Günter Delhaes is bondsvoorzitter af

DelhaesOp de algemene vergadering van de Belgische Schaakbond is het mandaat van Günter Delhaes als bondsvoorzitter niet verlengd. Delhaes kreeg noch van de Franstalige noch van de Vlaamse federatie voldoende steun. Chris Ghysels vervangt hem voorlopig tot er een nieuwe verkiezing komt.

Ook over het BK Jeugd en de nationale Interclubs zijn enkele grote beslissingen gevallen. De meest ingrijpende zijn de omschakeling van bordpunten naar matchpunten in onze interclubcompetitie en de veranderde selectiecriteria voor internationale jeugdkampioenschappen…

AV zet zaken op een rijtje

Zes en een half uur!! Men kan onze bestuursleden van alles en nog wat verwijten, maar dat ze bij de bond geen tijd steken in ons geliefde spelletje, dàt zou een serieuze aanfluiting van de werkelijkheid zijn. Van 14u tot 20u30 vergaderde de bondstop over allerlei heikele thema’s, die in de erg concrete realiteit een invloed zullen hebben op onze schaaktoernooien.

Een eerste heet hangijzer betrof de verlenging van het mandaat van voorzitter Günter Delhaes. Delhaes was enige kandidaat, maar slaagde er helaas voor hem niet in om de steun van de leden te krijgen. Hij haalde geen 50 % van de stemmen en kwam dus evenmin in aanmerking voor een beperkte verlenging (van een jaar) van zijn bondsvoorzitterschap. Voorlopig wordt hij vervangen door Chris Ghysels, die als langst dienstdoende ondervoorzitter automatisch die functie “in de schoot geworpen krijgt”. Binnenkort komen er nieuwe verkiezingen en zal een nieuwe voorzitter gekozen worden.

Een tweede, belangrijke thematiek waren onze nationale interclubs. Na de puntenverandering (van 1 en 0 naar 3-2-1-0) van vorig jaar is er nu een nieuwe ingrijpende verandering gebeurd. Zo zullen niet langer de bordpunten tellen als voornaamste criterium, maar wel de matchpunten. De bordpunten geven enkel de doorslag bij een gelijke stand in de matchpunten. De voorstellen tot vrijwillige degradatie en het maximum van 1 ploeg per club in eerste werden afgewezen. Wat dat betreft blijft alles dus bij het oude.

Een derde grote verandering betreft ons jeugdschaak. Zo is de winnaar van de Open -20/-18 reeks (die gemengd spelen) vanaf heden geplaatst voor de elitereeks. In concreto betekent dit dat Arno Bomans dit jaar in de elitereeks zal kunnen meespelen, omdat hij vorig jaar de -20 won. Een tweede verandering zijn de selectiecriteria voor internationale jeugdtoernooien. Zo legt de bond geen deelnameverbod meer op aan spelers die op eigen kosten willen meespelen aan een internationaal kampioenschap. Zij vullen de groep aan die ‘automatisch’ recht heeft op deelname (op basis van hun prestaties op het BJK/vorige internationale tornooien of hun eloquotering). Het nieuwe jeugdreglement omschrijft de precieze selectienormen, de procedure voor de bijkomende uitzendingen en de financiële regeling (wie betaalt welke kostenpost?). De vroegere technische jeugdcommissie is afgeschaft.

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

 1. Theo
  Theo19-03-2009

  100! 😀

  mijlpaal!

  Op naar de 200! 😉

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye19-03-2009

  ik denk wel dat matchpunten rijkere ploegen zal bevoordelen (allez ploegen die zich op bepaalde tijdstippen versterken).

  Stel bijvoorbeeld het hypothetische geval dat ploeg a en b in competitie spelen. Ploeg a is sterker dan ploeg b maar beide ploegen zijn wel veel te sterk voor de reeks. Ploeg a wint al zijn matchen met 3-1, ploeg b met 2,5-1,5. In de laatste ronde spelen beide ploegen tegen elkaar. Ploeg b heeft een sponsor die in de laatste ronde een aantal sterke spelers betaald waardoor b wint van a.

  Nu buiten de hogere reeksen speelt dit meestal toch niet.

 3. louis
  louis19-03-2009

  waarom slaat mijn argumentatie nergens op gaston?
  in een ploegencompetitie primeert het ploegresultaat en in individuele tornooien het individuele resultaat. is toch de logica zelve?

  grote clubs zullen altijd schuiven dus daar moet je niet eens mee afkomen.

  volleybal kent een playoffsysteem dus ook dat argument klopt niet. wie daar alles wint is nog steeds kampioen itt de nationale interclub.
  periodetitel in de voetbal is een momentopname (competitie is nog niet afgelopen) dus dit aanhalen houdt ook weinig steek.

  Gilles
  momenteel heb je in een 7tal reeksen deze situatie. in 3e zijn er 2 met 9.5/10 die geen kans meer maken op de titel omdat de “leider” met zijn 7 puntjes tegen de voorlaatste moet. die 2 moeten zondag trouwens tegen mekaar.
  nu spelen ze voor niets, als de “leider” geen domme dingen doet, en in het normale systeem is dit de titelmatch. wat is spannender Glen?

 4. Goendi
  Goendi20-03-2009

  @Luc: heb ik gedaan, meerdere malen. Maar, de bond (noch vsf noch kbsb) slagen er maar niet in om een deftig informaticaplan op te zetten? Ik stel enkel vast dat na 8 jaar er nog steeds geen degelijke website is (met alle respect, maar het kan beduidend beter).

  Als ik dan zie dat er een site komt waar 1000€ voor betaald wordt door de vsf, die, naar mijn bescheiden mening, vol gaten zit, dan concludeer ik dat men niets leert.

  De bond zou beter eens leren luisteren naar vakmensen. Ik ben van beroep IT’er, en ben er dagdagelijks mee bezig. Ik heb bovendien een ruim netwerk van IT’ers rond mij hangen. Met alles wat ze tot heden aan die informatica uitgeven, kan ik tien keer zoveel doen.

  Nogmaals, dat programma heb ik geen vertrouwen in. We weten allemaal wat de programma’s van de bond waard zijn. Kijk naar de ratingsite van de FIDE, en vergelijk dat met de uitslagenverwerking van de interclubs. Dat zegt voldoende. Het conept is leuk, de uitwerking minder.

  En als men dan toch programma’s maakt… Weiger dan gewoon niet-gestandaardiseerde resultaten en stel een manier ter beschikking om die resultaten te standaardiseren? Leg sancties op indien er geen uitslagen worden bezorgd nadat ze aangemeld zijn? Belgisch elo moet Belgisch zijn (vind ik). En anders kun je het beter afschaffen en FIDE elo gebruiken, dat kost je minder aan beroerde software.

 5. Ruben
  Ruben20-03-2009

  ik zat in de commissie die de reglementswijwiging heeft voorbereid.
  We zijn naar matchpunten gegaan omwille van de volgende 3 redenen:
  – het is een ploegencompetitie dus het ploegresultat primeert
  – in alle omringende landen is het zo
  – we willen voor de laatste 2 ronden de impact reduceren van het versterken van ploegen in degradatiegevaar.

 6. Gilles
  Gilles20-03-2009

  @Francky Nolf en louis

  Bedankt voor de info. Was te lui om het zelf uit te dokteren.

  Nog een kleine tip voor GastonDeBom. Als je dan toch schrijffouten gaat typen, doe het dan niet in drukletters. ‘Sowieso’ is de correcte schrijfwijze.

 7. Lucky Luke
  Lucky Luke21-03-2009

  @Goendi

  Ik merk dat je het niet eens zijt met het budget voor de VSF-website. Heb jij dit al kenbaar gemaakt aan jouw liga (en zij op hun beurt aan de VSF)? Jij bent IT-er en jij kunt het beter. Mooi zo. Heb jij dan misschien ook eens geïnformeerd bij de VSF om een lastenboek op te vragen en om daarna een offerte in te dienen. Ik ben zeker dat als je een beter resultaat kunt afleveren tegen minder dan het budget, je zeker kans maakt om dit contract in de wacht te slepen.

  Bijkomend. Enerzijds heb je de website (en daar ben ik het volkomen met je eens dat dit beter kan). Maar anderzijds zijn er op KBSB-vlak toch serieuze verbeteringen op gebied van administratie rond spelers (nieuwe inschrijvingen, hernieuwingen, …) en uitslagen van de nationale interclubs. Dus zo slecht als jij het laat uitschijnen is het toch ook weer niet.

  Daarnaast was er een voorstel voor het geïnformatiseerd aanvragen en ingeven van resultaten van de in het buitenland gespeelde toernooien. Dit voorstel werd unaniem ondersteund op de ASV van de VSF. Toen dit echter op de ASV van de KBSB ter stemming kwam, kreeg het voorstel over FIDE-ELO’s (opeens) heel wat stemmen en werd het ander voorstel niet aanvaard. De verklaring van deze ommeslag ken ik ook niet, maar hiervoor moet je dus te rade gaan bij jouw liga.

 8. Goendi
  Goendi22-03-2009

  @Lucky Luke: welk lastenboek? 🙂 Dacht je nu echt dat dat er was? 🙂 En ik heb al vele malen allerlei zaken voorgesteld… Kun je me eens uitleggen waarom dat via de liga zou moeten gaan? Zorg dan direct ook voor een uitleg die je kunt verkopen aan sponsors waarom alles via de liga moet beginnen… Dat is al een goede start.

  En op dat bijkomende… Willen we met die twee sites die jij daar opnoemt eens langsgaan bij 10 firma’s gespecialiseerd in webdesign en kijken hoeveel van die 10 er niét in tranen uitbarsten? Daarnaast, wil je een demonstratie hoe ik eventueel mocht ik dat wensen op 123 de gegevens van half schaakland België heb? We kunnen al beginnen bij het gebrek aan https.

  Met alle respect, nobel dat je de verwezenlijkingen wil verdedigen, en mij zul je niet horen zeggen dat het al goed is dat er een poging wordt ondernomen, maar noem het aub niet “niet slecht”, want het resultaat is écht wel slecht.

 9. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye22-03-2009

  ICTers zijn toch iets vies zenne =)

 10. smurf
  smurf23-03-2009

  @goendi: heb je het lastenboek nu wel of niet opgevraagd? Ik denk van niet.
  En ja, ik wil wel een demonstratie. Stoefer.

  Als je iets veranderd wil zien, begin je onderaan: de club, daarna de liga. Of je kan kankeren, en volgend jaar nog een keer “het beste van..” uit de doos halen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.