Sadkowski

“Wat een ongelooflijke speeldag”

Wirtzfeld is de nieuwe landskampioen, maar de spektakelzoeker moest onderaan het klassement zijn: daar redde Daniel Sadkowski (foto) in extremis zijn club uit Deurne na een heroïsch gevecht met Roel Hamblok…

Wirtzfeld opnieuw landskampioen

De meeste ogen waren op voorhand gericht op tafel 1: leider Amay tegen directe achtervolger Wirtzfeld. Beide clubs hadden kosten noch moeite gespaard om een titelploeg samen te stellen. Wirtzfeld was op papier echter sterker. Het trommelde een ploeg op met een gemiddelde van maar liefst 2632, een van de sterkste ploegen in de laatste 10 jaren op Belgische bodem. Amay klokte af op 2541. Op bord 1 zaten twee heuse 2700+-spelers, met Arkadij Naiditsch en Anish Giri. Luc Winants was de enige Belg in de opstellingen van beide teams, dan nog op het laatste bord van Wirtzfeld. Een beter bewijs van het niveau van de ploegen kan er niet zijn.

De match zelf verliep ideaal voor de thuisploeg: op geen enkel bord liepen ze veel risico, terwijl Evgenij Postny met wit een duidelijk voordeel vergaarde tegen Mikhalevski, een voordeel dat snel werd omgezet in winst. Op de andere borden kon Amay geen echte vuist maken en remise na remise volgde. Kiselev kreeg dan de ondankbare taak een compleet gelijk eindspel te moeten winnen, iets wat logischerwijs niet lukte. Wirtzfeld begon te vieren, een droomfinale voor hen!

Topspeler Anish Giri kon Amay niet redden van een nipte nederlaag.

“Zottegem hoort verdorie in eerste thuis”

Het spektakelstuk van de avond kwam er echter tussen Zottegem en Deurne, die voor de degradatie speelden. Dat de zenuwen hooggespannen stonden, bewees een klein conflictje in het begin van de ronde, toen Pieter Tolk weigerde de spelen op digitale borden. Omdat de weigering hem op een forfait kon komen te staan, begon de partij uiteindelijk zonder ernstige problemen. De match kreeg een van die scenario’s, waarop je als neutrale toeschouwer enkel kunt hopen. De eerste scores kwamen er pas na lang spelen en vergrootten de spanning alleen maar: Froeyman verschoonde zijn verjaardag met een knappe zege tegen De Schampheleire, terwijl Marc Ghysels Robert Schuermans versloeg. Yasseen De Herdt won van Van Herck, Penson van David Roos. Rond 19u nam Deurne een eerste belangrijke voorsprong: het leidde met 3,5-2,5 met nog twee partijen te gaan. In die partijen had Zottegem, met Ghyselen en Hamblok echter een duidelijk voordeel.

Toen Ghyselen won, kwam alle druk op de schouders van Hamblok te liggen. Hij had een gewonnen eindspel tegen Sadkowski op het bord, maar leek niet goed te weten welke het juiste winstplan was. Traag maar zeker verdween het duidelijke voordeel naar een eindspel met een toren en 2 pionnen tegen een toren, een eindspel dat echter ontzettend moeilijk te winnen is. In tijdnood, net voor 20u, hield Sadkowski zijn zenuwen het beste onder controle. Hamblok kreeg de stelling niet afgewerkt en moest berusten in remise. 4-4, Zottegem degradeert, Deurne blijft in eerste, een thriller van formaat.

Jan Rooze: “Zottegem hoort verdorie in eerste thuis!”

“Ik ben erg trots op de ploeg”, gaf kapitein David Roos na de match mee. “Maar wat een ronde! Ongelooflijk! Het is pijnlijk, maar volgend jaar proberen we gewoon kampioen te spelen in tweede.” De kapitein van Deurne, Jan Rooze, reageerde op deze site opgelucht, maar tegelijkertijd met een wrang gevoel: “Hoewel ik uiteraard blij ben met de redding van Deurne, vind ik de degradatie van Zottegem een grote nederlaag voor het Belgisch schaak, en zeker voor ons huidig Interclub-systeem met z’n ellenlange sterktelijsten van buitenlandse Grootmeesters, dat met z’n reglementen schril afsteekt tegen dat wat geldt in onze buurlanden.” … “Mijn felicitaties en tegelijk ook mijn wensen van sterkte gaan daarom uit naar Zottegem, dat door zijn volgehouden jeugdwerking en de opstelling van jonge spelers van eigen kweek en eigen bodem een voorbeeld moet zijn voor al onze clubs in Belgie. Ik hoop echt dat Zottegem volgend jaar al die sterke jonge spelers kan bijeenhouden om zo snel mogelijk terug te keren naar Eerste Afdeling, waar het verdorie thuishoort!” (de volledige reactie kan je onderaan dit artikel lezen).

We geven nog graag een opmerkelijk feitje weer: zowel Rooze als De Schampheleire scoorden een IM-norm!

Eynatten 1 haalde trouwens nog een Europees ticket binnen.

De eindstand van de NIC:

 1. Penninck Willem
  Penninck Willem24-03-2013

  Heb het spannende einde gevolgd van de partij Sadowski – Hamblok.
  Ik denk dat Hamblok de winst uit handen geeft met 60. … Ke3? Met 60. … Ta1! kan het gewonnen zijn.

 2. Penninck Willem
  Penninck Willem24-03-2013

  Heb de stelling na 60. … Ta1 nagezien met de eindspeldatabase Nalimov. Het is toch remise.

 3. Chesslover
  Chesslover24-03-2013

  Volgens fritz is zet 35 (Kg5) een blunder van zwart. Ik heb het niet continu gevolgd, maar ik denk ook wel dat de juiste voortzetting daar door tijdsnood gemist is. Ik had Zottegem het behoud wel gegund, maar je kan alleszins niet zeggen dat ze zonder strijd ten onder zijn gegaan.

 4. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto24-03-2013

  Ik vond de partij die Helmut heeft gespeeld wel netjes.

 5. Marcel
  Marcel25-03-2013

  Wat heeft een team als KSK Deurne nog in eerste afdeling te zoeken? Gemiddelde leeftijd boven de vijftig en drie gepensioneerden in de basisploeg. Normaal zijn die toch al lang omvergekegeld door jong aanstormend talent.

 6. Eh!
  Eh!25-03-2013

  Marcel, dat dat jong aanstormend talent dat dan maar doet he… . Niks houdt hun tegen.

  Wellicht zal volgend jaar ook geen makkelijk jaar zijn en als er geen aflossing van de wacht komt zal Deurne wellicht geen 5 jaar meer meedraaien in de hoogste regionen. Maar het is toch wel erg cynisch om een ploeg die voor ieder punt heeft moeten vechten op hun moment de gloire eventjes af te vallen.

 7. Fideel
  Fideel25-03-2013

  Marcel,

  Deurne heeft bewezen dat ze er nog iets te zoeken hebben, niet? Proficiat aan Wirtzfeld en Deurne. Zottegem zal er alles aan doen om er zo snel mogelijk terug te zijn 🙂

 8. Goendi
  Goendi25-03-2013

  Straffe commentaar om die “senioren” zo af te schrijven. Typerend voor de tijdsgeest… Moest ik zo over mijn vader praten, ik denk dat ik nog steeds een goede oude bolwassing zou krijgen, en terecht!

 9. brabo
  brabo25-03-2013

  Volgens mijn berekeningen heeft Jan Rooze op zijn 66ste, gisteren zijn 2de IM norm binnengehaald. 6/9 (ronde 3 en 4 niet meegespeeld) tegen een gemiddelde fide-elo (september 2012) van 2355 geeft een overscore van 122 elo of een TPR van 2477 dus mooi over de 2450. Alle andere voorwaarden: voldoende nationaliteiten, titelhouders, IMs lijken mij ook voldaan. Proficiat Jan. Je was dit jaar zeker de motor van onze ploeg.

 10. Dieter
  Dieter25-03-2013

  Marcel,

  Er wordt (terecht) veel verwacht van de aanstormende jeugd, maar ik vind het net mooi dat ervaren “knarren” als Rooze en Schuermans bewijzen dat zelfs op gepensioneerde leeftijd knappe prestaties op hoog niveau nog steeds mogelijk zijn.
  Een dikke proficiat dus aan Deurne!

 11. Arno
  Arno25-03-2013

  Wat een ontknoping! Dit was even spannend om te volgen als een thriller op de televisie.

  Ik vind de uitspraak van Marcel totaal ongegrond.
  Mensen als Jan Rooze, Sadkowsky, Penson, Froeyman etc mogen dan niet meer de ‘jongste talenten’ zijn. Deze personen draaien al zo lang mee in de schaakwereld. Ikzelf heb al vele malen mij mogen meten tegen deze personen en telkens weer is hun doorzettingsvermogen, taaiheid en moed achter het schaakbord fenomenaal. Wat de match Zottegem-Deurne betreft, zeg nu zelf. Om Glen te verslaan op bord 1 moet je van ver komen hoor. Om maar te zwijgen van de techniek van Sadkowsky om dat toren eindspel remise te houden (ervaring?).
  Niets dan respect dus voor de prestatie van Deurne langs mijn kant.

  Arno

 12. Jan Rooze
  Jan Rooze25-03-2013

  Hoewel ik uiteraard blij ben met de redding van Deurne, vind ik de degradatie van Zottegem een grote nederlaag voor het Belgisch schaak, en zeker voor ons huidig Interclub-systeem met z’n ellenlange sterktelijsten van buitenlandse Grootmeesters, dat met z’n reglementen schril afsteekt tegen dat wat geldt in onze buurlanden. De farce van de dag vond ik de trouwens de match Wirtzfeld-Amay, waar onze nationale GM Luc Winants op bord 8 mocht spelen! Het wordt volgens mij hoog tijd onze reglementen te herzien in het belang van de ontwikkeling van onze eigen schakers. Daarbij zijn een beperkt aantal buitenlandse GM’s natuurlijk zeer welkom, maar moet het echt op deze manier?
  Mijn felicitaties en tegelijk ook mijn wensen van sterkte gaan daarom uit naar Zottegem, dat door zijn volgehouden jeugdwerking en de opstelling van jonge spelers van eigen kweek en eigen bodem een voorbeeld moet zijn voor al onze clubs in Belgie. Ik hoop echt dat Zottegem volgend jaar al die sterke jonge spelers kan bijeenhouden om zo snel mogelijk terug te keren naar Eerste Afdeling, waar het verdorie thuishoort! Proficiat ook aan Glen De Schampheleire, die in deze aartsmoeilijke Interclubs, nota bene op bord 1, z’n tweede IM-norm heeft behaald!

 13. Peter Beeckmans
  Peter Beeckmans25-03-2013

  Ik kan Jan Rooze alleen maar gelijk geven. Ik denk dat we hier zelfs niet meer kunnen spreken van een BELGISCHE Nationale Interclub. De naam BELGISCH dient te slaan op Belgische spelers, aangesloten en woonachtig in België! Schaakkring Deurne heeft steeds het principe gehuldigd alleen te spelen met eigen Belgische spelers gedurende al die jaren dat zij deelnemen aan de N.I. Ik kan dan ook alleen maar respect opbrengen voor die clubs die net zoals Deurne die waarde aanhangen.
  Als men wilt spelen tegen grote internationale spelers zijn daar genoeg Internationale tornooien voor te vinden.
  Ik ken Zottegem niet maar als ze inderdaad alleen eigen (jeugd) spelers opstellen wel dan geef ik Jan gelijk en hoop ook dat ze zo snel mogelijk terug spelen in de afdeling waar ze echt thuishoren.
  En wat betreft senioren en gepensioneerden, Deurne heeft bewezen dat ze zo maar niet omver te lopen zijn tenzij ze stormrammen vanuit het buitenland halen, maar ja waar is dan de Fair-play van het schaken gebleven?

 14. Eh!
  Eh!25-03-2013

  Jan,

  ik ben meer en meer gewonnen voor vrije bordkeuze in de bovenste 2 reeksen zodat ploegen die een quasi-vaste samenstelling hebben niet altijd kind van de rekening zijn.

  Ook een formule waar buitenlandse spelers minstens bv X van de eerste Y matchen mee mogen doen in de latere ronden lijkt me interessant om te onderzoeken.

  Er zijn veel ideeën maar het vraagt wat denkwerk en moed om er aan te beginnen. Er staat een nieuwe generatie te trappelen, laten we ze binnen?

  In ieder geval zijn de 2 nieuwkomers CRELEL en KBSK zeer Belgisch getint.

 15. Valery
  Valery25-03-2013

  Straffe taal..overdrijven om duidelijk te zijn?

 16. Loperke
  Loperke25-03-2013

  For the record en ere wie ere toekomt : niet Jan Rooze maar Robert Schuermans is kapitein van Deurne.

 17. Ruben
  Ruben25-03-2013

  Wat de reglementen betreft voor interclub betreft, is er reeds enkele jaren geleden een goed voorstellen uitgewerkt, waarbij voor iedere ploeg rond een vaste kern van spelers werd opgebouwd. De kernspelers, niet noodzakelijk volgens elosterkte samengesteld, moesten samen over alle ronden minstens de helft van de borden bezetten. Het aantal reservespelers naar boven (sterker dan de kernspelers) werd beperkt. Dit was een vrij gebalanceerd voorstel, maar is nooit goedgekeurd op de AV van de KBSB (ik weet niet of het verworpen is op de AV, of dat het gesneuveld is vooraleer het op de AV voorkwam)

 18. MarcvS
  MarcvS25-03-2013

  Een kleine opmerking die je in Wallonië ook wel hoort is : Vlamingen hebben geen problemen als Anderlecht met 11 buitenlanders speelt, maar in het schaken zou het niet mogen.

  Ongelijk hebben ze natuurlijk niet.

  Proficiat aan Wirtzfeld en Deurne, Jammer voor Zottegem

 19. Peter
  Peter25-03-2013

  Schaken kan je nu wel echt niet met voetbal vergelijken.

  Zelf vind ik dat gebash op buitenlanders wat ridicuul. Het enige wat ik wel storend vind, is dat je in het schaken zoveel spelers op je lijst kunt zetten, die eigenlijk nooit spelen. In andere sporten koopt de beste ploeg meestal ook de beste spelers. Alleen, daar is het voor een heel jaar en daar spelen die spelers ook elke wedstrijd, toch als ze niet gekwetst zijn. In het schaken kan je voor een appel en een ei Ivanchuk op uw lijst zetten, hem niet gebruiken tot je hem toch één keer zou nodig hebben. Dat vind ik wél enigszins bizar en niet correct.

  Kortom: ik vind niets mis met de ploeg van Wirtzfeld of Amay, wel integendeel. Alleen dat zulke ploeg maar 1 keer op een jaar, op een cruciaal moment, speelt, dat stoort mij wel.

 20. TheMirrorMan
  TheMirrorMan25-03-2013

  @ Marcel : ik veronderstel dat er enige noot van sarcasme in uw post zit ? 🙂

 21. brabo
  brabo25-03-2013

  Zonder de buitenlanders hadden Jan en Glen geen IM-norm gescoord of Stefan geen GM-norm dus er zijn duidelijk ook pluspunten. Echter het nut van een match waar slechts 1 Belg speelt, begrijp ik niet. De link naar het voetbal is evenmin correct. Ik zie 2 grote verschillen.
  1) De voetballers zijn eigendom van de club terwijl dit helemaal niet het geval is in het schaken. Ik vond het dan ook wat zielig om de kampioensfoto op o.a. http://schaaksite.nl/page.php?al=slotronde-belgische-competitie te zien met heel wat profs die totaal ongeinteresseerd stonden te kijken en m.i. eerder stonden te denken over de komende vlucht die ze moeten halen.
  2) In het voetbal heb je supporters die bepaalde verwachtingen hebben. In het schaken kunnen er ook wel supporters zijn maar dit is eerder uitzondering dan regel.

 22. Tom
  Tom25-03-2013

  In Brugge (KBSK) zijn we ook voorstander van een vrij te kiezen bordvolgorde voor eerste klasse.
  Het toevoegen van sterke buitenlandse spelers vinden wij positief, maar ze vertekenen het klassement iets te veel. Er is het effect van de “sitting duck” (Brabo heeft al voldoende op die nagel geklopt zodat iedereen intussen wel weet wat er mee bedoeld wordt) maar er is ook het effect dat iedereen een bord naar onderen opschuift, wat op alle borden een voordeeltje oplevert. Met een vrij te kiezen bordvolgorde is het effect van 1 extra speler ook maar op 1 bord te voelen als je het slim aanpakt als tegenstander. Het zou de meeste matchen gewoon wat spannender maken en de Belgen uit de ploegen zonder buitenlanders een betere kans geven op puntengewin.
  Naar mijn beleving is dit enkel in eerste klasse echt nodig. Als je daar een voorbereiding tegen krijgt, staat er een scherp geslepen zwaard op je te wachten waar je je op kunt storten, terwijl in tweede klasse een voorbereide tegenstander gewoon heeft opgezocht wat je speelt en zijn eigen varianten nog eens heeft herhaald.

  @Ruben: de bedoelingen achter die voorgestelde reglementswijzigingen van enkele jaren geleden waren goed, maar na 2 dagen discussiëren hier op dit forum waren al zoveel achterpoortjes gevonden waarmee de oorspronkelijke bedoelingen konden ontweken worden dat het toch niet zo verstandig leek om dat goed te keuren.

 23. brabo
  brabo25-03-2013

  De weersomstandigheden waren gisteren extreem slecht maar toch liet de interclubverantwoordelijke de matchen doorgaan. Heel wat ploegen hadden duizenden euro’s uitgegeven om hun profspelers te laten spelen en daarnaast was er geen reservedatum meer voor handen.
  Het gevolg was dat wij schaakamateurs op de snelweg zo’n 30 km van Wirtzfield slipten en dwars stopten enkele centimeters van de vangrail. Op 1 van de hellingen binnenin geraakte de auto er niet op en waren de 3 passagiers verplicht uit te stappen, een beetje te duwen en dan boven terug in te stappen. Het was 1 grote slippartij tot Wirtzfield waar we uiteindelijk de auto plaatsten aan de kerk en de rest te voet aflegden. Geen overbodige luxe want we hoorden van anderen dat ze 2 auto’s in de gracht hadden zien liggen.
  Het avontuur is voor ons goed afgelopen maar tegen een ongelooflijke prijs qua veiligheid. Er moet wellicht eerst iets fataal gebeuren vooraleer er beseft wordt dan uitstellen toch de juiste keuze is. Trouwens openbaar vervoer in die uithoek van het land was evenmin een optie want dat hadden we anders zeker geprobeerd.

 24. Tim
  Tim25-03-2013

  @ iedereen
  Los van het feit of je nu voorstander bent van buitenlanders of niet…

  Een speler zoals Giri is gisteren na zijn snelle remise niet één keer naar zijn ploeg komen kijken in volle titelstrijd. Spreken we hier nog van een ploeg?

 25. Tim
  Tim25-03-2013

  Akkoord met brabo, de ronde had moeten uitgesteld worden. Wirtzfeld is echt no man’s land wat betreft bereikbaarheid…
  Zottegem heeft er goed aan gedaan reeds in Wirtzfeld te zijn aangekomen lang voor het begon te sneeuwen. Zelfs toen was het nog een hele karwei om tot aan de speelzaal te raken…

 26. brabo
  brabo25-03-2013

  Zelf heb ik geen problemen met het spelen op digitale borden maar ik kan mij wel voorstellen dat anderen wel hierdoor geiritteerd kunnen worden (extra spanning kan je best vermijden wanneer je net meerdere bijna ongelukken op de baan hebt meegemaakt). De wedstrijdleiding heeft hierbij hun wil doorgedrukt door te dreigen met forfaits maar is dit eigenlijk wel een correcte wijze van handelen. Moeten we niet ten allen tijde onszelf eraan herinneren dat de wedstrijden vooral een ontmoeting zijn waar de spelers centraal staan en niet de organisatie? Moeten we er niet in de 1ste plaats voor zorgen dat de spelers in comfortabele omstandigheden kunnen spelen en we moeten toegeven dat de extra onaangekondigde wensen van de organisatie geen prioriteit kunnen krijgen?
  Ter vergelijking heb ik in het verleden al bepaalde schaakstukken/ borden geweigerd om mee te spelen omdat ze voor mij onvoldoende waren om comfortabel mee te spelen. Het verschil in kleur tussen donkerbruin en lichtbruin vond ik bij bepaalde stukken gewoon te weinig. Een bord plakte en stonk nog naar bier.

 27. MarcvS
  MarcvS25-03-2013

  @ Tim,

  Giri heb ik nochtans regelmatig aan de pc zien zitten na zijn partij.

  @ Brabo

  iemand als Fridman kijkt altijd zo. Hautot, Gulbas en Ris hadden al liters bier op.

 28. gert
  gert25-03-2013

  Ik ben vaak online gaan kijken en maak geen deel uit van die ploeg.

 29. gert
  gert25-03-2013

  En Giri kan evengoed naar een badpakkenspecial aan het staren geweest zijn …

 30. MarcvS
  MarcvS25-03-2013

  @ Brabo,

  je hebt zelf gezien hoeveel werk dat ze in Wirtzfeld verzet hebben. Dat valt niet gemakkelijk af te bellen.

  De rit naar Wirtzfeld was inderdaad geen pretje.

  Wat vond je dan oncomfortabel ?

  Digitale borden tja, we leven nu eenmaal in 2013.

 31. MarcvS
  MarcvS25-03-2013

  @ gert : dat is een goede mop 🙂

 32. brabo
  brabo25-03-2013

  @MarcvS: Wirtzfield heeft kosten noch moeite gespaard, dat was mij duidelijk. Echter dit is de keuze van Wirtzfield en daar moeten mi. niet de andere clubs voor opdraaien door hun veiligheid op het spel te zetten.
  Het is goed afgelopen (bij mijn weten) maar dit betekent niet dat we geen lessen kunnen trekken.
  Een relatief makkelijke oplossing ware geweest de ploegen zelf de keuze te geven of ze wilden uitstellen of niet en onmiddellijk een nieuwe datum vast te leggen (indien die niet op voorhand was aangekondigd). Willen sommige ploegen toch spelen dan kunnen ze maar niemand wordt verplicht.

 33. Loperke
  Loperke25-03-2013

  Een gezamelijke slotronde organuseer je op een centrale plaats die vlot met het openbaar vervoer bereikbaar is (bvb. Brussel). Het argument dat enkel Wirtzfeld bereid werd gevonden om de slotronde te organiseren is vrij slapjes. Deze organisatie wentel je niet af op de clubs.
  Best lessen trekken en volgend jaar beter doen.

 34. Loperke
  Loperke25-03-2013

  En …. een pluim voor Schaakfabriek. De partijen live volgen was een godsgeschenk !

 35. Glen
  Glen25-03-2013

  De Marcel die hierboven zo de les wordt gespeld is de enige echte Marcel Van Herck? Een bijzonder aimabele man die over de voor zijn leeftijd kenmerkende (en noodzakelijke) zelfspot en een relativeringsvermogen beschikt. Indien het hierboven aangehaalde bericht niet door Marcel Van Herck gepost is: foei!

  Allereerst felicitaties aan het adres van Deurne. Doorheen het seizoen ontwikkelden wij een gezonde rivaliteit, maar natuurlijk is Zottegem nooit vergeten dat Deurne vorig jaar de eerste was om onze ploeg te feliciteren. Dit is ook de eer en pluim op de hoed die Deurne van onze kant verdient. De wedstrijd zelf verliep bijzonder spannend en had gemakkelijk eender welke kant kunnen uitgaan. Na een vermoeiend seizoen bleken de ‘oude knarren’ nog over voldoende energie te bezitten om hun schaapjes op het droge te houden.

  Over de andere zaken: wij hadden enigszins onze voorzorgen genomen en hadden reeds vrijdagavond een soort chalet gehuurd. Het is echter typerend dat de ploeg voor een stukje van 3,5 km collectief aan de auto moest duwen. Objectief gezien had de wedstrijd afgelast moeten worden. Het is onverantwoord om ploegen 4 uur in de sneeuw op de baan te sturen (laat staan om vervolgens de terugreis aan te vatten). In eender welke andere ronde was dit waarschijnlijk ook gebeurd. Cui bono? Wirtzfeld natuurlijk dat het zich niet kon veroorloven al hun topgrootmeesters terug naar huis te sturen.

  Wat ons natuurlijk bij dat andere heikele punt brengt. Persoonlijk ben ik niet tegen het opstellen van buitenlandse Grootmeesters. Integendeel. Het is echter wel duidelijk dat er een oplossing moet gevonden worden voor het laatje waar deze grootmeesters tegenwoordig worden uitgetrokken. Flexibele bordopstellingen of het vooraf aankondigen van de ploegopstelling zouden misschien mogelijke pistes zijn. Als voetnoot wil ik even bemerken dat het me nogal eigenaardig overkomt uitbundig te vieren als je ploeg kampioen wordt als je eigenlijk net zelf uit de ploeg bent gegooid om die titel mogelijk te maken.

 36. jason
  jason26-03-2013

  Zottegem zal warm verwelkomd worden in 2de waar ze thuishoren

 37. brabo
  brabo26-03-2013

  Ook nog even meegeven dat de jonge beloftevolle speler Quinten Ducarmon op zondag zijn 3de IM-norm gehaald heeft in de Belgische interclub en nu de IM titel kan aanvragen. Proficiat !

 38. Eh!
  Eh!26-03-2013

  tegenwoordig mag je niet meer met je ogen knipperen of er valt wel een IM uit de kast. =)

 39. Etienne Van Leeuwen
  Etienne Van Leeuwen26-03-2013

  Naast genoemden heeft ook Quinten Ducarmon in deze IC een IM norm gescoord, zijn derde nog wel. Hij scoorde 7 op 9 tegen gemiddeld 2320 rating en speelde acht maal met zwart. Quinten mag dan de Nederlandse nationaliteit hebben, hij is reeds van jongsaf aangesloten bij KGSRL.

 40. Yen
  Yen26-03-2013

  Oproep aan de interclubverantwoordelijken: ik denk (ben er vrij zeker van) dat het merendeel van de schakers voorstander is van een vrije bordkeuze. Waarom dit niet invoeren voor het volgende interclubseizoen? Wie kan dit eigenlijk beslissen? Ikzelf zou ook het aantal buitenlanders beperken tot maximaal de helft van je ploeg, maar hier zullen de meningen waarschijnlijk wel meer verschillen. En, voor ik het vergeet, proficiat aan de kampioenen en de normveroveraars.

 41. Adrian
  Adrian26-03-2013

  Misschien eens een enquête laten rondgaan bij de verschillende clubs? Uiteindelijk moet dat geen dure operatie zijn. Tegenwoordig heb je allerhande internetdiensten waarop je kunt steunen om dergelijk onderzoek snel en accuraat te laten verlopen.

  Zo heb je cijfers waarop je uw beslissing kunt garanderen en bovendien kan je op deze manier nog allerhande andere info te weten komen.

  In the end: Iedereen wil graag zijn mening laten horen, zolang er maar gehoord wordt aan gegeven.

 42. Eh!
  Eh!26-03-2013

  Yen

  eventueel voor de bovenste 2 reeksen want ik kan me inbeelden dat in lagere reeksen spelers toch ook graag hebben dat ze tegen een ietwat even sterke tegenstander uitkomen.

 43. Goendi
  Goendi26-03-2013

  @Eh, dat is ook zo in de hogere reeksen, of toch bij de meesten. Maar het is allemaal een discussie zeker waard.

  Misschien een ploeg met “basisspelers” en “invallers” definiëren, en voor de invallers naast een beperking in aantal ook een beperking in elowaarden opgeven gebaseerd op het gemiddelde elocijfer van de basisploeg?

 44. Patrick
  Patrick26-03-2013

  er moet helemaal geen beperkingen zijn , gewoon aanvaarden dat zoiets als professioneel schaken bestaat.
  en dan is 1e afdeling gewoon een afdeling met overwegend professionals , zoals dat trouwens in zowat alle ons omringende en niet omringende landen is (Nederland – Duitsland – Frankrijk – Spanje – UK …. )
  Zo hebben ambitieuze Belgische spelers een streefdoel , en zoals gezegd de mogelijkheid normen te halen.
  En dan kunnen de andere Belgische spelers in 2e t.e.m 5e al gelang naar kunnen spelen.

 45. MarcvS
  MarcvS26-03-2013

  @Patrick

  Toch nog iemand die anders denkt dan iedereen 🙂

 46. Jan T'Sas
  Jan T'Sas26-03-2013

  In het jammer genoeg terziele gegane tijdschrift Schaaknieuws heb ik me meer dan tien jaar geleden openlijk vragen gesteld over de toeloop van betaalde buitenlandse IM’s en GM’s in de Belgische Interclubcompetitie. Niet over het gegeven op zich, maar over de gevolgen ervan: de tanende authenticiteit van de IC-competitie en de beperkte meerwaarde voor het Belgische schaak. Ik voorspelde toen een IC-competitie waarbij in eerste afdeling op de duur geen enkele Belgische schaker nog aan de bak zou komen, wat de meerwaarde voor onze schakers zou herleiden tot nul. Het is goed om vast te stellen dat die voorspelling nog niet is uitgekomen, maar de discussie over het titeldebat in deze IC blijft een bewijs van mijn bezorgdheid van toen. En mijn vraag blijft onveranderd: hoeveel van die spelers ziet men tijdens speelavonden terug in de club waarvoor ze uitkomen?
  Het grote verschil met 2002, toen ik dat opiniestuk schreef, is dat het Belgische jeugdschaak, met clubs als Zottegem, nu onmiskenbaar een gezond alternatief opdringt voor het krampachtige inzetten van betaalde spelers van ver over de grenzen. Zottegem zakt nu wel, maar het is duidelijk dat de invasie begonnen is. Misschien kan men aan de andere kant van de taalgrens ook eens gaan nadenken over jeugdschaak en daar de centen voor opzij leggen. Pas dan zal het echt boeiend worden.

 47. brabo
  brabo26-03-2013

  Patrick in Frankrijk bestaan wel degelijk beperkingen betreffende buitenlanders:
  http://www.echecs.asso.fr/Reglements/Reglements2011/2%201%20Championnat%20de%20France%20des%20Clubs.pdf
  In Italie is het zelfs extreem waar men slechts 1 buitenlander toelaat per team.

 48. Nico Demoen
  Nico Demoen26-03-2013

  Het is niet door minder naast/tegenover sterkere spelers te zitten dat je het belgisch nivo omhoog zal krijgen. Het is net omdat IC het enige platform is waar je in België sterker spelers te zien krijgt dat België in eerste decenia niet zal aanknopen bij buurlanden. Voor diegenen die pleiten nog meer onder de kerktoren te kruipen kun je je de vraag stellen of ze het beste voorhebben met de volgende generaties . De laatste generaties werden in ieder geval beknot door diezelfde kerktoren-reflex ….

 49. brabo
  brabo26-03-2013

  Wij, leden betalen allemaal lidgeld dus is het normaal dat we op een democratische wijze (zoals vandaag het geval is) samen kunnen beslissen over hoe de reglementen in 1ste afdeling eruit moeten zien. Ik heb dus ook respect voor de mening van Patrick en MarcvS dat zij liever geen beperkingen zien.

  Anderzijds zijn er 2 elementen waar de democratische stemming (algemene jaarlijkse vergadering) geen rekening mee houdt.
  1) Reglementen kunnen worden gemaakt die tegen 1 van de kerntaken gaan van de bond en dat is het propaganderen van het schaken in Belgie. Als heel wat Belgische talentvolle spelers geen kansen krijgen in 1ste afdeling door het overmatige gebruik van buitenlanders dan zijn de reglementen geen meerwaarde meer voor het Belgisch schaak.
  2) Als een merendeel van Belgische actieve spelers in 1ste nationale akkoord gaan dat de reglementen niet goed zijn dan moet er toch een mogelijkheid zijn om hier iets aan te veranderen. De Belgische spelers in 1ste afdeling hebben nauwelijks zeggenschap over hun eigen lot en dat lijkt mij toch geen normale situatie.

 50. Robin
  Robin26-03-2013

  Het wordt misschien stilaan tijd om reglementair te bepalen dat de NIC moet worden gespeeld met spelers met een Belgische nationaliteit. Nu is het gewoon een geldkwestie geworden die ervoor zorgt dat de clubs met de grootste sponsors uitkomen met een hoop spelers die gewoon geld komen oprapen en geen enkele bijdrage leveren tot het gewone schaakleven in ons landje. Mijn respect gaat veel meer uit naar mensen die daadwerkelijk deelnemen aan hun clubleven en die bijvoorbeeld borden en tafels klaarzetten, dan naar die “hoogverheven Goden” die eventjes de centen komen oprapen en waarvan de meesten waarschijnlijk niet eens de beleefdheid hebben om een goeiedag te zeggen tegen de mensen die zich echt voor hun clubje en het sociale doel daarvan inzetten. De ganse competitie wordt erdoor vertekend en dat is een valkuil waar al verschillende sporten zijn ingetuimeld, in de eerste plaats dat geldverslindende voetbal. Geef mij dan maar een competitie met mensen “uit de buurt”, mensen die je echt kent in plaats van een spooknaam die af en toe eens komt opduiken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.