BK Jeugd opnieuw in Houffalize
Hoofdorganisator Peter Van Praet vierde in 2010 zijn afscheid als drijvende kracht van het Belgische jeugdkampioenschap van de laatste jaren. Zijn team van Jeugdschaak.be blijft echter wel in actie en zij gaan verder op de ingeslagen weg. Het BJK van 2011 blijft in Houffalize, maar er zijn wel enkele kleine veranderingen.
Zo worden er nu voornamelijk ochtendpartijen gespeeld en zullen er meer nevenactiviteiten worden gehouden. Het compartiment liveborden wordt ook uitgebreid, met al zeker 32 liveborden. Inschrijven is nu al mogelijk en zelfs wenselijk, want ze lopen zeer vlot. De organisatie doet overigens een speciale oproep aan de sterkste jeugdspelers van ons land…
Oproep aan sterkste jeugdspelers
Na het afscheid van Peter Van Praet als organisator van het BJK, was er even twijfel hoe het verder zou moeten met het grootste der jeugdtoernooien in ons land. Maar de ploeg achter Van Praet weigerde de handdoek in de ring te gooien en besloot als team, met Jan Vanhercke als voorman, verder te gaan op de ingeslagen weg.
Dat wil zeggen dat de jeugd tijdens de tweede week van de paasvakantie naar Houffalize zal afzakken om mee te strijden voor de Belgische titels. Het toernooi vindt plaats op dezelfde locatie als de vorige twee edities. Het toernooi begint op zondag en eindigt op zaterdag (van 17 tot en met 23 april), “zodat Pasen en paasmaandag nog vrije dagen zijn om uit te blazen”, aldus Vanhercke. Ook wat het verblijf betreft, verandert er weinig. “Onze tarieven komen neer op een korting van 25% op het verblijf in de kamers en tot 16% in de appartement (afhankelijk van de bezetting en de
gekozen formule) ten opzichte van de normale prijzen van Ol Fosse d’Outh. Bovendien heeft U gratis dagelijks toegang tot het zwembad. Tenslotte genieten kinderen tot 14 jaar van het kindertarief en zijn er additionele kortingen voor jongeren tot 18 jaar.”
De belangrijkste verandering heeft waarschijnlijk te maken met het speelschema. In tegenstelling tot de vorige jaren wordt er niet meer voornamelijk ’s middags vanaf 14u gespeeld, maar wel ’s morgens vanaf 9u30. “We kregen vorig jaar dikwijls de opmerking dat de jongsten de nevenactiviteiten dikwijls vroegtijdig moesten verlaten, omdat ze op tijd onder de wol moesten kruipen. Dit jaar zullen de meeste nevenactiviteiten, zoals het blitztoernooi, dan ook ’s middags worden gespeeld. Bovendien is dit schema aangenamer voor ouders die het toernooi gebruiken als een vakantie. Zij hebben wat extra “quality time. Uiteindelijk zijn er twee ochtendpartijen meer dan vorig jaar.”
De nevenactiviteiten worden dan ook uitgebreid. “We zoeken naar meer commentaarmogelijkheden, eventueel live tijdens de partijen, maar het kan ook in de namiddag of vroege avond in een soort van “persconferentie” met commentatoren en spelers. Daarnaast wordt ook gestreefd naar de uitbreiding van het compartiment liveborden. Al zeker 32 partijen zullen live uitgezonden worden via deze website, maar de organisatie hoopt om dit aantal nog op te drijven.
Voorts doet Vanhercke een oproep aan de topjeugdspelers van ons land: “Ik zou het geweldig vinden dat de hoogste elo’s nog eens allemaal meespelen in de elitereeks. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het jeugdschaak in het algemeen. De jongere spelers kijken echt op naar spelers als Nils Nijs, Glen de Schampheleire, Maarten Larmuseau, Stef Soors en noem maar op. Het zou fantastisch zijn voor het jeugdschaak als zij allemaal kunnen meespelen. Ik hoop dus dat ze, als ze de tijd hebben, beseffen hoe nuttig hun deelname kan zijn. Trouwens, op een bepaald moment kan je die titel niet meer halen. Elo’s kan je later nog winnen, als ze daar mee in zouden zitten.”
Reserveren is mogelijk via de officiële site: http://www.juniorchess.be. Dit wordt aangeraden omdat de inschrijvingen tot op heden vlot verlopen.
Wel grappig dat de opmerking over de topjeugdspelers die bang zijn om hun elo te verliezen net nu komt na de lange thread over hoe onbelangrijk elo wel is (volgens sommigen dan toch).
Vergeet toch ook niet dat wij beschikken over een jonge IM van 16 jaar : Tanguy Ringoir.
Tanguy zal niet zo snel aan de ELITE meedoen. Hij kan daar eigenlijk alleen maar elo’s verliezen, aangezien hij (op FIDE) de nr. 1 is bij de jeugd
De vraag is of het voor de oudsten nog wel “leuk” is, om zo vroeg onder de wol te moeten kruipen…
Een deel van het BJK draait ook om lekker lange nachten, waarin blitzmatchen à la Carlsen-Nakamura welig tierden, toch? Ook pingpongmarathons en zelfs een verdwaald bezoek aan “The Blue Lagoon”, de enige discotheek in Eupen. Zo was het vroeger toch!
Ach, vroeger…
Hij heeft nochtans vorig jaar meegedaan in zijn eigen leeftijdscategorie…
Waarom niet in de Elite, blijft me een vraag.
Leuk dat het het terug op dezelfde plaats is, want de accomodaties zijn toch ideaal voor de youngsters ! Ik zal zeker komen kijken met mijn zoontje van dra 6 jaar.
Wees niet te hard voor de auteur v/h artikel, een lijst van namen is nooit compleet. Laat het aan Tanguy Ringoir over of hij voor de leeftijdsgroep titel gaat of voor de elite groep ! Trouwens de afwezigen hebben ongelijk en de kampioen is de kampioen !
David, vorig jaar deed Tanguy niet mee hoor en ik geloof zelf niet in 2009?! Ik kan wel met absolute zekerheid zeggen dat Tanguy in 2008 in Oostende meedeed in zijn eigen categorie.
RM wat is het belangrijkste nachtelijke uitstappen of goed schaken, we hebben verleden jaar gezien wat die nachtelijke uitstappen voorstellen tegenwoordig. Ach vroeger was het beter.
? 😀
Wat waren de voorbereidingsregels voor het Belgisch Jeugdkampioenschap ook alweer?
Ik herinner me dit nog: nooit gaan slapen voor 04u, nooit ontbijten, laatste nacht nooit slapen.
Nooit ben ik niet kampioen geworden met die regels. Uitgaan en schaakniveau zijn gewoon positief gecorreleerd vanaf de -16-reeks.
Basiskennis Luc, basiskennis.
Ahh de magische rating, het enige jammer aan elo is inderdaad dat er sommige spelers niet meedoen met tornooien uit schrik enkele van hun kostbare puntjes te verliezen… dit geldt trouwens niet enkel voor jeugdspelers, er zijn evenveel ouderen die niet meedoen aan tornooien met bijv. veel jeugd (vaak ondergewaardeerd in elo). Aan de andere kant: als je je tornooien zorgvuldig uitkiest, kun je volgens mij veel vlugger FM worden, dus ergens begrijp ik die spelers wel… Ik hoop toch dat de sterkste jeugdspelers allen deelnemen: enkel op die manier kan het een volwaardig BK worden.
Ik vind persoonlijk dat het al ver gekomen is als we moeten ‘smeken’ dat de (top)spelers in de elite willen meespelen.
Voor mij was dit echt een eer waar ik alles voor deed om er toch maar in te kunnen spelen. Ik denk dat sommigen wel weten hoe hard ik mijn best heb gedaan.
Het bjk is toch een van de mooiste tornooien in Belgie, ik ken geen ander tornooi waar sfeer en schaken zo goed samengaan.Ik raad dan ook iedere jeugdspeler aan hieraan mee te doen zolang je nog kan,want je blijft jammer genoeg niet jong^^!
@ Arno
I second that 😉
@luc
Nogal een simplistische veralgemening, vind je zelf niet?
@Yen:
Ach FM, net of dat de heilige graal is. Ik kan je vertellen dat je ermee niets kunt kopen en respect ga je er ook niet meekrijgen want er lopen al zoveel FMs rond dat het niets meer speciaal is. In het beste geval krijg je eens een korting op het inschrijvingsgeld van een tornooi.
Een Belgische titel daarentegen, daar kan je nog jaren later over spreken zelfs al was het tegen Jantje en Mieke (bij wijze van spreken want sommige jeugdspelers zet je helemaal niet meer gemakkelijk opzij zelfs als topspeler) want het is en blijft iets unieks.
Brabo, jammer die stelling van je. FM word je na jaren inzet en er mogen er dan tegenwoordig meer op de markt zijn, dat is gewoon omdat het schaken er op vooruit is gegaan ook. Een titel van FM krijg je ook pas op basis van ettelijke partijen, beetje bij beetje zich verbeterend, terwijl een titel winnen evengoed het resultaat kan zijn van een toevallig geluk op een toernooi in de laatste ronde, die dingen gebeuren ook. Ik weet niet wie je bent, maar ik hoop vurig dat je zelf minstens FM bent, want anders vind ik het maar een loosy opmerking van iemand die het zelf niet kan halen.
Dag Guy, je heb gelijk maar het is meer geschreven uit frustatie ( deze 4 die de naam schaker niet waardig zijn) wat er gebeurd is verleden jaar. Maar ik heb nog altijd veel plezier aan de goede mensen die er met zovelen waren verleden jaar en weer zullen aanwezig zijn dit jaar.
Arno, ik weet dat je er veel voorover had om er bij te zijn en je heb zeker gelijk dat zevool gelegenheden er niet zijn bij de jeugd om er bij te zijn. Was aangenaam om u bezig te zien op de verschillende jeugdkampioenschappen.
interessant, we horen hier dat de officiele reden voor het vroege startuur maar een deel van de argumentatie is (at best).
Ook interessant is dat “de naam schaker” enige waardigheid zou dragen. Ik ken het verhaal niet, en als 4 schakers zich zouden hebben misdragen, wil ik hen niet beschermen, maar dergelijke reactie vanuit de hoogte verdraag ik toch ook niet goed. Jongeren zullen altijd jongeren zijn. Geef ze een sanctie, en gedaan.
Een externe motivatie om mee te doen: Als je later op een sollicitatiegesprek over je hobby’s vertelt en je kan toevoegen dat je kampioen geweest bent, dat kan helpen.
Of “Do it for the audience”, om Jan Verhaas te citeren.
@Steff: een zeer passende vergelijking! 🙂
@Luc: Wat vorig jaar gebeurd is, is inderdaad een spijtig voorval. Edoch, dergelijke zaken maken ook deel uit van het leerproces der volwassenheid. Jongeren moeten de kans krijgen om fouten te maken en daaruit te leren.
Desalnietemin zijn dergelijke situaties zeer vervelend, voor alle betrokkenen. Ik kan me inbeelden dat zij die zich misdroegen, hier ook de gevolgen van hebben moeten dragen, net als hun ouders en begeleiders.
Natuurlijk moet de organisatie zich ook indekken. Toch zou ik het jammer vinden voor de sociale cohesie, als het voor adolescenten (14-18 jaar) niet mogelijk is op hun eigen ritme en eigen initiatief de wereld te ontdekken.
Zoals je zegt, het blijft een schaaktornooi. Maar het blijft ook een hobby die niet altijd naar de beste prestaties, maar ook naar vriendschappen en onvergetelijke momenten moet leiden.
Ik kan begrip opbrengen voor de nieuwe indeling, maar misschien hebben andere leeftijdsgroepen andere noden en verwachtingen.
Afijn, het is nooit mogelijk om voor iedereen goed te doen. Veel succes gewenst met de organisatie, dat verdient zeker een grote pluim!
Daar moeten wel erg decadente dingen gebeurd zijn, vorig jaar…
Ja, met de begeleiders mag ook wel eens rekening gehouden worden ;-). Ochtendpartijen… zucht!
Ik zal een inspanning doen bij Tanguy zodat hij meespeelt.
Hopelijk kan hij dan bij mij logeren,want ik zit in een woning in de buurt met nog vier jongeren.
Bij hem telt niet het eloverlies maar wel de studies.
Hij weet nu al dat studeren hem meer geld zal opbrengen dat zijn eventuele gm titel.
@Francois:
Misschien zal hij met de gm titel gelukkiger zijn dan met meer geld. Ik zou in elk geval de jongen niet in een richting duwen maar hem zelf laten kiezen.
@brabo: ik begin steeeds minder en minder aandacht op je mening te hebben. Met alle respect, maar een minderjarige meegeven dat een titel in een dicipline die zijn brood amper op de plank zal brengen meer waard is dan een bachelor, master of doctoraat in zijn studiekeuze? Ik hoop van harte dat U NIET lesgeeft! pedagogisch gezien is die opinie totaal onverantwoord.
@Goendi:
Waarom lezen sommigen altijd dingen die ik niet schrijf? Ik schrijf helemaal nergens dat een titel in een dicipline meer waard is dan een bachelor, master of doctoraat. Ik zeg enkel dat je de jongen zelf zijn keuze moet laten maken en niet moet pushen in wat de mainstream denkt en wilt. Als de jongen gelukkiger is door te schaken maar met minder geld t.o.v. een job met meer geld dan moet je mijns inziens zijn keuze om voor het schaken te gaan ondersteunen. Elke dag iets kunnen doen wat je erg graag doet, weegt volgens mij toch wel op tegen meer geld op de rekening. Uw en mijn keuze waren verder studeren maar ik begrijp dat niet iedereen daar altijd warm voor loopt. Wist je trouwens dat bijna 80% van de dropouts in 1ste kandidatuur achteraf aangaven dat men eigenlijk nooit had mogen beginnen aan de studie maar door de omgeving gepusht werd om toch maar te proberen. Ik refereer hierbij naar het spraakmakend artikel Knack 8/12/2010: “Ik kom stinkend thuis, maar ik doe het graag”. Dit individueel falen vind ik zielig en toont nog maar eens hoe sterk de maatschappij voortdurend ons beinvloedt met vaak negatieve gevolgen.
Bovendien zelfs als de jongen op latere leeftijd verandert van perceptie dan zijn er nog voldoende mogelijkheden via bijscholing om een carrierewijziging uit te voeren.
Interessant, pedagogie is blijkbaar de wetenschap die kinderen/jongeren bijbrengt dat ze rijk moeten worden.
Studies (en een job) gaan trouwens niet enkel om geld, hoewel Francois en vooral Goendi daar de nadruk op leggen.
Om GM te worden moet je ook studeren, hoor.
Tanguy studeert gewoon graag. Maar beide soorten studies gaan moeilijk samen. Je moet kiezen.
@Oscar:
Oscar, ben je Oscar L. die over deze materie (studies of schaken) lange discussies met Karel van der Weide in het verleden gemaakt heb. Indien ja dan denk ik dat je hierover zeker een interessante bijdrage kunt brengen.
Mijn opinie is de jongen goed te informeren wat de mogelijke consequenties zijn van een bepaalde keuze maar de uiteindelijke keuze bij de jongen zelf te laten en die dan ook te respecteren en te ondersteunen waar mogelijk.
Sorry voor de teleurstelling. Ik ben helemaal niet Oscar L., hoor.
Ik begrijp je heel goed wat die keuze betreft. Maar laten wij ernstig blijven. Zijn er eigenlijk veel echte beroepsschakers ?
Want ik neem aan dat men toch studeert om later een beroep te kunnen uitoefenen.
@Oscar:
Nee in Belgie niet veel om 2 redenen:
– je moet goed zijn
– hier in Belgie heerst de filosofie dat een schaker geen beroep heeft en bijgevolg een parasiet is van ons sociaal systeem.
Toch is schaken mijns inziens een keuze die mogelijk is. Ik heb Tigran Gharamian leren kennen toen hij 20 jaar oud was (2004) en net geemigreerd was van Armenie naar Frankrijk met een 2330 rating. Hij heeft gekozen om enkel te schaken zonder op zoek te gaan naar een lokale job en zag dit beloond, welliswaar door keihard aan zijn schaak te werken, met een rating die vandaag 2658 is. Hiermee heeft hij niet alleen een mooi inkomen voor zichzelf maar onderhoudt hij ook nog eens zijn familie.
Ik bedoel alleen maar als iemand van 20 jaar, 4 jaar ouder dan Tanguy en met een lagere rating toen dan Tanguy nu heeft, het kan dan waarom niet Tanguy ook.
Volgens mij kan je vanaf + 2500 mits verstandig je planning en kosten te regelen, reeds leven. Een beroepsspeler kan tegen betaling spelen in interclubs in Duitsland, Belgie, Nederland, Frankrijk, Spanje, … Daarnaast moet een 2500 in staat zijn om geregeld in tornooien in het prijzengeld te vallen. Als je dit dan verder aanvult met lesgeven, artikels schrijven,… dan houd je voldoende over om normaal te kunnen leven.
Tanguy kan zeker een 2500 halen als hij het echt wilt maar een diploma en 2500 terzelfdertijd halen op korte tijd is onzeker.
Ik ben het voor een keer eens met Brabo.
Zowel Francois als Goendi stellen onomwonden dat de studie belangrijker is als het schaken. Dit is een typische Westerse redeneerwijze, die mijns inziens zeker steek houdt, maar die tegelijk ook gerelativeerd moet worden.
Gerhard Schebler zei ooit in een interview op deze site dat hij niet veel verdiende als beroepsschaker, maar dat hij elke dag kon doen wat hij zielsgraag deed. Is zijn keuze dan fout geweest? Financieel zal hij idd minder goed boeren dan met eender welk universitair diploma, maar als hij kan leven van zijn schaken én zich elke dag opnieuw amuseert. Sorry, maar dan heeft hij de juiste keuze gemaakt.
Maar je moet op voorhand wel weten wat je doet, natuurlijk 🙂
Trouwens, Brabo, één opmerkingetje wel is dat de vergelijking met Gharamian moeilijk is. Hij komt uit een land waar schaken 1) een nationale sport is en 2) waar schaken voor de mensen een manier is om méér te verdienen dan met een “gewoon” diploma. Zij hebben niets anders. Das wel een groot verschil met bv. Belgie.
Die Peter hier heeft een goed geheugen. De bewuste artikels:
Schebler: http://schaakfabriek.be/2008/08/27/miro-mee-aan-kop/#more-617
“Ik ben profspeler en wil dat erg graag blijven. Financieel is het niet altijd makkelijk, maar ik zie daar toch enkele voordelen. Ten eerste de levenskwaliteit. Ik geniet van elk moment dat ik bezig kan zijn met schaken. Ik kan zelf mijn tijd indelen en doe wat ik graag doe. Ten tweede verdien ik eigenlijk goed omdat ik ook veel lessen geef. In Duitsland is daar echt wel vraag naar. Met prijzengelden zou het niet lukken, maar die lessen geven echt een zekere stabiliteit. Ik geniet van mijn leven als profschaker.”
Gharamian:
http://schaakfabriek.be/2007/08/06/je-moet-altijd-meer-willen/#more-242
“SF: Is dat een cultureel gegeven? Ik heb de indruk dat veel Oostblokspelers en wat men “schaaklanden” noemt veel professionele schakers voortbrengen die op het randje leven?
TG: “Daar heb je niet helemaal ongelijk in, maar daar is ook een verklaring voor. In Armenië bijvoorbeeld heb je met een job helemaal geen zekerheid. Of je nu schaakt of werkt, qua zekerheid maakt het daar geen verschil uit. Wij zijn dus wel opgegroeid met dat gegeven en dat zorgt er ook voor dat wij er wat meer voor gaan. Wij vinden dat geen risico. Stabiliteit is iets typisch Europees. Het sociale contrast is erg groot. Als je dat weet, zal je veel van onze schakers beter begrijpen.”
@ Peter:
Ik geef Gharamian aan als voorbeeld dat GM worden op iets latere leeftijd perfect mogelijk is. Tegenwoordig denken sommigen dat als je tegen je 20ste nog geen GM bent dat je afgeschreven bent maar dat klopt helemaal niet. Francois denkt dat Tanguy slechts een eventuele kans maakt om GM te worden maar dat vind ik onterecht gezien zijn huidig niveau en leeftijd.
De omstandigheden waarin Gharamian zijn keuze maakte, zijn inderdaad verschillend dan Tanguys omstandigheden, dat zal ik nooit betwisten.
Helemaal eens met brabo!
Een ‘hoog’ diploma is zeker geen garantie voor geluk, en geld al zeker niet! Ik heb in mijn naaste omgeving verschillende welboerende zakenmensen mentaal zien ten onder gaan.
Iets doen wat je graag doet en daar dan voluit voor gaan is de boodschap. Heel kortzichtig en conservatief om er nog altijd van uit te gaan dat een universitair diploma (of geld) een mens zou gelukkig maken.
Om maar een extreem voorbeeld te geven: vele bouddhisten hebben helemaal geen materialistische bezittingen, maar zijn wel immens gelukkig! (zo extreem hoeft het natuurlijk niet te zijn, gewoon even aanhalen als vergelijking)
Onze westerse consumptiemaatschappij is er natuurlijk op gericht om mensen zoveel mogelijk in dat hoekje van ‘geld opbrengen’ te duwen.
Als een jonge schaker veel potentieel heeft, zou het bijna dom zijn om er niet voor te gaan. Zonde is het zeker.
Dan sta ik ook soms versteld van spelers zoals bvb Stellwagen (2650+) die studies de voorkeur geven.
Kijk eens naar Carlsen. Die kerel is net 20 en haalt 10duizenden $$$ binnen, de ene tornooizege na de andere. En waarom? Omdat hij als 12-jarige al besefte wat hij wou doen. En er ook 200% voor gegaan is! Dus denken dat schaken niet rendabel kan zijn…?!
Geld maakt niet gelukkig, de GM-titel evenmin. Iets doen in het leven wat men met passie en plezier kan doen, dag na dag, dat wel!
Er van uit gaan dat men op school iets leert is ook lichtjes voorbijgestreefd. De kwaliteiten die men heeft, zijn enkel door de persoon zelf aangeleerd. Zeker nu in het digitale tijdperk is informatie absorberen (aka universitaire studies) helemaal geen staaltje intelligentie meer. Iets met die informatie doen, deze interpreteren en verwerken echter, dat is wel een intelligente eigenschap.
Dus als een jonge schaker door ouders/maatschappij/media/… in de richting van studies gepusht wordt, is dat heel jammer en zonde van het verspeelde talent.
Zou het niet tof zijn om eens een Belgische schaker/schaakster van wereldformaat voort te brengen? Misschien dat we dan onze ministers er zelfs kunnen van overtuigen dat schaken een sport is! (en dus subsidies en ondersteuning en status mag krijgen)
Zie bvb wat er bij onze noorderburen gebeurd is, na Euwe, Timman,…
Of de ongeëvenaarde schaakcultuur in Rusland.
OK, gewoon een paar bedenkingen.
De uitspraken van Brabo, Schebler en Gharamian slaan nagels met koppen. Er is ook nog een gulden middenweg volgens mij.
Het leven als beroepsschaker is zeker niet voor elke +2500 weggelegd. Persoonlijk zou ik het moeilijk hebben om bijna een gans jaar in hotelkamers te moeten logeren om van tornooi naar interclub terug naar tornooi enz te gaan. Ik speel ook erg graag schaak maar dat aspect alleen al zou voor mij de balans laten overhellen naar iets anders (dus zeker geen job waar je ook veel moet voor reizen). Nu voor iemand die heel graag reist is dit negatieve punt voor mij net een positief punt voor hem.
@Theo:
Het is trouwens helemaal geen luxe om het schaken in Belgie eens te promoten. Vandaag zijn we gezakt tot 3786 leden waarvan meer dan 800 leden geen rating hebben en nog eens verscheidene honderden spelers al minstens een jaar geen partij meer gespeeld hebben voor rating. Diverse kleine clubs staan op de rand van hun bestaan met clubavonden waar nauwelijks nog leden aanwezig zijn. Je moet eens het artikel van onze Waalse buren lezen op hun forum: http://www.forum-fefb.be/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=4091&start=0. Het is vaak interessant om daar eens rond te kijken. Nu Belgie is niet alleen want op chesspub kon ik enige tijd geleden lezen dat ook in Duitsland diverse kleine clubs reeds verdwenen zijn door een gebrek aan interesse. Frankrijk daarentegen slaagt erin om die tendens te breken met zeer intensieve campagnes op de scholen.
Geen idee waar ik rijkdom als een element heb vermeld, noch waar ik gezegd heb dat pushen wel een goede pedagogische aanpak is. Het is wel degelijk echter de taak van de ouders en omgeving om een jongere er op te wijzen dat een profbestaan verre van zekerheid biedt in een klein schaakland als België, en dat er zonder meer meer kansen zijn met een diploma. Dat dat bovendien als Westers denken wordt versleten is halstarrig, het is evengoed van toepassing in landen als India of China (en zelfs nog meer aangezien je gezien de bevolkingsgraad ginds statistisch gezien nog minder kansen hebt). Dat alles neemt niet weg dat een jongere zijn eigen weg moet zoeken, en geen zaken opgelegd krijgen. Maar de illusie wekken dat profschaak hem of haar vruchten zal werpen op een relatief laag niveau, dat vind ik absolute nonsens.
Toch even opmerken dat er voorbeelden genoeg zijn van goede studenten die toch GM worden,ook >2600
@Valery:
Klopt maar die studenten komen wel van landen waar schaken als sport wordt gezien en bijgevolg ook ondersteund wordt. Hier in Belgie moet je eens proberen om uitstel van je examens te krijgen om een schaaktornooi te kunnen spelen. De infrastructuur hier in Belgie kan je niet vergelijken met die in Nederland of Frankrijk.
Ideaal is zoals Jan Werle deed: een sabatjaar op studievlak maken om te kijken of het profleven als schaker bevalt.
@Brabo:
Akkoord maar eens Bart Michiels GM wordt krijgen grote jeugdtalenten in België te zien hoe je het best aanpakt. Stef Soors lijkt mij ook die weg op te kunnen gaan.
@Valery:
Ik durf niet stellen dat Barts voorbeeld zomaar te copieren valt. Eerst hebben Barts studies sowieso 5 jaar gekost op schaakvlak wat betekent dat hij nooit dezelfde piek zal kunnen bereiken als hij geen studies had gedaan. Dit wil zeggen dat hij nu wel GM en + 2500 zal worden maar zonder de studies had hij zoals Tigran Gharamian 2600+ kunnen halen. Daarnaast zal zijn diploma nooit toelaten dat hij meer dan amateurschaker zal zijn of worden. Het doet mij een beetje denken aan Jan Rooze die op erg jonge leeftijd Belgisch kampioen werd maar genoodzaakt was om min of meer te stoppen met schaken tot zijn pensioen gewoon om dat schaken niet te rijmen viel met de hoge verwachtingen van de job. Met het diploma dat Bart heeft, wordt in het bedrijfsleven verwacht dat je jezelf altijd 200% geeft dus met lange werkdagen zonder veel verlof. Ik heb al vaker mensen met dat soort diploma gezien die dachten dat hun broodje gebakken was maar die hun mooie positie verloren omdat de verwachtingen bij het diploma (veel werkuren, bereid zijn om veel te reizen, mensen kunnen leiden) niet konden inlossen.
Men vergelijkt hier appels met citroenen.
Tigran heeft ook geen diploma van ingenieur op zak. Hij moet dus wel beroepsschaker zijn. Hij heeft geen keuze. Bart zal misschien ooit kunnen kiezen.
Dat doet mij denken aan de vroegere Flandriens in het wielrennen. Waaron deden ze dat ? Omdat ze niets anders hadden. Dat was wellicht ook beter dan seizoenarbeider gaan “spelen” in Frankrijk of in de Walen.
En is zelfs 2600 elo nu wel genoeg ?
Eerst en vooral denk ik dat het vrij duidelijk is dat Bart normaal gezien niet snel zal kiezen voor een leven als beroepsschaker. Hij is iemand die een enorm hoog diploma heeft en daarmee op de markt aan de slag wil gaan. Het schaken is voor hem niet meer dan een hobby.(alhoewel ik niet ontken dat hij hier enorm goed in is).
Ten tweede wil bij deze discussie melden dat het nooit echt slim is om te kiezen voor een leven als beroepsschaker. (tenzij je een rating hebt van 2650+ en dan nog) En over het feit van het ‘gelukkig’ zijn: je hebt een mooie job, een vrouw van wie je houdt en misschien kinderen, en daarbij beoefen je nog een hobby waar je echt goed in bent in je vrije tijd –> Zou je hiermee dan niet gelukkig zijn, dan een leven als beroepsschaker waar je inderdaad je vrouw en kinderen erbij hebt, maar tegelijk een pak minder verdient dan mocht je een diploma hebben…
Ik ben zelf nog jong, maar ik heb mijn keuze al lang gemaakt hoor.
@Oscar:
Iedereen heeft een keuze. Tigrans keuze was allesbehalve evident want op je 20ste nog beginnen aan een eventuele opmars startende van 2330 is zeker een gok. Bovendien zat hij toen financieel totaal aan de grond dus was een job bijvoorbeeld in een fabriek veel normaler geweest.
@Freshkjet:
Nee: een mooie job, vrouw en kinderen zijn geen synoniem voor gelukkig zijn. Het aantal echtscheidingen, relatiebreuken, ontslagen, jobhopping … toont duidelijk aan dat het vaak een illusie is.
Trouwens een hobby uitoefenen als je vrouw, kinderen en een mooie job hebt, is geen sinecure als je het evenwicht wil bewaren.
@ Brabo: Dan bent u wel een negatieve denker. Kijk eens naar de positieve kanten, want hoeveel gezinnen zijn er niet die gelukkig zijn?!
En u spreekt over evenwicht: als u slechts één doel voor ogen hebt, betekent dat u niet echt zeker van uw stuk bent. Het is niet één iets dat een mens gelukkig maakt, want wanneer dat ene bereikt is, wil een mens meer. Het is dus beter om te streven naar de algemene dingen des levens en daarbij iets ‘extras’ te hebben.
Wat is de definitie van een mooie job? Ik kreeg het gevoel dat men hiermee bedoelt, een job dat men kon verwerven na het behalen van een hoger diploma (zoals bij Bart). Nu ik kan je zeggen dat dit soort mooie job heel vaak ten koste gaat van het evenwicht met gezin, hobby, …. Dit soort jobs vereist dat je het werk steeds op de 1ste plaats zet.
Een kleine anekdote van mijn eigen werk:
Ik belde een paar jaar geleden een collega op om over een project iets te vragen. De collega nam op en antwoordde rustig op mijn vragen. Daarnaast hoorde ik op de achtergrond vreselijk geschrei en ik vroeg daarom wat er aan de hand was waarop de collega doodleuk vertelde dat zijn vrouw net bevallen was.
Dat komt ervan met al dat telewerken thuis !
@Oscar:
Je hebt de clou niet begrepen. Zijn vrouw lag in het ziekenhuis waar de bevalling seconden geleden net was gebeurd. Ik vermeldde de anekdote om aan te tonen dat sommige mensen werk echt boven alles plaatsen.