Fridman bevestigt elosuprematie in Wirtzfeld

FridmanVolgende week begint het Belgische Kampioenschap en meteen ook het zomerseizoen. En net zoals in de vorige jaren wordt dat BK ingeleid door een heus schaakweekend in Wirtzfeld, met op zaterdag een ploegentoernooi en op zondag een prestigieus rapidtoernooi.

In beide toernooien was thuisploeg Wirtzfeld de sterkste, met een hoofdrol weggelegd voor Daniel Fridman. De Duitse grootmeester (2655) was, samen met GM Luc Winants, dé blikvanger van dit weekend en hij stelde niet teleur. Zijn ploeg won het toernooi en hijzelf de individuele prijs…

“Silentium”

“Gezelligheid. Dat is voor ons het belangrijkste aspect aan dit weekend”, steekt Wirtzfeldvoorzitter Paul Zilles van wal. “We zouden een sporthal kunnen afhuren en honderden spelers lokken, maar daar draait dit weekend niet om. We willen een gezellig toernooi, waarin de competitie belangrijk is, maar waarin iedereen zelfs met mindere resultaten zich toch kan amuseren.” Dat uitgangspunt zorgt ervoor dat het schaakweekend in Wirtzfeld ieder jaar drukker en drukker bezocht wordt. Vooral het ploegentoernooi op zaterdag barst stilaan uit zijn voegen.

Voor het individuele toernooi waren er nog wat plaatsjes open, maar tijdens het ploegentoernooi van zaterdag zat deze zaal propvol.

De gezelligheid uit zich vooral in de omzet die de plaatselijke bar maakt. Behalve liters en liters en liters bier was de gezellige babbel na de partij de hoofdzaak. Het nadeel van die gezelligheid was dat de zaal overvol zat en de stilte bij momenten ver te zoeken was. De regelmatige “Silentium” (de link met een cantus is snel gelegd trouwens) probeerde tevergeefs het tij te keren, maar niemand leek zich écht te storen aan het geroezemoes in de zaal.

Zeker de spelers van topfavoriet Wirtzfeld niet, want met GM Daniel Fridman had de thuisploeg een heuse topper in huis. Met een elo van 2655 is Fridman een van de sterkste spelers die achter de Belgische borden zit de dag van vandaag. “Hij laat een ongeïnteresseerde indruk achter het bord”, beschrijft Frederic Decoster, die voor “De West-Vlaamse Alliantie” uitkwam in het ploegentoernooi, zijn partij tegen de nummer 1. “Hij geeuwde zelfs tijdens de partij, maar tegelijkertijd speelt hij alles a tempo en doet hij alleen maar logische zetten. Een bijzonder ervaring.”

In het ploegentoernooi rekende de ploeg van Fridman af met alle tegenstand. Enkel Luc Winants hield hem op remise. Samen met Anna Zatonskih, Yuri Boidman, Hans-Hubert Sonntag en Gregory Maraite werd vooral concurrent Ans (met Winants, Gulbas, Hautot en Etienne Goossens) afgehouden. Eynatten, eveneens met een gemiddelde boven de 2300, werd derde. Het toernooi had maar liefst vier reeksen met telkens ploegen van vier of meer spelers. Meer dan 120 schakers vulden op die manier hun dag (en hun lever).

Victor Schleck was een tevreden organisator, al hoopte hij op iets meer deelnemers in het individueel toernooi op zondag.

Het individuele rapidtoernooi van zondag lokte iets minder spelers dan verwacht. “Gisteren was een knalsucces, maar vandaag had ik op twintig deelnemers meer gehoopt”, vatte organisator Victor Schleck het samen. Opnieuw was de suprematie van Fridman duidelijk. Hij won 7 partijen op rij en enkel in de laatste twee rondes, tegen Bart Michiels en Arvid Viaene, moest hij remises toestaan. De tweede plaats was voor co-favoriet Luc Winants. Winants is sinds 1 mei opnieuw de nummer 1 op de Belgische FIDE-ranking en speelde eveneens een prima toernooi. Met 7,5/9 volgde hij op een half puntje. Cemil Gulbas werd derde met 7/9.

Zo zit de voorbode van het zomerseizoen erop. Volgende week zijn we live in Berchem voor een van de sterkste Belgische kampioenschappen ooit.

 1. brabo
  brabo30-06-2011

  @ Tom

  Eruit stappen heeft invloed op het eindklassment van je tegenstanders want de scheidingssystemen houden vaak rekening met wat de tegenstanders hebben gedaan. Dit kan het verschil maken tussen een prijs of geen prijs (beker, titel, geld, ticketje voor kwalificatie,…)

  Wel mooi dat je jezelf eerst uitschrijft want dat gebeurt vaak niet door tornooiverlaters waardoor sommige tegenstanders tevergeefs 100km en meer naar de tornooizaal bollen om dan te zien dat ze een forfait krijgen.

  Ik kan mij voorstellen dat het voor de organisatoren ook niet prettig is om te zien dat sommige spelers zo weinig respect kunnen opbrengen voor de geleverde inspanningen. Er is misschien geen materiele schade maar het morele wordt vaak uit het oog verloren.

 2. Oscar
  Oscar01-07-2011

  Iets helemaal anders.

  Tanguy heeft nu ook geremiseerd tegen de vroegere wereldkampioen bij de junioren : de GM Gupta (2604).
  Vandaag om 15 uur moet hij het opnemen tegen niemand minder dan Nigel Short.
  De “live” is niet fameus. Gisteren is de koning van Tanguy van het bord verdwenen.

  http://www.chessa.co.za/tournament_websites/CWCC2011/games/tfd.htm

  http://www.chess-results.com/tnr52156.aspx?art=9&lan=1&fed=BEL&snr=13

  http://www.chessa.co.za/tournament_websites/CWCC2011/index.html

 3. BugsBunny
  BugsBunny01-07-2011

  heb zo het gevoel dat sommigen een groot deel van hun leven spenderen aan onzinnige berichten die tot niets dienen. Zegt genoeg over hun privé leven.

 4. Noekepoek
  Noekepoek01-07-2011

  Toevallig zorgde dat uitstappen van Simon Olivier ervoor dat Lennert Lenaerts op plaats 6 kwam in de eindschikking van Cambrai terwijl hij evenveel punten had als nummer 3 die een mooie geldprijs mee naar huis nam terwijl Lennert 3 zou zijn geworden als Olivier gewoon had doorgespeeld en nu deze prijs aan zijn neus zag voorbijgaan. Diezelfde Olivier liep wel de hele zondag weer rond als een zombie met platte pielen.

 5. Oscar
  Oscar02-07-2011

  Tja, je moet ieder diertje zijn pleziertje gunnen, meester Konijn.
  Tanguy heeft jammer genoeg verloren. Een volgende keer beter …

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.