Gent schenkt Charleroi vroege titel

Gisteren is het doek gevallen over de titelstrijd in eerste nationale: topfavoriet CREC liet geen steek vallen, terwijl concurrent Ans verrassend onderuit ging tegen KGSRL Gent. De Karolo’s kunnen niet meer ingehaald worden. CREC was heel het seizoen dominant – met uitzondering van de negende ronde – en viert dus een te verwachten titel.

In tweede nationale heeft Zottegem de puntjes op de i gezet na een fantastisch seizoen. Samen met Wirtzfeld promoveren zij naar eerste…

CREC en Zottegem vieren feest

De titelstrijd in eerste én in tweede is gisteren één ronde voor het einde van de competitie beslist. Zowel in eerste als in de twee tweedes is de kampioen immers al bekend. CREC Charleroi heeft een dominant seizoen gisteren bekroond met een 13-19 zege in Eynatten. De zeges kwamen van Istratescu, Vocaturo en Georgiev. Omdat Ans enigszins verrassend onderuit ging tegen Gent (Rozentalis en Vandenbussche zorgden voor kleine stuntjes tegen Feller en Hautot), is de laatste tegenstand van de baan.

Met zijn titel breekt CREC de hegemonie van de Duitstalige clubs van de afgelopen jaren. Meer zelfs: Amay en Gent vervolledigen de top 3 – voorlopig toch – en zorgen dus voor een volledig niet-Duitstalig podium dit jaar. Volgend jaar zal met de terugkeer van Wirtzfeld echter een nieuwe concurrent opstaan. Wirtzfeld was al eerder zeker van de titel en speelt in de laatste ronde nog een galaduel tegen de tweede in 2B, CRELEL uit Luik.

Glen De Schampheleire, het eerste bord bij het succesteam van Zottegem

In 2A heeft Zottegem een opmerkelijk seizoen glorieus afgewerkt met een verpletterende 11-21 zege in Borgerhout. Hierdoor treedt Zottegem volgend seizoen voor het eerst in zijn geschiedenis in eerste nationale aan. Een hele uitdaging voor deze ploeg, die op elo een vogel voor de kat lijkt, maar die teert op beloftevolle jeugd en zoals ze dit seizoen getoond hebben, zijn ze zeker niet te onderschatten.

Waar de titels in de eerste twee nationales al vast liggen, is de degradatiestrijd des te spannender. Vooral in het sterke 2B voelen enkele ploegen elkaars hete adem in de nek. Zo komen Eupen, NLS, Bosvoorde, Gent en Eynatten 3 nog steeds in aanmerking voor degradatie, zeker met enkele onderlinge duels in het vooruitzicht. In 2A is Borgerhout al zeker van degradatie, maar Humbeek en Hoboken knokken nog voor een verblijf in tweede. Humbeek heeft een bonus van één puntje, maar speelt de laatste ronde wel tegen Brugge 2, een stevige ploeg, die sterker en sterker wordt door de degradatiestrijd in eerste.

Want daar is Brugge 1 alles uit de kast aan het halen om erin te blijven. Ondanks een stevige inspanning en tal van versterkingen, moesten de Bruggelingen tevreden zijn met een puntendeling. Anderlecht sloeg keihard toe tegen Borgerhout en redde zich zo. Borgerhout daarentegen moet plots serieus op de tellen passen. Als zij verliezen in de laatste ronde, en Brugge wint, dan liggen ze uit de hoogste divisie.

Zo komen er twee cruciale weken aan, volgende week in de lagere reeksen en de week daarna de grote finale in eerste.

De uitslagen
De stand
Partijen bij Valeer Maes

 1. Bart
  Bart22-03-2012

  Ik ben absoluut fan van Zottegem en zijn prestaties, maar wordt het hier niet toch wat overroepen? De feiten zijn volgens mij toch wat genuanceerder:

  1) Als Zottegem in reeks 2B speelde, was er nu geen sprake van “het Zottegemse model”. Daar ligt de gemiddelde elo bij de ploegen die laatste staan zelfs hoger dan bij de Oostvlamingen, al is het natuurlijk niet 100% correct te vergelijken met jeugdspelers (hoewel, als je bv NLS ziet, lijkt dat heel veel op Zottegem qua idee). Maar toch kan je objectief stellen dat het niveauverschil tussen beide reeksen echt wel groot is.

  2) Ik denk niet dat er achter het Zottegemse succes een “strategisch plan” zit, zoals Brabo het hier voorstelt. Het is gewoon een bende vrienden, die goed kunnen schaken en graag samen spelen. Daar zit een grote factor geluk in: de Roos-broers, Glen ed. vormen een generatie die geweldig is voor de club, zowel qua ploeggeest als passie voor het spel. Echter, je moet ook wat geluk hebben onderweg. Zulke generatie gaan ze niet altijd tegenkomen, hoor. Of om mijn punt te maken: dat zogenaamde “strategische model” is volgens mij geen strategisch plan, maar is gewoon een mooie verrassing van een club met een goede generatie. Het is een momentopname, geen bewijs van strategische planning.

  Trouwens, zelfs Zottegem heeft uiteindelijk lokale versterkingen gekregen (zoals Roel Hamblok) en heeft zijn opmars niet louter en alleen met eigen jeugd gedaan. Dit is trouwens ook maar normaal, maar ik bedoel maar dat het ook niet overroepen moet worden, alsof het een soort van “wirtschaftswunder” zou zijn.

  Dus: GO Zottegem, hopelijk blijven ze in eerste volgend jaar (zonder huurlingen bijna onmogelijk). Leuke ploeg, maar al dat gepalaver hier gaat er mij wel wat over.

 2. Adrian
  Adrian22-03-2012

  Bedankt iedereen voor de steun dat ze brengen bij deze overwinning. Fijn om te horen dat velen het naast ons ook fijn vinden.

  Nu om toch even te reageren op het bovenstaande omtrent dat ‘beleid’ en de vergelijking van met de Waalse afdeling.

  1. Ok op ELO ligt het gemiddelde lager. Maar desondanks waren wij zeker niet de elo favoriet in het begin van het seizoen. Dus ELO mag zeker geen criterium zijn.

  Daarbovenop heb je in de Waalse reeksen het fenomeen dat er meer ‘huurlingen*’ zijn waardoor het algemene ELO gemiddelde enorm toeneemt uiteraard. Wat de kansen idd aanzienlijk zou verlagen gezien.

  -*Zonder afbreuk te doen of iets negatiefs te bedoelen met de term ‘huurlingen-

  2.Vooral hierin wil ik dieper op ingaan omdat de factor ‘geluk’ vrij beperkt is en dat je geluk sowieso moet afdwingen.

  Iedereen kent wel het stramien dat Hans volgt met het leiden van onze club.

  De vriendschappen die opgebouwd zijn zijn een logisch gevolg van de mentaliteit die hij volgt. Door als jeugdspelers samen naar vele tornooien te gaan, train je niet enkel het individue maar breng je ze ook in contact met vele andere schakers. Door dit open contact ontstaat dus logischerwijze vriendschappen die dan jaren nadien nog gelden.
  Door dat vrienden van elkaar leren, trekken ze elkaar ook enorm op. Ze spelen tegen elkaar en niemand wil onderdoen voor elkaar. Zo is iedereen telkens bezig met zijn eigen progressie terwijl toch nog de competitie geest te bewaren. Even inpikkend op de ‘versterking’ die zich dan spontaan aanbiedt is dan weer het gevolg van een open mentaliteit en de vriendschappen die ontstaan zijn doorheen de vele tornooi ervaringen.

  Akkoord, dit alles is zeker niet eenvoudig om te bereiken, dat zie je zo aan alle inspanningen, opmerkingen en werk dat er aan vooraf gaat.

  Ik denk dat als dergelijke initiatieven niet direct iets opleveren je zeker niet mag gaan opgeven. Iedereen begint achteraan en iets opbouwen kun je altijd beter met een groep mensen dan iets helemaal alleen.

  Ik wil nog een laatste beeld geven van hoe alles gestart is op IC vlak dan. Toen ik begon te spelen in Zottegem was juist de eerste ploeg toen gezakt uit 4de afdeling waardoor we dus helemaal gebonden waren aan het spelen in 5de afdeling.

  Toen heb ik mogen meespelen als jeugdspeler in een team dat graag kampioen wou spelen mocht dit mogelijk zijn. Met een team dat ELO gewijs zeker achterlag op de rest was het ons toch gelukt om kampioen te spelen dat jaar. Het jaar nadien 2 jaartjes in 4de gebleven om daarna dan te stijgen naar 3de. Daarna bleef het daar niet bij want ook andere spelers konden dan kampioen spelen in 5de om zo ook ploegen naar 4de te krijgen. Dit werd dat herhaald met onze ploeg naar 2de en nu dan toevallig naar eerste.

  Los van ons team, hebben ook de andere spelers van de club er baat bij gehad. Ook de niet jongste spelers hebben er voor gezorgd dat er ploegen kampioen werden en op dit moment is er dus een ploeg in 3de en ploegen in 4de en 5de. Spelers die allemaal sterker zijn geworden en nog steeds in mijn ogen de capaciteiten hebben om vooruitgang te maken.

  Bedankt Hans en iedereen van de club, voor alle kansen en mogelijkheden dat je ons gegeven hebt.
  Oef sorry alvast voor het lange tekstje.

  Om af te sluiten:
  Met een sterke geest en de juiste stimulans kan altijd het beste uit iemand gehaald worden. Het is gwn ene kwestie van hoe je het aanpakt.
  Wij maken er alvast een leuke boel van en proberen dit zo goed mogelijk vol te houden.

  PS: Ik wil hier enkel kort ons beeld schetsen en wil zeker geen afbreuk doen aan derden. Enige gelijkenissen zijn echter enkel en alleen toevalligheden gebaseerd op uw eigen ervaring 😉

 3. brabo
  brabo23-03-2012

  @Bart:
  Zoals Adrian het al aangaf, geloof ik evenmin dat Zottegem een grote factor geluk heeft gehad. Ik heb begrepen dat Zottegem met een netwerk van scholen samenwerkt. Het is een logische evolutie dat uit die honderden schakertjes er enkele boven komen drijven. Dit komt misschien over als geluk maar dit is statistische logica.
  Een wel uitgedokterd plan zal Zottegem wel niet gehad hebben maar je kan wel zeggen dat ze zich steeds rechtlijnig hebben gehouden aan hun eigen principes wat ik benoem als strategie.

  Zelfs al had Zottegem in reeks 2B gespeeld en niet kampioen gespeeld dan nog zijn ze m.i. een rolmodel. Door de resultaten krijgen ze nu pas serieuze aandacht.

  Ik wil wel toegeven dat je met dit rolmodel nooit kampioen zal kunnen spelen in 1ste zolang er profploegen zijn die hoger kunnen bieden. Voor een club die de landstitel ambieert dan is dit model van Zottegem, geen goed rolmodel.

 4. MarcvS
  MarcvS23-03-2012

  @ Brabo

  Zelf ben ik verantwoordelijk voor de ploegenopstelling in de provinciale competitie.

  We hebben een ploeg in 1e, 2e en 3e provinciale. Voor de club en de continuïteit is het belangrijk dat we het zo houden.

  Dus begin ik bij de samenstelling van de ploegen met de 1e ploeg, daarna met de tweede en dan pas met de derde.

  De derde en de tweede ploeg zijn opstapjes voor de jeugd om door te groeien naar de 1e ploeg. Onze tweede ploeg heeft een ELO-gemiddelde van zo’n 1720, genoeg om erin te blijven.

  Momenteel hebben we enkel Roel en Karel, die van de jeugd die die doorsteek gemaakt hebben, andere jeugdigen zijn er jammer genoeg mee gestopt, wegens studies.

  Persoonlijk heb ik niets liever dan dat een jeugdige mij uit de 2e ploeg speelt, want dat is ook goed voor de club.

  Verder had ik ook liever gehad dat Stef, Roel en Yordi bij ons gebleven waren, dan speelde onze eerste ploeg in nationale in 2e afdeling in plaats van in 4e.

  By the way als je aan mensen van Overpelt, Eynatten, Wirtzfeld zou vragen of ik een individualist ben, dan krijg je neen als antwoord.

  Anyway het is vrijdag, deze avond naar de club, supporteren voor de 3e ploeg en daarna pinten pakken. 🙂

 5. brabo
  brabo23-03-2012

  @MarcvS:
  Uiteraard is het geen puur zwart/wit. Iemand in een hokje plaatsen is niet aangenaam maar doe ik uitzonderlijk toch om de verschillen tussen ons te accentueren.

  Ik denk wel dat we het eens zijn dat we beiden andere zaken zoeken in het schaken en daardoor andere beleidskeuzes verkiezen. Ik kan mij meer terugvinden in een model zoals Zottegem of Deurne, de club waarin ik speel, terwijl jij jezelf wellicht beter voelt in een liberaler model zoals Wirtzfield en Eynatten.

 6. Valery
  Valery23-03-2012

  Zottegem en Deurne toch ook een dag en nacht verschil 🙂
  Benieuwd wie Bart is, Bart Michiels is hij niet…

 7. Peter
  Peter23-03-2012

  Ik sluit me deels aan bij Bart. Om op Brabo en Adrian te reageren: Hans Temmerman verdient ongelooflijk veel respect, als ik dat zo hoor! Ik denk echter niet dat hij kampioenen maakt, ik denk wel dat hij een geweldige vriendenclub bijeenhoudt. Dat is iets anders en ik denk dat het dat is dat Bart bedoelt. Dat ze nu ook in tweede kampioen spelen, is een leuke extra, maar is geen direct gevolg van dat “beleid”. Zo interpreteer ik de woorden van Bart in ieder geval.

 8. brabo
  brabo23-03-2012

  Uiteraard zijn er grote verschillen tussen Zottegem en Deurne. De discussie gaat over de strategie/ filosofie en ik denk beide clubs daar wel op dezelfde lijn zitten.

  De samenstelling van een club hangt niet alleen af van het gekozen beleid maar ook van
  – locatie
  – de vrijwillige inzet
  – geschiedenis
  – …

 9. brabo
  brabo23-03-2012

  We zullen het best Hans zelf vragen. Ik kan moeilijk geloven dat je het hele land rondrijdt, trainingen geeft, steeds nieuwe jeugdspelers aantrekt… enkel om een vriendengroep bijeen te houden. Er zijn gemakkelijkere methodes om dit te verwezelijken. Nee volgens mij doe je dit vooral omdat je hogerop wilt waaruit automatisch kampioenen volgen.

 10. David roos
  David roos23-03-2012

  Komaan Hans! Zeg het ons! Wat is de reden van je ‘beleid’ ? 🙂 je zult vele mensen uit hun lijden verlossen!

 11. jefke
  jefke23-03-2012

  ik denk dat er veel Hans Temmermansen rondlopen en veel clubs zijn met jeugd. meestal hebben die clubs zo 1 goed spelertje die dan na verloop in de hogere afdelingen verdwijnt
  Ik hou toch op bot geluk waar een club gewoon een goede generatie heeft.
  OF is dat te simpel?

  en Deurne met Zottegem vergelijken?
  de enige gelijkenis is dat A’pen ergens in de jaren 70 ook over een eenmalige uitstekende generatie beschikte en veel van die mannen uiteindelijk ooit bij Deurne hebben gespeeld. (rooze, Sadkowksi, weemaes, Penson, Proost, Valery,…)

 12. Wouter G
  Wouter G23-03-2012

  Meneer Bart legt de vinger op de wonde.
  Wat een geluk dat we in die krotreeks 2A zaten, anders zouden we met onze motivatie, goede ploegsfeer, vechtersmentaliteit (er zijn dit jaar een aantal nu al legendarische -naar bescheiden Zottegemse normen- partijen gespeeld), en soms ook het tikkeltje geluk dat ons vorig jaar ontbrak NOOIT kampioen kunnen spelen.

 13. Garnaalkroket
  Garnaalkroket23-03-2012

  Het was eigenlijk ook op voorhand geweten, dat in die reeks 2A zowat iedereen kampioen kon spelen.

  Ik was zelf gemotiveerd in het begin van het seizoen om kampioen te spelen, maar door heel wat omstandigheden EN mensen uit vorm moeten wij zondag strijden tegen degradatie, en hopen dat Humbeek niet verrast tegen KBSK2.

  Om over het succesverhaal van Zottegem in te springen: Zonder een spilfiguur als Hans had Zottegem nooit zo groot geworden. Je kan je Zottegem niet meer voorstellen zonder Hans en dat wil veel zeggen.

  Voor wie bekend is met mijn club (Hoboken) die weet ook dat er alle weken een vaste kracht is achter de club waar je altijd op kan rekenen, en die dan zelf amper kan schaken. (net voldoende om de jeugd uit stap 1 les te geven, wat hij dan ook doet.)

  Kortom, een club, al is het een vriendenclub of een ‘sponsor’club heeft altijd nood aan vaste krachten achter de club om voort te kunnen bestaan. Enthousiaste schakers is al veel, maar zonder bijvoorbeeld chauffeurs voor de jeugdspelers ben je niets.

  Overigens doet het me dan ook plezier dat je de opgroeiende jeugd bij Zottegem ziet die dan ook effectief mee achter de club staan waar nodig (zoals bijvoorbeeld David Roos) 🙂

 14. Glen
  Glen23-03-2012

  Mij lijkt de hele discussie nogal academisch. Spreken van Zottegem als een te volgen model lijkt me nogal verregaand. Mijn inziens is dit eenmalige succes er gekomen door een gelukkig samenloop van omstandigheden. Een groepje leeftijdsgenoten die door de onverwijlde inzet van de voorzitter Hans Temmerman mee konden doen aan een pak binnenlandse toernooien en op die manier de smaak van het spel te pakken kregen. Uiteindelijk bouw je ook relaties uit met andere clubs en trek je je aan elkaar op, waardoor ook het algemeen niveau omhoog gaat. In de loop van de jaren werd de basisploeg versterkt met enkele sterke spelers uit andere clubs. Niet betaald, om de simpele reden dat dat nu eenmaal de filosofie is van de voorzitter. Ik vermoed ook omdat de clubkas anders snel leeg zou zijn.:) Ook hier zie ik weinig verschil met andere clubs.

  De reden dat we dit jaar kampioen spelen valt zeker ook aan geluk toe te schrijven. De op papier zwakkere reeks, maar ook in individuele duels hadden we het geluk vaak aan onze kant. Heel wat matchen hadden ook anders kunnen aflopen.

  Nu staan we natuurlijk voor de belangrijke vraag of we ons huidig team kunnen aanhouden, of dat we moeten zoeken naar versterkingen.

  De toppers in eerste klasse doen eigenlijk ook een fantastische zaak voor onze competitie. De gemiddelde tegenstand gaat omhoog en de uitdaging vergroot. Het enige probleem is dat grootschalige stunts zo goed als uitgesloten zijn. Dit is mijn inziens te wijten aan het gekozen matchpuntensysteem. De enige vraag die me altijd geintrigeerd heeft is waarom deze topclubs er precies zoveel geld tegenaan gooien. Wat heb je daaraan van voldoening? Ik stel de vraag vrijblijvend.

  Verder lijkt Zottegem me ook niet echt te verschillen van Brugge qua filosofie. Ook Brugge is vertrokken met een core-ploeg van goeie vrienden (ik weet niet of ‘goeie
  drinkbroers’ een adequatere omschrijving is 🙂 ) die elkaar omhoog stuwen. Uiteindelijk heeft ook Brugge zich moeten versterken met enkele andere spelers om te kunnen in eerste blijven.

  De felicitaties doen zeker deugd, maar we moeten natuurlijk blijven relativeren.

 15. Hugo V.S.
  Hugo V.S.23-03-2012

  @ garnaalkroket
  Is er al een afspraak misschien met Aalter?
  Ik denk dat de druk in de eerste plaats bij Hoboken ligt. Zij moeten winnen en Humbeek heeft genoeg aan een gelijkspel.

 16. Garnaalkroket
  Garnaalkroket24-03-2012

  Bestaat er dan misschien al een afspraak met Brugge 2, Hugo? Het zou nogal hard opvallen mochten er toevallig net 8 remises vallen he 🙂

  En hoe Aalter opkomt, zien wij zelf wel, wij zullen klaar zijn om het op te nemen tegen hen en volop voor de winst gaan, het moet wel!

 17. brabo
  brabo24-03-2012

  @Glen
  Voor zover ik kan mij herinneren, speelde Brugge ook 10-15 jaren geleden met versterkingen. Niet van hetzelfde kaliber als vandaag maar desalniettemin niet met spelers opgegroeid in de club.
  M.i. is er een groot verschil qua filosofie. Er bestaat bij Brugge geen verbod op het uitgeven van geld aan schakers. Als de nood (zoals nu) het vraagt dan worden de eigen spelers aan de kant gezet om de resultaten neer te zetten.
  Ik zou zelf grote moeite hebben om te aanvaarden dat ik als basisspeler uit de ploeg wordt gezet na een heel seizoen mij ingezet te hebben. Nu ik veronderstel dat iedere Brugse speler wist op voorhand dat dit kon gebeuren en bijgevolg ook geen moeite heeft met deze strategische beslissing. De vraag blijft of de competitie nog sportief wordt gespeeld want het verschil in de opstellingen is erg groot.

 18. MarcvS
  MarcvS24-03-2012

  @Glen

  ” De enige vraag die me altijd geintrigeerd heeft is waarom deze topclubs er precies zoveel geld tegenaan gooien. Wat heb je daaraan van voldoening? Ik stel de vraag vrijblijvend.”

  Dan stel je die vraag in het nieuwe seizoen maar aan de Schlecks en de Delhaeses van deze wereld. Dan weet je het.

 19. Bart
  Bart24-03-2012

  Wouter G: jij bent een voorbeeld van hoe je een post niet kan lezen en er dan een belachelijke conclusie uit kan trekken.

  Mijn mening is perfect verwoord door Glen. Ik heb daar niets aan toe te voegen. Ik wilde gewoon eenzijdige conclusies of statements, zoals die hier gebeurd zijn, nuanceren. Glen doet dat perfect, zonder de prestatie ook te minimaliseren!

 20. Valery
  Valery24-03-2012

  @Glen Ik heb een voorbeeld hoe leuk het kan zijn om een beetje budget te hebben voor versterking. Charlois Europoort heeft zeer talentrijke jeugd en wil voor hun ontwikkeling snel in de meesterklasse komen.
  Lukt dat dan blijven ze misschien ook bij de club 🙂

 21. Valery
  Valery24-03-2012

  @ Brabo
  De 5 niet betaalde Belgen in Roosendaal nemen ook plaatsen af van de “echte” leden,
  ik was trouwens de eerste Belg daar 🙂

 22. David Roos
  David Roos24-03-2012

  Over het ‘nederland-schaak’: Dat zijn geen huurlingen 🙂 Ik, Adrian en Wouter spelen ook in Nederland maar wij spelen daar gewoon om tegen andere te kunnen spelen hoor. Om dat we hoogstwaarschijnlijk schaakverslaafd zijn enzo maar dat laten we buiten beschouwing. Dat zijn ploegen die uiteraard tevreden zijn met de versterking (of opvulling, je kiest maar hoe je het noemt) en zo meer kans willen maken. Zij betalen daarbij geen spelers ofzo. Uiteraard, vraag me niet hoe het zit met de ploegen in 1e en meesterklasse. De kans is groot dat er daar wel betaald wordt maar een groot deel van de belgische schakers in nederland spelen toch gewoon voor de fun, sfeer en de hobby 🙂

 23. Valery
  Valery24-03-2012

  Hoe je het draait of keert David, je zet
  (we zetten) anderen uit de ploeg, heeft niets met betaald of niet betaald te maken.

 24. Wouter G
  Wouter G24-03-2012

  Bart: jij bent een voorbeeld van hoe je een post niet kan lezen en er dan een belachelijke conclusie uit kan trekken.

 25. brabo
  brabo24-03-2012

  @Valery:
  Zonder de 5 Belgen bestaat de ploeg niet want er zijn onvoldoende eigen spelers om een ploeg in die klasse te houden. Met die logica kan je stellen dat je geen plaatsen wegneemt van de echte leden want de plaatsen bestaan anders niet.

  Vervolgens kan je wel jezelf afvragen waarom je een ploeg in die hogere klasse wilt houden terwijl je evenzo een ploeg in een lagere klasse met eigen leden kunt opvullen. Ik kan 2 redenen opnoemen: prestige en het feit dat je in Nederland mag wisselen in de volgorde waardoor je aan de eigen spelers sterkere tegenstand kunt geven dan in de lagere klasse.

  In Belgie bestaat het aspect niet van wisselen van volgorde waardoor het praktisch uitsluitend een aspect wordt van prestige. Op zich een heel normale menselijke karaktertrek want de massa wil zich vereenzelvigen met kampioenen. Het is geen toeval dat kampioenen altijd over de grootste supporterclans beschikken.

 26. LH
  LH26-03-2012

  Ook in Belgie kun je redelijk probleemloos lager geklasseerden in hogere ploegen zetten en hen zo sterkere tegenstanders geven.
  (gebeurt aan de lopende band met jeugdspelertjes)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.