Leuven

Het Open van Leuven komt eraan

Van 1 tot 4 november wordt in Leuven – net als in de vorige jaren – het Open van Leuven gespeeld, een van de sterkste open toernooien in ons land. Hier vind je alle informatie over het toernooi…

Speel van 1 tot 4 november mee in het gezellige Open van Leuven

Wij hopen eigenlijk dat we ons jaarlijks tornooi niet meer hoeven te introduceren, maar gaan dat voor de zekerheid toch maar doen. Het Open van Leuven staat binnenkort al voor de 24e keer garant voor sfeer en gezelligheid, een sterk en internationaal deelnemersveld, een grote prijzenpot én diverse aprèsschaakmogelijkheden. Dit jaar gaan we op 1 November van start.

Een toernooi voor iedereen

Dat ons tornooi niet voor doetjes is, staat als een paal boven water. Je hoeft maar even een kijkje te nemen op de erelijst. Namen als Glek, Cifuentes, Barsov, Torre, Epishin en Miroshnichenko hoeven geen introductie meer. Zelfs Kasimdzhanov heeft hier nog eens bijna gewonnen. En uiteraard mogen we Hovhanisian niet vergeten, die hier als enige 2x wist te winnen!

“Doetjes” zijn uiteraard ook welkom, anders hadden we er even goed een normentornooi van kunnen maken. Voor de mindere goden zijn er meer dan genoeg kansen om interessante partijen te spelen en met grote prijzen te gaan lopen. Ook dit jaar is het prijzengeld weer niet min!

 1. MarcvS
  MarcvS08-11-2012

  Dan zullen we het aan een scheidsrechter moeten vragen hé. Ik neem aan dat er ook scheidsrechters zijn die deze discussie meevolgen ?

 2. brabo
  brabo08-11-2012

  De open van Leuven beschikt over zijn eigen scheidsrechter. Zoals eerder vermeld waren bepaalde Belgische FM’s het oneens over de strafbaarheid van bepaalde handelingen. Ik zou bijgevolg niet verwonderd zijn dat er diverse interpretaties zijn bij verschillende scheidsrechters.
  Je kan uiteraard wel nog in beroep gaan tegen de interpretatie van de scheidsrechter door naar de beroepscommissie te gaan.

 3. Goendi
  Goendi08-11-2012

  @brabo: als arbiter kan ik op elk van de drie statements driemaal neen antwoorden. Dus: neen het mag niet. Er zijn ook niet echt verschillende interpretaties mogelijk terzijde, enkel verschillende toepassingen. Stel 2 amateurs spelen een interclubpartij in 4de afdeling, als de ene aan de andere een drankje aanbiedt dan praten ze. In principe mag dit niet, maar er zal geen enkele arbiter daar iets van zeggen omdat het over amateurniveau gaat. De regel in kwestie is voornamelijk bedoeld om de spelers zelf te beschermen. Een drankje aanbieden is overigens een gewoonte die elders veel minder wordt toegepast (en al zeker niet in grotere tornooien). Het hangt dus allemaal ook deels samen met gezond verstand. Een arbiter is geen agent 🙂

 4. brabo
  brabo08-11-2012

  @Goendi:
  Kan je mij de exacte fidereglementen tonen waarin dit verboden wordt? Ik kan nergens expliciet dit vinden.
  Er worden ook drankjes aangeboden in 1ste afdeling en er heeft nog geen enkele arbiter bij mijn weten hiervoor een waarschuwing gegeven. Ik ben dus niet akkoord dat een drankje aanbieden in principe niet mag.

 5. Goendi
  Goendi08-11-2012

  @brabo: ik zal straks de bewuste artikels opzoeken. Maar geheel terzijde, of je nu vindt of dit mag of niet ‘drankjes aanbieden’, het valt wel degelijk onder het storen van de tegenstander en is bijgevolg niet toegelaten. Dat is niet hetzelfde als een arbiter die per direct zal tussenkomen. Zoals ik al aangaf: er is ook zoiets als gezond verstand en beoordelingsvermogen. Als dit bvb gebeurd aan het begin vd partij zal zelden iemand daar iets van zeggen, maar doe je dat in volle tijdnood, reken maar dat er een maatregel volgt 🙂

 6. gert
  gert08-11-2012

  Mag men boeren tijdens een schaakpartij? Ik vraag het maar want bij sommigen geeft dat klanken die lijken op iets willen zeggen; de grens is dus niet duidelijk.

 7. Oscar
  Oscar08-11-2012

  Ik heb eens een tegenstander gehad die de hele partij in zijn neus peuterde en het onder de tafel plakte. Mag dat ?
  En wat kan men doen ? Achteraf zei men mij dat ik ook maar in mijn neus had moeten peuteren…
  Ik heb die partij uiteraard gedegouteerd verloren.

 8. brabo
  brabo08-11-2012

  @Goendi: Storen mag niet en staat specifiek vermeld in de fidereglementen, zie 12.6. Echter als je 1 keer in de partij een drankje aanbiedt net voordat je de klok indrukt (dus op de eigen bedenktijd), niemand is in tijdnood en dit gebeurt op een beleefde stille wijze dan zie ik echt niet in wat er storend is.
  Het klopt dat heel wat professionals geen drankjes aanbieden of zelfs aannemen. Echter dit heeft niets te maken met het storende effect maar puur met centen. Als je een drankje aanneemt, ben je min of meer verplicht om 1 terug te geven en dat is voor veel schaakprofessionals die het niet breed hebben, financieel onaantrekkelijk.
  Het grote verschil met het afgaan van een gsm en het aanbieden van een drankje, is dat het ene specifiek in de reglementen vermeld staat en het andere niet. Dit is niet toevallig maar een bewuste keuze door de fide.

  Concreet betreffende deze zaak. Als de 2 spelers met onderlinge toestemming babbelen met elkaar en ze storen niemand dan is er geen inbreuk op het fidereglement 12.6 wat niet wil zeggen dat er geen inbreuk kan zijn op een ander reglement. Het is daarom uiterst belangrijk bij een verantwoording van een straf om de juiste artikels te gebruiken want anders zal de persoon in beroep altijd vrijgesproken worden zelfs al zijn er inbreuken op andere artikels.

 9. Goendi
  Goendi08-11-2012

  @brabo: je mag er gerust een andere mening op nahouden hoor, maar vraag niet de mening van een arbiter als zijn antwoord je dan niet aanstaat 🙂 Vraag het anders eens alledrie aan Geurt Gijssen op chesscafe en kopieer zijn antwoord hier als mijn antwoord ongeloofwaardig zou zijn? 🙂

 10. brabo
  brabo08-11-2012

  @Oscar:
  Dat mag zolang het niemand stoort. Zolang er geen klacht is, wordt verondersteld dat het niemand stoort. Een beetje assertiviteit is dus noodzakelijk. Ik zou het wel eerst eens beleefd vragen aan de tegenstander vooraleer het op de splits te drijven met een scheidsrechter.

 11. brabo
  brabo08-11-2012

  @Goendi:
  Goed idee. Ik zal het tevens eens vragen aan een paar andere arbiters zoals de toparbiter Pieter de Groot die vaak heel erg afwijkende meningen heeft t.o.v. Geurt Gijssen. Het is niet mijn bedoeling om mijn mening door te duwen maar wel om iets uit te klaren en eventueel bij te leren. Als bv. blijkt dat drankjes aanbieden technisch niet mag dan ga ik het in de toekomst nooit meer doen zelfs al maakt een arbiter er geen punt van.

 12. Oscar
  Oscar08-11-2012

  @Brabo. Allemaal goed en wel maar je weet niet altijd welk vlees je in de kuip hebt.

 13. Oscar
  Oscar08-11-2012

  Ik zou hem een papieren zakdoek geven. Wat denk je ervan ?

 14. Oscar
  Oscar08-11-2012

  Maar toen heb ik er niet aan gedacht.

 15. brabo
  brabo08-11-2012

  @Oscar: Die papieren zakdoek was een heel verstandige oplossing geweest. Hij had zeker de hint begrepen en niemand had zich verder gestoord.

 16. Oscar
  Oscar08-11-2012

  In Frankrijk wordt drank aanbieden gewoonlijk als een storing beschouwd. Hier mag men zelfs achter zijn bord eten…

 17. Oscar
  Oscar08-11-2012

  @Brabo :
  Het is dus zeker aan te raden altijd papieren zakdoeken bij de hand te hebben.

 18. brabo
  brabo08-11-2012

  Vele keren was er in Frankrijk zelfs geen bar in de buurt dus kon je gewoon niets aanbieden. De meeste spelers hadden hun eigen drank in flessen mee zodat het onmiddellijk duidelijk was dat drank aanbieden overbodig was. In de hoogste afdelingen was het meestal selfservice waarbij je kon kiezen tussen gratis dranken en zelfs cake die op een tafel in de speelzaal stond.

 19. Valery
  Valery08-11-2012

  Beste Brabo, je laatste artikel op jouw blog laat weer zien dat het erg met je gesteld is.
  Van harte beterschap gewenst!

 20. Oscar
  Oscar08-11-2012

  Ik merk dat de drank ook spotgoedkoop is omdat de clubs niet van de bar moeten leven.

 21. Oscar
  Oscar08-11-2012

  Maar allez Valery, dat stoort toch niet.

 22. brabo
  brabo08-11-2012

  Valery,
  Mijn laatste artikel op mijn blog, heeft niets te maken met dit onderwerp op schaakfabriek dus ik snap niet waarom je dit hier aanhaalt.

 23. Valery
  Valery09-11-2012

  Omdat ik, zoals eerder gezegd, niet meer kan posten op jouw blog (code wordt niet aanvaard).
  We praten er wel eens over in een gemoedelijke sfeer.

 24. brabo
  brabo09-11-2012

  Wanneer heb je dat eerder gezegd? Ik heb een paar dagen geleden zelfs nog anonieme reacties ontvangen op mijn blog dus de reactiemodus staat wagenwijd open.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.