Duitstalige ploegen ontpoppen zich als favoriet

EupenZowel Eupen, Eynatten als Wirtzfeld hebben hun start in de nationale interclubs allerminst gemist. Ze wonnen allen hun duel met groot overschot. Van de andere ploegen die écht op het hoogste schavotje mikken, viel vooral CREC Charleroi op.

Echte voorspellingen doen is echter nog onmogelijk, want door het nieuwe systeem met matchpunten kan het tij snel keren. Schaakfabriek was in Eupen om een van de favorieten aan het werk te zien, net als een van de nieuwkomers en zag de nieuwe competitie starten met een leuk moment…

Amay strijdt verdienstelijk, maar verliest zwaar

De eerste speeldag startte met enige hilariteit toen na een kwartiertje spelen een GSM afging. “Het zal toch weer niet waar zijn,” verzuchtte een van de spelers. Maar er was niets aan de hand want de GSM bleek… van de scheidsrechter zelf te zijn. Marc Clevers leidde de middag voor het overige in goede banen, ondanks enkele vervelende tijdnoodfases.

Eupen speelt al jaren met een herkenbare ploeg met Chuchelov, Feygin en Dgebuadze als speerpunten. Het was interessant om te zien hoe zij het zouden doen, want ze ontvingen nieuwkomer Amay, die vorig jaar de tweede nationale domineerden met een echte monsterploeg. Van die monsterploeg lijkt echter niet veel overgebleven, want Amay’s opstelling was er een voor de slachtbank. Zaragatski hield nog goed remise tegen Chuchelov, maar Degbuadze en Feygin maakten korte metten met hun tegenstanders. Die laatste had daarvoor een bloedstollende tijdnoodfase nodig, waarin hij een remiseachtig eindspel in een dame extra kon omzetten.

speelzaalAmay deed wat het kon. Kastriot verweerde zich meer dan goed tegen Meessen, terwijl Daces gehakt aan het maken was van zijn op papier veel sterkere tegenstander. Daces hield nog remise, maar Kastriot zal ongetwijfeld slecht geslapen hebben toen zijn vlag viel nadat hij heel de partij gladgewonnen stond.

Uiteindelijk werd het 21-11, een duidelijke winst voor een duidelijke favoriet. De concurrentie zal voornamelijk uit de buurt komen. Wirtzfeld heeft weliswaar niet de monsterploeg van vorig jaar, maar steunt met nieuwkomer Hovhanisian op een goede basis. Die goede basis had geen enkel probleem met een van de grote degradatiekandidaten CRELEL Luik. 21-11, dankzij overwinningen van Winants, Hovhanisian, Boidman, Maes en Maraite.

De derde titelkandidaat is Eynatten 1. Het versloeg makkelijk Eynatten 2 met 20-12, maar kan zijn opstelling nog gevoelig versterken indien nodig. De vierde zal vermoedelijk CREC Charleroi zijn. De tweede nieuwkomer Aalter komt voorlopig duidelijk te kort op dit niveau en CREC profiteerde daar optimaal van. De 22-10 was de zwaarste uitslag van deze eerste speeldag.

Voor alle partijen kan u terecht op de interclubsite van Valeer Maes. Alle uitslagen vindt u hier.

 1. Wim
  Wim05-10-2009

  Op dat laatste puntje moet ik je toch verbeteren Dennis. Zelfs zonder een heleboel statistische berekeningen is het makkelijk om in te zien dat 4.5-3.5 een veel waarschijnlijker resultaat is dan bv. 7.5-0.5. Nu zijn schakers natuurlijk geen dobbelstenen, en lopen er ook volledige legioenen van huurlingen rond tussen de Belgische schaakborden, maar je moet je percentage van mogelijke twijfelgevallen toch behoorlijk naar boven bijstellen.

 2. Luc Van Steenkiste
  Luc Van Steenkiste05-10-2009

  Geachte heer Geirnaert(vermoed ik)- misschien is het makkelijker in het vervolg uw echte naam te gebruiken want ik eet eigenlijk liever garnaaltjes dan ertegen te discussiëren – als er dan zonodig toch een tekeningske bij moet : de argumenten van chessmaster(schaken is een individuele sport) en Dennis behoeven eigenlijk geen verder betoog, maar toch nog even dit : blijkbaar werd met de evidente implicaties van het MBP-systeem in 4de en 5de(ploegen van 4) geen rekening gehouden. Wellicht niet belangrijk wegens toch maar kleine ‘garnalen’? Na 1 winstpartij in 4de gaat de deur van de medespelers van de winnaar automatisch op slot. Heel leuk wordt dat. Aangezien 1 verliespartij kan beslissen over ploegwinst of -verlies komt er sowieso meer druk op de ploeggenoten. Of een partij nu verloren wordt door forfait, te laat komen,een blunder,te riskant spelen, een slechte dag, te veel alcohol geconsumeerd, whatever…het dreigt veel minder vrijblijvend te worden en de verstandhouding en vriendschappelijke relaties tussen ploeggenoten te ondermijnen als een individueel falen te sterk het ploegresultaat kan beïnvloeden. Daar gaat onze ontspanning op zondagnamiddag,schaken wordt nu ook weekendwerk.Risicoloos spel ligt ook meer voor de hand. MBP-systeem : Niet goed berekend, te weinig varianten(4de en 5de afd.)bekeken en een gebrek aan creativiteit, maw : bad chess

 3. Theo
  Theo05-10-2009

  Och Luc, zo’n vaart zal het nu ook wel niet lopen, zeker?
  Waarom zou plots na 1 winst of verlies iedereen alles dichtgooien? Ongeacht van wat er op dat moment op het bord staat?!? Sorry hoor, maar zelfs grootmeesters kunnen niet op die manier simpelweg een resultaat op het bord toveren. Uw tegenstander speelt ook soms nog eens een zetje, he…
  Waarom zou er in een ploeg een slechte verstandhouding ontstaan omdat er iemand van de ploeg verliest? Ik hoop dat ik nooit in zulke ploegen terecht kom!
  Neem dat schaken toch eens niet zo ernstig.
  En we spreken dan nog over 4de en 5de afdeling…
  Alsof daar het “dichtgooien” al garant zou staan voor een remise?!
  Persoonlijk denk ik dat elk systeem wel zijn voor-en nadelen zal hebben. Maar het matchpuntensysteem is net wel goed voor de ploeggeest, denk ik. Het maakt het tenminste een ploegsport nu, ipv elk zijn eigen partijtje afwerken en naar huis.
  btw: als mijn tegenstander plots “risicoloos spel” gaat vertonen, zal ik er dubbel en dik voor gaan en in 5de of 4de afdeling zal die tegenstander door zijn risicoloos gedoe zeker niet de schaapjes op het droge hebben, hoor. Zo simpel is het schaken niet. Zelfs GMs kunnen dit niet.
  Laat ons gewoon spelen om te winnen, bordpunten of matchpunten. Ikzelf probeer altijd mijn eigen partij te winnen. En als 1 speler van mijn ploeg wint of verliest, zal ik nog altijd proberen mijn partij winnen! Al ben ik het laatste bord en het resultaat doet er niet meer toe, nog altijd zal ik proberen winnen! (als de stelling dat toelaat tenminste)

 4. steven
  steven06-10-2009

  @ Luc Van Steenkiste:
  De combinatie die je daar maakt van mijn naam en het woordspelletje rond garnalen doet mij vermoeden dat je denkt dat ik ook comments plaats onder de naam Garnaaltje. Mocht dit misverstand inderdaad hebben plaatsgevonden, wens ik ze met deze comment op te helderen; ik schrijf alleen onder de naam steven (en niet alle comments onder de naam steven zijn van mij).
  Wat de discussie betreft heb ik niets meer toe te voegen. Ik ben voorstander van het huidige systeem, maar gezien dit het eerste jaar is dat het gebruikt wordt lijkt het me voorbarig om nu al conclusies te trekken . Het lijkt me correcter om dit systeem een kans te geven en pas op het einde van de competitie een evaluatie te maken.

 5. Bruno
  Bruno07-10-2009

  Voor mij is nu net het leuke aan interclub dat schaken hierbij gebeurt in ploegverband. Ik vind het persoonlijk dan ook niet meer dan logisch dat het ploegresultaat primeert op het individuele resultaat. Zijn er al niet genoeg competities waar je individueel kan spelen?
  Ook het argument als zou een matchpunten systeem leiden tot meer risicoloos spel lijkt me vergezocht. In het voorbeeld wordt aangehaald dat de ploeg die de eerste partij wint op alle andere borden minder risicovol kan gaan spelen, maar is het volgens de zelfde logica dan ook niet zo dat de spelers van de ploeg die de eerste partij verliest net gestimuleerd worden om agressiever te spelen?
  Ik denk zelfs dat het aandeel doffe salonremises juist zal verkleinen aangezien er al gauw 1 van beide ploegen hier niet mee gebaat zal zijn.
  Bovendien is het altijd al zo geweest dat het individuele resultaat in 4de en 5de belangrijker is dan in de andere afdelingen aangezien er nu eenmaal minder spelers in een ploeg zijn.
  Er wordt hier ook gedaan alsof bordpunten nu helemaal niet meer meetellen, als je kijkt naar de eindstanden van de afgelopen jaren dan zie je dat heel vaak de ploegen aan de top van de rangschikking hetzelfde aantal matchpunten hebben waarna bordpunten nog altijd doorslaggevend zullen zijn.
  Ik zie ook niet in waarom iemand die niet zijn volledige naam gebruikt hierop aangevallen dient te worden, volgens mij is het niet het beleid van deze website dat iedereen zijn volledige naam dient te gebruiken? De meesten doen dit dan ook niet.

 6. Garnaaltje
  Garnaaltje07-10-2009

  Hmmmm… wie zou nu toch die garnaaltje zijn? Misschien iemand die houdt van anoniem te discussiëren?

 7. RAFC
  RAFC08-10-2009

  @ Garnaaltje,

  in mijn ogen heb je je al verraden…
  Voor een ploegske molshoopsshotters supporteren, en die dan nog vergelijken met een edele sport als schaken… ge moet maar durven…
  Dus ik weet wie je bent, weet jij wie ik ben?

 8. Hyves
  Hyves20-10-2009

  Nog een late, misschien overbodige aanvulling: in het seizoen 70-71 speelde men in België ook al met het huidige systeem (matchpunten en 2-2 / 3-1 of 3-0 (ff) voor bordresultaat). Toen verloor Eupen tegen Antwerpen in de zevende ronde met 12-11 door inderdaad: een forfait op het laatste ogenblik van Schumacher wegens familiale omstandigheden: 3-0 ipv 3-1 en de twee matchpunten naar Antwerpen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.