IMG 6644

Belgische kampioenen zijn bekend

Quentin Fontaine heeft vandaag na een opmerkelijke remise de -20/18 op zijn naam geschreven. De andere kampioenen zijn Tuerlinckx, Jamar, Beukema, Mitran en Raats bij de jongens, Mabille, Cuvelier, Wertz, Huttl, Swennen, Dgebuadze en Vanderstappen bij de meisjes (update volgt later vandaag)…

Fontaine en Mabille stelen de show

Bij de -20/18 waren alle ogen gericht op Quentin Fontaine. De winnaar van vorig jaar had opnieuw een half punt voorsprong bij elkaar gespeeld, nadat zijn grootste concurrent – Thibault Real – een match verloor op gsm. Fontaine kreeg met wit Natacha Mabille over de vloer, die al kampioene was bij de meisjes. De partij was er een om duimen en vingers van af te likken. Althans, zo leek het.

Na een twintigtal zetten schakelde commentator Mher Hovhanisian over naar de partij en toen hij de zetten overliep, viel zijn mond open van verbazing. Mabille speelde met zwart erg koelbloedig en vond enkele knappe, verdedigende zetten. De perszaal liep helemaal vol, toen Fontaine zijn dame op h5 leek te verliezen. Hovhanisian toonde de ene mooie variant na de andere op het bord. Op zet 22 leek het kalf verdronken, tot Fontaine én Mabille met een reeks prachtige zetten op de proppen kwamen: 22. Ph7!! Tf5!! en de kers op de taart Dxh6!!

Quentin Fontaine-Natache Mabille: spectaculair of niet?

Het enthousiasme van Hovhanisian steeg en hij leek klaar om een prijs uit te reiken voor de beste partij van het toernooi, toen een toeschouwer droogjes opmerkte dat de partij niet de moeite was om te bekijken, omdat ze eerder al ooit gespeeld zou zijn. Een zoektocht op Chessbase leverde geen resultaat op en Natasha Mabille zelf reageerde met een geheimzinnige glimlach op onze vraag, maar blijkbaar gaat het om een partij van ene Irina Bulmaga, die ene Tatev Abrahamyan op remise hield.

Een bord lager vochten Wessel Van Kessel en Thibault Real een verbeten strijd uit, de witspeler voor de titel bij de -20, de zwartspeler voor die bij de -18. Van Kessel won een kwaliteit en kon de winst al ruiken, maar enkele misstappen draaiden de bordjes om. Real op gelijke hoogte met Fontaine. Dankzij deze uitslag was Benjamin Decrop zeker van zijn titel bij de -20. De kers op de taart voor Decrop kwam er met een zege tegen Rosskamp.

Tuerlinckx, Jamar, Beukema en Mitran vieren titel

Bij de -16 was het uitkijken naar het rechtstreekse treffen tussen twee van de drie leiders: Ben Tuerlinckx speelde met wit tegen co-leider Florent Gillot. De derde leider Pieter-Jan Snoeks kreeg op bord 2 een opdoffer: hij werd kansloos geklopt door Arno Van den Bosch. Een ideale kans voor Tuerlinckx om zijn goede stelling om te zetten in een titel, maar remise bleek ook voldoende. De Leopoldsburgenaar kampioen.

Ben Tuerlinckx

De -14 is van begin tot einde gedomineerd door Vadim Jamar, al bood de laatste ronde wel wat stof voor discussie. Arno Sterck zag het kalf verdronken en speelde een snelle remise. Wat niemand voorzag, gebeurde: Vadim Jamar verloor. Daardoor kwam Sterck op gelijke hoogte, maar verloor hij op scheidingspunten. Echter, als Sterck de snelle remise niet had gespeeld, was hij bij winst nog kampioen geweest. Een straffe ontknoping!

De -12 is dit jaar autoritair gewonnen door Jasper Beukema. Met 8,5/9 kwam niemand echt in de buurt. De -10 daarentegen was razendspannend. Leider Anthony Mitran kwam slecht uit de opening tegen Nathaniel Faybish en zag concurrent Laurent Huynh winnen op bord 2. Mitran had tranen in zijn ogen, maar hield vol: een aanval op de zwarte koning eindigde in mat. Een staaltje doorzettingsvermogen van de Brasschaatspeler. De -8 ten slotte is gewonnen door Joppe Raats. Hij haalde het op scheidingspunten van Daniel Dardha.

De meisjesreeksen werden gewonnen door Mabille, Cuvelier, Wertz, Huttl, Swennen, Dgebuadze en Vanderstappen. Fleur Swennen won bij de -12, waar voor het eerst in jaren een aparte meisjesreeks was.

Alle uitslagen kunnen nagekeken worden op de officiële site van het BJK en die vind je in de linkruimte rechts op deze website.

  1. bart
    bart15-04-2013

    een andere vraag wat is de statische kans dat je een partij op het bord krijgt die al eens gespeeld is. Met de manier waarop tegenwoordig alle partijen in databases bijgehouden worden stijgt die kans continue..

  2. KarelT
    KarelT15-04-2013

    @Thomas Maes

    Je bent niet strafbaar zolang je maar niet in het openbaar tegen iedereen zit te vertellen dat je het resultaat op voorhand afgesproken hebt. Er zijn vele van zulke varianten. De Pg5-variant in de Zaitsev-variant van de Spaanse opening is er ook zo eentje. Perfect om afgesproken remise te maken, zoals zelfs de allerhoogste grootmeesters al gedaan hebben. Als je het echter openbaar maakt, kun je problemen krijgen als de tornooileiding vol regelneven zit, zoals in 2011 tijdens het Leuven Open is gebeurd. Bovendien krijg je ook een hoop gedoe op schaakfabriek :-). Daarom, hoe hypocriet het ook moge zijn, spreek gewoon die remise af, schuif ze op het bord en gebaar achteraf van Krommen Haas. Prijs binnen, geen discussie en op naar het volgende tornooi. Want laten we eerlijk zijn, wat de regels ook zijn, code of ethics, Sophia rules, etc… als beide spelers het meest gediend zijn met een remise, komt die remise er ook. En wat betreft de andere spelers die niet aan het eerste bord zitten (ik neem hier gewoon random het eerste bord als het bord waar de afspraak kan gemaakt worden), die hadden maar moeten zien dat zij de laatste ronde aan het eerste bord hadden gezeten. Ze zullen in jouw situatie waarschijnlijk precies hetzelfde doen als jij, dus daar moet je je niets van aantrekken. Je kan dit misschien nogal cynisch vinden, maar dit is nu eenmaal de realiteit van het leven. En je weet “Chess is life”.

  3. brabo
    brabo15-04-2013

    @Thomas Maes: Het naspelen van een voorgaande partij noch het volgen van theorie is strafbaar. Het enige wat strafbaar is, is het afspreken. Uiteraard zoiets bewijzen is andere koek. Nu in het geval van Quentin is het makkelijk want hij kwam zelf toegeven op schaakfabriek dat hij de remise heeft afgesproken. Zoals vaak loop je pas tegen de lamp als je zelf niet je mond kunt houden.

  4. brabo
    brabo15-04-2013

    @Bart: De kans is sterk afhankelijk van het feit of er op voorhand is afgesproken of niet. Bv. tussen de Kosintseva-zusjes ligt de kans dicht bij 100% , zie mijn blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/02/familieschaak.html Als we veronderstellen dat er niet afgesproken is dan daalt de kans exponentieel met het aantal zetten gespeeld. Rekening houdend met het aantal zetten gespeeld in de partij Quentin – Mabille dan is de kans al bijzonder klein. Echter ik herinner wel enkele uitzonderingen waarbij 2 maal zonder afspraak dezelfde 27 zetten zijn gespeeld (veelal theoretische gevechten tussen 2 sterke spelers). Spelers met een rating onder de 2000 punten die in een partij van bijna 30 zetten net hetzelfde spelen (bovendien nog erg spectaculair) is compleet ongeloofwaardig.

  5. Theo
    Theo15-04-2013

    och, laat de kinderen spelen 🙂
    en geef brabo gewoon gelijk.
    who cares who’s right!? eveyybody is!

  6. brabo
    brabo15-04-2013

    @KarelT:
    “als beide spelers het meest gediend zijn met een remise, komt die remise er ook”
    Dat is het geval als er op voorhand afgesproken wordt. Echter zonder afspraken ken je de bedoelingen niet van je tegenstander en met bv. Sofiaregels kan je zelfs geen remise voorstellen.

    Ik herinner mij eens een grappige anekdote van 2 oudere hardhorige spelers die terecht kwamen in een potremise eindspel. De ene speler stelde remise voor maar de andere hoorde het niet. Daarop stelde de andere speler remise voor maar nu hoorde het de ene weer niet. Dit ging nog even door tot 1 van de spelers zijn zelfbeheersing verloor omdat de andere speler niet antwoordde, een grafzet speelde en zo toch nog verloor.

    Zonder communicatie is het helemaal niet zo evident dat er een remise op het bord komt.

  7. The judicator
    The judicator15-04-2013

    Brabo seems to have lots of time to lose, maybe he could write a book on the subject? 🙂 The two players would probably have drawn in a more conventional way had they known the reaction they would provoke amongst shortminded people, but i think 20 commentaries is enough to let everyone know your opinion. Time to look for another thread to spam. 🙂

  8. Yen
    Yen15-04-2013

    Ik vraag me toch af hoeveel mensen op dit forum (schaak)blind zijn. Remise afspreken in het schaakspel heeft al altijd bestaan en zal blijven bestaan. Als twee spelers remise willen, zal die er komen, zelfs als Brabo op zijn kop gaat staan. Het gaat dus enkel over de manier waarop: via een theoretische Zaitsev-variant of na 10 zetjes theorie kan het, op een originele manier blijkbaar niet. En inderdaad, volgens het reglement kan het ene wel wat meer dan het andere omdat er minder bewijskracht is (mochten beide spelers nu eens beweren dat ze die partij gewoon zelf gespeeld hebben, wie kan dan hun ongelijk trouwens bewijzen?). Het reglement is belangrijk maar ik stoor mij duizend keer meer aan mensen die dit reglement op onsportieve wijze gaan misbruiken (zoals K+L tegen K+p doorspelen om de tegenstander door de vlag te rammen), dan aan beide jeugdspelers. Proficiat aan alle kampioenen. Ik heb trouwens nog een technische vraag: ik kan blijkbaar niet meer zien wie de commentaren schrijft, het is wel een leuke oefening om dit te raden, maar misschien kan iemand me toch helpen om dit euvel te verhelpen?

  9. Ruben
    Ruben15-04-2013

    Ik geef Yen 100% gelijk.
    @Brabo, indien jij matchfixing een misdrijf noemt, dan hangt er een proces voor laster en eerroof boven je hoofd, pas dus op met die woorden.
    En wat je ook moge beweren, een remise afspreken is niet in strijd met de reglementen. Artikel 2 gaat over omkoping: zolang de een geen geld of cadeaus ontvangt van de ander is geen geen vuiltje aan de lucht. Artikel 12 gaat over de ethische kwesties. Bewijs jij maar eens dat het schaken in diskrediet wordt gebracht door een afgesproken remise.
    Op een WK voetbal gingen ooit Duistland en Oostenrijk beiden door naar de volgende ronde bij een 1-1 uitslag. Bij iedere andere uitslag was Marokko gekwalificeerd. En wat dacht je: onder luid protest van de Marokkaanse delegatie werd het 1-1.

  10. brabo
    brabo15-04-2013

    @Yen: “Remise afspreken in het schaakspel heeft al altijd bestaan en zal blijven bestaan”
    Er zijn veel zaken die zogezegd altijd bestaan hebben en waarvan men dacht dat het altijd zal bestaan.
    Ik ben ervan overtuigd dat verandering in waarden, normen wel degelijk mogelijk zijn maar het is iets van lange adem: soms meerdere generaties.

    Betreffende remise afspreken, kan ik nu al zien in vele buitenlandse tornooien dat er gebruik wordt gemaakt van anti-remisereglementen. Ons buurland Frankrijk is hierin een koploper met in sommige belangrijke tornooien zoals het nationaal kampioenschap al erg strenge regels.

    Zonder zelf toegeven van de betrokken spelers dat men een afspraak gemaakt heeft, is het vandaag juridisch erg onzeker dat er effectief een overtreding werd begaan (wat hier dus niet het geval is). Echter ik kan je wel vertellen dat er momenteel initiatieven bezig zijn om in de toekomst wel de mogelijkheid te creëren om zonder dat de spelers zelf iets toegeven, met gegarandeerd succes juridische stappen te kunnen zetten. Men is wel degelijk op de hoogte dan fraude een steeds (groter) wederkerend probleem wordt in het schaken en dat men iets moet doen. Ik volg de actualiteit op diverse sites op de voet en fraude is vandaag geen te verwaarlozen probleem.

  11. brabo
    brabo15-04-2013

    @Ruben: Afspraken rond resultaat kunnen gaan om geld, cadeaus maar ook om titels, normen, elopunten,kwalificatieplaatsen …

    Jij haalt Wk voetbal aan. Ik haal de badmintonreeksen op de voorbije olympische spelen aan. Er waren zelfs geen harde bewijzen van afspraken maar alle betrokken spelers werden naar huis gestuurd en terecht. Of afspraken worden bestraft, hangt niet af van de strafbaarheid ervan (dit staat buiten kijf) maar o.a. hoe de arbiters reageren en die kiezen vaak de weg van de minste weerstand.

    Ach ja en waar zat die gokchinees ook al weer. Was het schaken of een andere sport? 🙂

  12. Oscar
    Oscar15-04-2013

    Als beide spelers herhaling van zetten doen, desnoods twintig keer ;-), is het toch ook remise.
    Een arbiter kan dat toch niet beletten of toch ?

  13. brabo
    brabo15-04-2013

    @Oscar:
    Remise is een totaal logische uitslag van een schaakpartij. Zoals eerder meerdere malen herhaald, draait het rond afspraken op voorhand die invloed hebben op een resultaat (verlies, remise, winst).

    Als je als organisatie afspraken vreest bij bepaalde spelers dan kan je nog altijd opteren om als organisatoren de paringen 1 minuut voor aanvang te afficheren. Je stelt een compleet spreekverbod in (tijdens bv. het eerste kwartier) met uiteraard toezicht waardoor spelers het onmogelijk worden gemaakt om afspraken op voorhand te maken.
    Nu moet jij mij eens weten te vertellen hoe je een zetherhaling kunt garanderen met een speler waarvan je op voorhand niet wist dat je er tegen moest spelen noch dat je wist welk kleur je zou hebben. Zonder geluk is zoiets niet mogelijk en geluk is niet strafbaar uiteraard.
    Nadeel is wel dat niemand zich nog kan voorbereiden waardoor de theoretische waarde van de partijen vermindert maar dit noem ik aanvaardbare collateral damage.

  14. brabo
    brabo15-04-2013

    Blijkbaar heb ik ook supporters (ongelooflijk) want een anonieme schrijver maakte mij attent op mijn blog dat er ook het fideartikel 8f bestaat: http://www.fide.com/component/handbook/?id=20&view=category die zegt: Where it is clear games have been pre-arranged, the CA shall(!) impose suitable penalties.
    Bedankt voor de anonieme tip en ben een beetje beschaamd dat ik het zelf niet eerder had ontdekt.
    Dit is nog een veel sterker reglement dan wat ik zelf al vermeld heb.

  15. Oscar
    Oscar15-04-2013

    Voor de partij waarvan sprake hebben beide spelers zich uitstekend voorbereidt 😉
    Wie zegt me dat zoiets niet frequenter gebeurt ?

  16. Oscar
    Oscar15-04-2013

    …voorbereid… foei !

  17. brabo
    brabo15-04-2013

    @Oscar:
    Ik heb gekeken in mijn persoonlijke database en ik heb 1 partij teruggevonden tegen Steven Geirnaert waar we net geen 27 zetten theorie speelden. Als ik het mij goed herinner dat hadden we het allebei voorbereid. Er werd uiteindelijk remise gegeven na zetherhaling op zet 42. Dit betrof een kritieke hoofdlijn van het Open Spaans (Dilworth voor de specialisten). Beide spelers hadden (hebben) een rating boven de 2300 en de paringen waar dagen op voorhand bekend dus wel een totaal ander verhaal dan de beruchte partij in dit artikel. Geloof mij zulke herhalingen zoals in het artikeltje krijg je alleen door afspraken omdat het helemaal geen bekende variant is (t.e.m. zet 27) en de spelers nog veel te laag gekwoteerd zijn om rendement te kunnen halen uit het studeren van openingen op zulke diepte (zet 27).

  18. Adrian
    Adrian16-04-2013

    Dit is niet bepaald een argument dat aantoonbaar is.

    De vergelijking openingsdiepte/kennis vs ELO gaat bij mijn weten niet op.
    Ook vandaag zie ik steeds vaker dat jonger spelers/ laag gequoteerde spelers een sterk openingsrepertoire kunnen opbouwen.

    Uit mijn eigen ervaring:

    Als Najdorf liefhebber moest ik van jongs af al goed de theorie beheersen om niet snel praktische problemen te ondervinden. Dit had als gevolg dat ik meermaals als 1500/1600 speler toen complete theoretische varianten op het bord kreeg die verder gingen dan zet 20. Zonder voorbereiding, maar was op dat moment common knowledge.

  19. Hypekiller
    Hypekiller16-04-2013

    @ Ruben (en de quizzers onder ons)
    Die 1-1 tussen Duitsland en Oostenrijk (WK 1982, met in mijn ogen het beste Braziliaanse team ooit) zat ook zo in mijn geheugen, maar het werd eigenlijk 1-0. Oostenrijk liet zich dus verliezen met de juiste score om Algerije (en niet Marokko) eruit te wippen. Wikipedia heeft er zelfs een apart artikel over.
    En inderdaad, deze discussie is het leuke fait divers serieus ontgroeid – het was een originele grap (anders speelt men die saaie Pg5 variant of de kortste patpartij (al dan niet met geslagen stukken), die lijkt me vooral in de commentaarzaal werd gesmaakt. Ik herinner me een partij van Hübner, die absoluut geen zin had om te spelen en dan maar iets speelde als 1…c5 2…Da5 3…Dh5. Scheids of niet, het werd remise nog voor de vijfde zet of zo. Voorbeelden genoeg: een paar maanden terug werd nog op een FIDE tornooi in een partij tussen twee toppers 25 of 30 keren de zetten herhaald om aan zet 40 te komen en zonder boete remise te spelen – wat schieten we daarmee op?

  20. Goendi
    Goendi16-04-2013

    Serieuze storm in een glas water.. Toegegeven, afspraken die anderen benadelen kunnen niet getolereerd worden, maar minderjarigen een “voorbeeldfunctie” toedichten is toch wel serieus kort door de bocht (laat staan hen in die mate viseren en er een ganse polemiek van maken – als volwassene zou je echt beter moeten weten).

    Heb jij kinderen brabo? Handelen zij altijd ethisch? Zijn zij feilloos in al hun handelingen? En als ze dat niet zijn, hoe ga je daar dan mee om? Tot in het oneindige op hen inpraten en met hen discussieren? Vind je nu niet zelf dat het er echt serieus over is om allerlei FIDE reglementeringen en dergelijke boven te halen om een “virtueel proces” van een minderjarige te maken?

    Ik zou als ouder weinig begrip hebben voor elk volwassen individu dat mijn zoon of dochter zo hard aanpakt.

    En over de grond van de zaak… Ja, afspraken onder spelers mogen niet. Die artikels bestaan. Ze staan daar om misbruiken tegen te gaan. Ze staan daar niet om remises na 5 zetten te bestraffen. Het belangrijkste woord in die zin is overigens niet zozeer de overtreding, maar hoe die bestraft wordt (suitable penaltiess). Een suitable penalty zou zijn om de jongere even te vragen of hij/zij weet of de anderen een afgesproken partij niet erg vinden en ze zelf er over te laten nadenken. En een ‘suitable penalty’ voor brabo zou zijn hem een analyse van 10 pagina’s te laten maken over “hoe ga ik om met minderjarigen”, op straffe van schorsing. Wat denk je brabo?

  21. brabo
    brabo16-04-2013

    @Adrian:
    Ik besef dat diepte van een voorbereiding inderdaad sterk afhankelijk is van de repertoires. Echter 27 zetten in een zijvariantje is wel wat anders dan een kritieke hoofdlijn in het Spaans, Siciliaans, ….

    Bovendien vandaag staat er geen enkele partij geregistreerd in de databases van Quentin Fontaine waar hij ooit op het Frans met 3.Pc3 heeft geantwoord. Natasha Mabille heeft in al haar geregistreerde partijen steeds met e5 geantwoord op e4 dus geen enkele keer met het Frans. Beide spelers moeten telepathische gaven hebben om te weten uit miljoenen partijen van de database dat net die ene partij van tel zal zijn. Ik geloof niet in zulke zaken.

  22. brabo
    brabo16-04-2013

    @Goendi: Ik heb 2 kinderen van 4 en 5 jaar oud. Normen en waarden kenden ze niet toen ze geboren werden dus is het aan de ouders, juffen,… om die aan te leren. Echter daar loop het vaak mis want velen nemen niet hun verantwoordelijkheid. Uiteraard houd ik rekening met de leeftijd van mijn kinderen maar mijn kinderen zijn 4 en 5 jaar oud en niet 16+ zoals Quentin en Natasha.

    1 anekdote:
    2 jaar geleden (1ste kleuterklas) kwam mijn oudste thuis en vertelde mij dat zwarte kindjes vuil zijn. Ze had dit opgepikt op school. Ik reageerde onmiddellijk door te stellen dat zoiets absoluut niet correct was en zeer pijnlijk was voor die kindjes. Vervolgens ging ik praten met de juf om zoiets in de toekomst te vermijden. Een speciale les werd gewijd aan het leren accepteren van kindjes met diverse achtergronden, huidskleur,… en jawel daarna geen enkel probleem meer gehad hiermee, integendeel. Hoeveel ouders zouden een gelijkaardig initiatief genomen hebben en is dat eigenlijk niet de normaalste zaak van de wereld?

    16+ jarigen zijn geen peuters of kleuters meer maar staan op de drempel van volwassenheid en mogen best wat harder worden aangepakt. Niemand gaat daar van sterven en enkel zo worden waardevolle levenslessen geleerd (wat men eigenlijk al eerder had moeten leren).

  23. brabo
    brabo16-04-2013

    @Goendi: “of hij/zij weet of de anderen een afgesproken partij niet erg vinden en ze zelf er over te laten nadenken”
    Quentin Fontaine zegt dat hij toestemming heeft gevraagd aan Real Thibaut om de remise af te spreken. Enerzijds is dit totaal onvoldoende maar laat ons eens aannemen dat dit zou voldoende zijn. Als een vriend aan mij iets vraagt dan zal ik ook vaak instemmen zelfs al is dit niet echt wat ik wil maar omwille van de vriendschap doe je het toch. Wou Thibaut kampioen worden? Uiteraard maar Quentin zette hem in een positie die hem psychologisch dwong om toe te stemmen. Een echte vriend stelt zulke vragen niet en beseft dat de andere ook een kans wil hebben in de laatste ronde om kampioen te spelen. Ik noem dit een misbruik van vertrouwen en het is misschien ook een (kleine) levensles voor Thibaut.

  24. Eh!
    Eh!16-04-2013

    Och Brabo,

    dat is toch wel een heel simpel wereldbeeld. Heb jij nooit kattenkwaad uitgehaald in je jeugd? Op je 16de schaakpartijen naspelen in een situatie waar er toch weinig meer op het spel stond (de lager gerate zwart speler had na 8 partijen in 6 dagen nog weinig om voor te spelen) staat toch zeer laag op de ladder van dingen die levenslessen vergen.

    Ik zou je hoeden voor uitspraken over de opvoeding van andermans kinderen. Ikzelf en wellicht vele anderen hebben een goede opvoeding gekregen en hebben in onze apenjaren toch dingen gedaan waar we niet erg trots op zijn. En ik ken er ook genoeg die ondanks een goede opvoeding toch aan lager wal zijn geraakt (en vice versa). Dus sla jezelf nog maar niet te hard op de borst.

  25. Eh!
    Eh!16-04-2013

    Dus Brabo,

    enerzijds verwacht je dat 16 jarige zich als volwassene gedragen, anderzijds zijn ze te zwak voor zichzelf op te komen?

  26. brabo
    brabo16-04-2013

    @Judicator: Streven voor rechtvaardigheid noem ik nooit een verlies aan tijd. Zaken uitzoeken, discussiëren over normen en waarden is m.i. altijd waardevol. Waarom denk je dat sommige juridische processen jaren duren? Juist omdat sommigen het belangrijk vinden om precies te weten hoe de vork aan de steel zit. Recht is emotie om (o.a.) de woorden van de befaamde Nederlandse schaakarbiter Pieter De Groot te gebruiken

  27. brabo
    brabo16-04-2013

    Eh!: Ik zeg alleen dat een 16 jarige best wel een (lichte) straf kan ondergaan. Ik ben absoluut geen voorstander van de pamperpolitiek waarbij sommigen bang zijn om zelfs maar iets te zeggen van ongepast gedrag van kinderen. Als je soms ziet hoe sommige kinderen zich gedragen t.o.v. anderen dan weet je gewoon dat er iets mis is met de opvoeding.
    Zelf in het verleden ontelbaar aantal keren gecorrigeerd en zo erg veel geleerd.

  28. Eh!
    Eh!16-04-2013

    Ik denk dat deze commotie al genoeg straf is. De rest is blabla…

  29. Peter
    Peter16-04-2013

    @ Ruben
    Omdat de geschiedenis ook haar rechten heeft: de benodigde uitslag op het WK’82 was 1-0 voor Duitsland. De Oostenrijkers lieten na acht minuten een goal binnen en de match was gedaan. De gedupeerden waren trouwens de Algerijnen, niet de Marokkanen.

    @ Oscar
    Er kan dus volgens jou niks gedaan worden aan twintig keer zetherhaling om het aantal zetten te halen?
    Laat ik een tegenvoorbeeld geven. Op een jeugdtoernooi enkele jaren geleden, met beperkte bedenktijd en increments, vonden twee spelers de toegemeten tijd wat te kort en dus speelden ze x aantal keren Pg1-f3-g1-f3-g1 en Pg8-f6-g8-f6-g8 etc. om de tijd via de increments op te drijven. De scheidsrechter (Sylvin De Vet) merkte het op en liet hen doodleuk opnieuw beginnen. Met de strenge mededeling: ‘En nu fatsoenlijk he!’

  30. brabo
    brabo16-04-2013

    Ik wou ook nog even terugkomen op het feit dat sommigen de befaamde zetherhaling in de Zaitsev aanhalen. Nu die zetherhaling kan perfect op het bord komen zonder dat beide spelers op voorhand al tevreden waren met remise. Als zwartspeler is het mogelijk dat je de Zaitsev kiest om een interessante partij te spelen maar wit heeft er geen zin in en vreest je betere kennis. Dan moet je met zwart een moeilijk keuze maken, ofwel speel je bewust een mindere zet om de zetherhaling te vermijden met alle bijhorende risico’s ofwel speel je toch maar de beste zet en hoopt dat wit uiteindelijk toch zal afwijken wat soms niet gebeurt.
    Ik heb het zelf eens meegemaakt in een zeer bekende Italiaanse zetherhaling, zie mijn blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/03/wit-kiest-al-in-de-opening-een.html

  31. Joop
    Joop16-04-2013

    @Brabo

    Pieter De Groot is geen befaamde Nederlandse arbiter, hij is een jurist die over schaakrecht schrijft.

    http://schaaksite.nl/page.php?al=ivanchuks-promotiezet

    @Goendi

    Daar weet jij alles van, ruzie maken met Pieter De Groot

  32. Goendi
    Goendi16-04-2013

    @Joop: ik hou er gewoon een andere opinie op na. Wat is juist de relevantie van uw post in dit artikel?

  33. Joop
    Joop16-04-2013

    @Goendi

    Ik snap het ook niet Goendi, daarom geef ik het aan!

  34. brabo
    brabo16-04-2013

    Het schaakwereldje is bijzonder klein. We ontmoeten elkaar voortdurend dus het begrip befaamd is heel relatief. Op de site van Zottegem werd ik trouwens recent als berucht omschreven (hmmm).

    Een ander aspect van de kleinschaligheid is dat mensen elkaar regelmatig tegenkomen waardoor het verleden vaak een rol blijft spelen. Ik vind het dan ook stom dat Quentin en Natasha hun reputatie op spel zetten met matchfixing.

    Om maar even aan te tonen dat (bepaalde) schakers niet snel vergeten moet je eens de reactie van Yen hier boven lezen. Hij kan na 15 ? jaar nog steeds niet vergeten/ vergeven dat ik ooit eens blitzkampioen werd van WestVlaanderen door in 1 blitzpartijtje, een 20 tal seconden K+p tegen K+loper door te spelen. Dit was bovendien conform de (toenmalige ?) reglementen in tegenstelling tot matchfixing. Bij elke discussie kan hij het niet nalaten om er naar te verwijzen zelfs als het nauwelijks iets met de materie te maken heeft.

  35. Joop
    Joop16-04-2013

    @Goendi

    Ook een storm in een glas water is een storm, net zoals ‘geen leven’ ook een leven is!

  36. Joop
    Joop16-04-2013

    @Brabo

    Ik kom u inderdaad wel eens tegen! De communicatie is altijd kort maar niet onprettig!
    Zal u zeker niet als berucht willen omschrijven. “Die Brabo is best een aardige vent” hoorde ik laatst iemand.

    Daar staat tegenover dat Pieter De Groot geen befaamde arbiter is, sterker nog……….

  37. Oscar
    Oscar16-04-2013

    Ik heb die wedstrijd destijds niet gezien op TV.
    Dat moet wel eigenaardig zijn geweest.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_bedrog_van_Gij%C3%B3n

  38. Oscar
    Oscar16-04-2013

    De arbiter heeft wel niet veel moeten lopen 😉

  39. Geert
    Geert17-04-2013

    Gezien de verwijzing naar het voetbal : waarom geen 3 punten voor een overwinning en 1 punt voor remise? Dan zou er de laatste rondes nog veel kunnen gebeuren.

  40. brabo
    brabo17-04-2013

    Dit gaat iets helpen maar niet alles oplossen. Stel je hebt 2 punten meer dan de 2de dan is het best mogelijk dat je met 1 punt (een remise) in de laatste ronde zeker bent van te winnen op scheidingspunten. Een ander puntensysteem levert geen garantie op dat gearrangeerde remises onaantrekkelijk zijn.

  41. Geert
    Geert17-04-2013

    Neen, maar het zal wel helpen denk ik. In BJK bv stond Quentin met nieuwe puntentelling 1 punt voor na ronde 8. dat wil zeggen dat hij er vol moet voor gaan in ronde 9 want met remise kan hij 1 punt tekort komen indien Thibault wint. Ook in de eerste rondes zal er misschien niet zo snel remise gespeeld worden als je weet dat 1 overwinning meer oplevert dan 2 remises.

  42. brabo
    brabo17-04-2013

    Klopt. Echter naast de pre-arranged remise bestaat er ook de pre-arranged winst/verlies. Dit laatste komt zelfs tussen grootmeesters voor (vorig jaar in Open Gent hadden we een erg sterk vermoeden dat zoiets gebeurd was zie http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/07/afgesproken-resultaat-in-open-gent-of.html).
    Hiermee wil ik aangeven dat er altijd spelers zullen zijn die voor de laatste ronde zullen uitrekenen welke score nu precies het meest gunstige is voor hun samen en een deal maken als ze hiervoor de gelegenheid krijgen ondanks de keuze van om het even welk puntensysteem.

  43. brabo
    brabo17-04-2013

    Zonet gevonden dat de zetten van de partij Irina Bulmaga en Tatev Abrahamyan (of Quentin – Natasha) al bekend zijn van 2006, zie http://www.chesspub.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1087140001/0#0
    Ik had dit nooit zelf gevonden als er niet toevallig net nu op chesspub een discussie bezig is over deze Franse opening.
    Persoonlijk vond ik het al vreemd dat spelers met een rating zoals mijzelf een zet zoals 22.Ph7 kunnen vinden maar nu ben ik er van overtuigd dat het allemaal voorbereiding was. Tatev Abrahamyan had al eerder tegen Ingrid Yadira Aliaga Fernandez de stelling t.e.m. zet 14 op het bord gehad dus Irina Bulmago moet zeker dit gezien hebben en gebruikt in de voorbereiding. Trouwens Irina Bulmago speelt al heel lang met wit tegen de Franse Winawer dus ook haar keuze was erg voorspelbaar voor Tatev Abrahamyan.

  44. Oscar
    Oscar18-04-2013

    Dus, ze waren goed voorbereid zoals Fontaine en Mabille.
    Wat mij stoort in de redenering is dat er met GMI’s (of IM’s) geen probleem is maar wel met jeugdspelers, terwijl we zeer goed weten dat GMI’s het vaker op een akkoordje gooien.

  45. Oscar
    Oscar18-04-2013

    … lees GM’s… nog niet goed wakker.

  46. brabo
    brabo18-04-2013

    @Oscar:
    Het is onvoldoende om te weten dat er een probleem is, je moet het ook kunnen bewijzen. GM’s zijn vaak wel slimmer dan jeugdspelers om er voor te zorgen dat het niet bewezen kan worden. Het doet mij denken aan de oude Spartaanse wetgeving. Stelen was niet verboden maar als je gepakt werd dan werd je streng gestraft.

    Bij sterk vermoeden van een afgesproken partij, kan je m.i. best rechtstreeks aan de spelers vragen hoe ze tot die partij zijn gekomen. Aan de hand van hun uitleg kan een expert heel snel weten of er bedrog is of niet. Een verhaaltje waarbij beide spelers vertellen dat ze heel toevallig die partij hebben opgemerkt en in hun repertoire hebben opgenomen, is onvoldoende. Als je nog nooit tegen de Winawer gespeeld hebt en nog nooit Frans gespeeld hebt met zwart dan is het pure onzin om te stellen dat je die partij hebt ingestudeerd. Niemand studeert random partijtjes in omdat ze mooi zijn.

  47. Marcel
    Marcel18-04-2013

    @Geert
    3 punten voor een overwinning en slechts 1 voor remise bevoordeelt een speelstijl die ik verafschuw, die van de roekeloze aanvalsspeler die totaal geen positiegevoel heeft en niets van eindspel kent want zover geraakt hij toch nooit. Hij schopt maar wat wild om zich heen, creeert een chaos op het bord waar enkel computers blunders kunnen vermijden. Het is als een blinde die naar een ei klopt, en ja, soms lukt dat wel eens, zelfs tegen een intrinsiek sterkere speler.

  48. Peter
    Peter18-04-2013

    Marcel: wat een idiote opmerking. Carlsen is het levende bewijs van het tegendeel.

  49. brabo
    brabo18-04-2013

    Peter en Marcel:
    Je hebt allebei gelijk. De roekeloze speler wordt bevoordeeld door gemiddeld meer punten te krijgen dan wat je in een normaal puntensysteem kan halen. Anderzijds bestaan er best wel andere methodes dan puur roekeloos op aanval te spelen om extra punten te halen met het 3 puntensysteem. Een andere methode is bv. simpel door elke partij uit te spelen en dus niet na 20 zetjes of minder remise overeen te komen.

  50. KarelT
    KarelT18-04-2013

    @Marcel
    Denk jij echt dat een positiespeler moeilijker tot een overwinning zal komen dan een tactische speler? Ik ben daar niet echt van overtuigd, toch niet in partijen met een redelijke bedenktijd (dus niet in snelschaak/blitz, wat met serieus schaken niets te maken heeft). De positiespeler zal langer doen over zijn partij, omdat de speelstijl anders is, maar ik weet niet of de einduitslag anders zal zijn. Als je kijkt naar de schaakwereldkampioenen, sommigen hadden een positionele stijl, anderen een tactische, maar uiteindelijk won toch de sterkste schaker. Ik neem aan dat jij een positionele stijl hebt. Vind je dat zelf een nadeel als je uitkomt tegen een speler die de partij tactisch en scherp opzet? Iemand als Karpov heeft als het ware zijn hele carrière met zijn positionele stijl de meest wilde aanvallen afgeslagen en daarna zijn tegenstander, als de storm was uitgeraasd, rustig van het bord geschoven.
    Nu, misschien ben ik verkeerd, maar hier zouden toch statistieken moeten van bestaan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.