspelers verzamelt voor een 9-rondig round robin-toernooi. Thibaut Maenhout en Stef Soors zijn de topfavorieten, terwijl De Schampheleire en Verlinde als gevaarlijke outsiders worden gezien.

RoosDrie Bruggelingen en twee Zottegemnaren zorgen ervoor dat de eerste rondes in het teken van de clubduels staan. De Schampheleire opende met zwart tegen Adrian Roos, die voor de start van zijn partij zwoer dat hij zou aantonen dat zijn lieve vrouwtje zijn spel niet zou beïnvloeden. We durven hem te geloven, hoewel datgene wat volgde toch wijst op het gebrek aan enkele vijzen. Een razendscherpe opening werd gekozen waarin De Schampheleire twee stukken offerde. Roos leek het laken naar zich toe te trekken, maar plots kwam er een remise uit de doos. Een boeiend duel, waarbij sommige toeschouwers vermoedden dat het allemaal opgezet spel was. Dit werd in ieder geval categoriek ontkend door de twee kemphanen. De beoordeling van onze electronische vriend ondersteunt de versie van de spelers. Roos kon immers rekenen op een +6 volgens Fritz. Kortom: de winst laten glippen.

Ook in het andere burenduel gingen twee Bruggelingen de confrontatie niet uit de weg. Gryson en Maenhout maakten er een onderhoudend partijtje schaak van, waarin Maenhout een pionnetje gaf, maar dan enkele onnauwkeurigheden produceerde. Gryson bleef kalm en hield de druk op de zwarte stelling tot Maenhout in wanhoop een toren offerde. 1-0, de eerste stunt van het toernooi is een feit.

Maenhout weg, De Schampheleire weg, Stef Soors kon dus scoren voor een open doel. Een open doel, want keeper Mastalerz werd onder druk gezet tot hij een slim kwaliteitsoffer speelde. De vermoeid ogende Soors, die net terug is van de Rome-reis met zijn school, begon dan ook nog enkele barslechte zetten te produceren en was uiteindelijk tevreden dat zijn tegenstander een puntendeling aanvaardde. 1/2-1/2. De top 3 wint niet.

VerlindeDan was het wachten op de vierde geplaatste, Tieme Verlinde. Die speelde een opvallende opening tegen Arno Bomans. 1. Pf3, 2. b3 om vervolgens in een soort hippo-reversed te belanden na e3 en a3. “Ik wilde absoluut niet in een voorbereide variant terechtkomen. Ik had geen openingsvoordeel met dit, maar dat is niet zo erg. Ik kon gewoon spelen,” lichtte Verlinde zijn keuze toe. Een gelijk middenspel kwam op het bord, waarin de Karpoviaanse nuances het verschil konden maken. Uiteindelijk werd de zwarte zwakte op f6 cruciaal, want Verlinde profiteerde optimaal van de zwakke koning. 1-0.

In de laatste partij in de elitereeks twijfelde Stief Gijsen tussen twee plannen en werd traag maar zeker weggedrukt door Gregory Maraite. 0-1. Drie leiders na de eerste speeldag.

Ook spektakel in de lagere reeksen

In de open reeksen laten verrassingen meestal langer op zich wachten, maar vandaag was dat cliché voor de vuilbak. Bij de -20/-18 begon het al op bord 2 waar Arthur Hugaert niet verder raakte dan remise tegen Wannes Van den Berghe. Bij de -10 verloor Hendrik Decrop erg verrassend tegen de nobele onbekende (maar niet voor lang) Nicolas Rössler.

Alle uitslagen en paringen staan al online op de officiële site. De partijen zijn allemaal ingegeven door een team van de organisatie en zullen in de loop van de nacht/morgen (als alles goed loopt) verschijnen op onze live-pagina.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.