BK Jeugd opnieuw in Houffalize

BK JeugdHoofdorganisator Peter Van Praet vierde in 2010 zijn afscheid als drijvende kracht van het Belgische jeugdkampioenschap van de laatste jaren. Zijn team van Jeugdschaak.be blijft echter wel in actie en zij gaan verder op de ingeslagen weg. Het BJK van 2011 blijft in Houffalize, maar er zijn wel enkele kleine veranderingen.

Zo worden er nu voornamelijk ochtendpartijen gespeeld en zullen er meer nevenactiviteiten worden gehouden. Het compartiment liveborden wordt ook uitgebreid, met al zeker 32 liveborden. Inschrijven is nu al mogelijk en zelfs wenselijk, want ze lopen zeer vlot. De organisatie doet overigens een speciale oproep aan de sterkste jeugdspelers van ons land…

Oproep aan sterkste jeugdspelers

Na het afscheid van Peter Van Praet als organisator van het BJK, was er even twijfel hoe het verder zou moeten met het grootste der jeugdtoernooien in ons land. Maar de ploeg achter Van Praet weigerde de handdoek in de ring te gooien en besloot als team, met Jan Vanhercke als voorman, verder te gaan op de ingeslagen weg.

Jan Vanhercke neemt het roer over van Peter Van Praet

Dat wil zeggen dat de jeugd tijdens de tweede week van de paasvakantie naar Houffalize zal afzakken om mee te strijden voor de Belgische titels. Het toernooi vindt plaats op dezelfde locatie als de vorige twee edities. Het toernooi begint op zondag en eindigt op zaterdag (van 17 tot en met 23 april), “zodat Pasen en paasmaandag nog vrije dagen zijn om uit te blazen”, aldus Vanhercke. Ook wat het verblijf betreft, verandert er weinig. “Onze tarieven komen neer op een korting van 25% op het verblijf in de kamers en tot 16% in de appartement (afhankelijk van de bezetting en de
gekozen formule) ten opzichte van de normale prijzen van Ol Fosse d’Outh. Bovendien heeft U gratis dagelijks toegang tot het zwembad. Tenslotte genieten kinderen tot 14 jaar van het kindertarief en zijn er additionele kortingen voor jongeren tot 18 jaar.”

De belangrijkste verandering heeft waarschijnlijk te maken met het speelschema. In tegenstelling tot de vorige jaren wordt er niet meer voornamelijk ’s middags vanaf 14u gespeeld, maar wel ’s morgens vanaf 9u30. “We kregen vorig jaar dikwijls de opmerking dat de jongsten de nevenactiviteiten dikwijls vroegtijdig moesten verlaten, omdat ze op tijd onder de wol moesten kruipen. Dit jaar zullen de meeste nevenactiviteiten, zoals het blitztoernooi, dan ook ’s middags worden gespeeld. Bovendien is dit schema aangenamer voor ouders die het toernooi gebruiken als een vakantie. Zij hebben wat extra “quality time. Uiteindelijk zijn er twee ochtendpartijen meer dan vorig jaar.”

De nevenactiviteiten worden dan ook uitgebreid. “We zoeken naar meer commentaarmogelijkheden, eventueel live tijdens de partijen, maar het kan ook in de namiddag of vroege avond in een soort van “persconferentie” met commentatoren en spelers. Daarnaast wordt ook gestreefd naar de uitbreiding van het compartiment liveborden. Al zeker 32 partijen zullen live uitgezonden worden via deze website, maar de organisatie hoopt om dit aantal nog op te drijven.

De organisatie hoopt op deelname van de hoogste jeugdelo's in ons land, onder andere met Stef Soors en Nils Nijs, hier in actie op een BJK in Oostende enkele jaren geleden.

Voorts doet Vanhercke een oproep aan de topjeugdspelers van ons land: “Ik zou het geweldig vinden dat de hoogste elo’s nog eens allemaal meespelen in de elitereeks. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het jeugdschaak in het algemeen. De jongere spelers kijken echt op naar spelers als Nils Nijs, Glen de Schampheleire, Maarten Larmuseau, Stef Soors en noem maar op. Het zou fantastisch zijn voor het jeugdschaak als zij allemaal kunnen meespelen. Ik hoop dus dat ze, als ze de tijd hebben, beseffen hoe nuttig hun deelname kan zijn. Trouwens, op een bepaald moment kan je die titel niet meer halen. Elo’s kan je later nog winnen, als ze daar mee in zouden zitten.”

Reserveren is mogelijk via de officiële site: http://www.juniorchess.be. Dit wordt aangeraden omdat de inschrijvingen tot op heden vlot verlopen.

 1. brabo
  brabo22-01-2011

  Eerst studeren en daarna toch voor een profcarriere als schaker kiezen, vind ik geen optimale carriere (zoals Nijboer). Volgens mij maak je de meeste progressie wanneer je jong bent en de studiejaren zijn vaak net de jaren waar je op schaakvlak het meest dynamisch bent en dus de meeste kansen kan creeren.
  Daarnaast wordt een diploma snel waardeloos als je er niets mee aanvangt op de arbeidsmarkt. Na 10 jaar er geen gebruik van te maken, zijn de studiejaren grotendeels weggesmeten geld en tijd.
  Beter doe je volgens mij zoals Harmen dus studeren enkel wanneer je echt van plan bent om ermee op de arbeidsmarkt te starten.

 2. Valery
  Valery22-01-2011

  Tja Brabo, studeren is m.i. nooit weggesmeten geld en je verbloemt wel een en ander wat Harmen betreft daarbij ineens ook voorbijgaand aan het palmares van Friso.

 3. brabo
  brabo22-01-2011

  Zelfs als ik je gelijk geef dat studeren nooit volledig weggesmeten geld is dan nog schat ik dat zijn studie een effect van minstens 50 elo verlies heeft gehad op zijn latere gemiddelde rating. 50 elo TPR meer halen per tornooi, scheelt toch op het einde van de dag wat voor de boterham.

  Harmen daarentegen heeft van bij het begin voor schaken gekozen en heeft die geschatte 50 elo verlies op zijn latere gemiddelde rating door studie nooit meegemaakt.

  Wie heeft de beste studie/ carriere keuze gemaakt? Iemand die gestudeerd heeft en 50 elo verloren heeft op zijn later gemiddelde rating waardoor hij minder inkomsten heeft ontvangen of iemand die niet gestudeerd heeft en bijgevolg de maximum haalbare elo en financiele inkomsten eruit gehaald heeft.

  Dus ik maak geen vergelijking op palmares wel een vergelijking op basis van keuzes en het effect op hun latere loopbaan. Eigenlijk een beetje wat gebeurt in de parabel van de talenten (zie bijbel voor de details.)

 4. Valery
  Valery22-01-2011

  Brabo, je moet me nergens gelijk in geven hoor want van gedachten wisselen is eigenlijk het interessantste. Alles heeft zijn tol en hoe minder je schaakpotentieel is hoe minder erg een onderbreking door studie of wat dan ook zich zal wreken.
  Laat ons besluiten dat we beide aan schaken verslingerd of zelfs verslaafd zijn 🙂

 5. LH
  LH22-01-2011

  waarom kan een schaker enkel in elo’s rekenen

 6. Oscar
  Oscar24-01-2011

  Nog iets over Stellwagen : http://www.schaakbond.nl/2010/stellwagen-geeft-promotie-voorrang-boven-schaken
  Hij geeft commentaar in Wijk aan Zee en hij is secondant van l’Ami.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.